Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka Java z lekkim startem ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dużo już tutaj czytam na tym forum i wiem że mincraft to złooooooo... ale mam do was takie pytanie czy jeśli nauczę się Java podstaw itp.. czy będzie trudno mi ogarnąć bukkita ? a drugie pytanie to chodzi mi o Androidy ;D Java Podstawa i czy mógłbym zacząć się bawić w programowanie android? Kupiłem sobie książki C++ ale poczytałem trochę i c++ nie jest do aplikacji wizualnych ;( tylko bardziej spraw wewnętrznych :/ Chce się też dowiedzieć czy są jakieś kompilatory znaczy takie Wizualne ! że mógłbym tworzyć aplikacje na androida. I ostatnia prośba, Podanie kursów z java na andka i podstawy, ponieważ podstawy chary inty  itp.. dziedziczenie mam opanowane w c++ ale pewnie składnia javy jest inna ;( pozdrawiam :)

Opublikowano

Kupiłem sobie książki C++ ale poczytałem trochę i c++ nie jest do aplikacji wizualnych

Wtf... Jak nie? Jest tak samo do 'wizualnych' (jeśli chodzi Ci o gry i okienka) jak Java. 

Chce się też dowiedzieć czy są jakieś kompilatory znaczy takie Wizualne

A ja chciałbym się dowiedzieć o co Ci tutaj chodzi... Kompilator kompiluje kod, zamienia go na maszynowy - wykonywalny, w przypadku javy przez JVM. Nie ma kompilatora, który skompiluje Ci kod konsolowy na aplikację w okienku, od tego są bilbioteki graficzne. Chyba, że chodzi Ci o to, aby sam kompilator był w okienku, żebyś nie musiał wpisywać javac w konsoli. W takiej sytuacji użyj IDE, np. Eclipse, Netbeans.

ale mam do was takie pytanie czy jeśli nauczę się Java podstaw itp.. czy będzie trudno mi ogarnąć bukkita

Będzie bardzo łatwo, nawet bez podstaw ;)

708121422388637873334.png

Opublikowano

xD:D Visual c++ Aplikacje okienkowe, o to mi głównie chodziło ... Czy takie coś jest W JAVA aby zrobić aplikację na androida ;D Abym widział np telefon i np jak buttona wrzucam na okienko to tak do aplikacji android :D i potem klikam dwa razy na buttonka i pisze swój kod itd itp. Jest takie coś? Jak jest poproszę tutki ;) i jakąś dobrą książkę i stronę internetową javastart.pl Dobra? <-

Opublikowano

Twoje podejście jest całkowicie bez sensu. Narzędzie które masz na myśli jest dołączone do Android Developer Tools. Nie rozumiem jednak co da ci wygenerowany kod dla aplikacji Androida skoro nie znasz nawet podstaw Javy. Jedyne co osiągniesz bez znajomości Javy to bezmyślnie przepisany kod z jakiegoś darmowego poradnika (zapewne nie będzie ci się chciało kupić książki) w którym nie będziesz miał pojęcia za co odpowiada dany fragment kodu.

2mmtzeu.jpg

Opublikowano

Czy wy naprawdę nie rozumiecie sensu tego tematu? Chcę się nauczyć mam parę tygodni wolnego więc chce czegoś się nauczyć, podstawy z javy właśnie chce się nauczyć więc proszę o te kursy... co pisałem wyżej ! ee? Podejście do czego? Aby się nauczyć? :D

Opublikowano

Czy wy naprawdę nie rozumiecie sensu tego tematu? Chcę się nauczyć mam parę tygodni wolnego więc chce czegoś się nauczyć, podstawy z javy właśnie chce się nauczyć więc proszę o te kursy... co pisałem wyżej ! ee? Podejście do czego? Aby się nauczyć? :D

Co za problem wejść w google :P

http://strefakursow.pl/kursy/programowanie/kurs_programowania_w_java_-_poziom_2.html?gclid=CLzhpsrKurwCFSbnwgodgDMANw

Płatny

http://naukajavy.pl/kurs-jezyka-java

Darmowy podstawy uczyłem sie z tego polecam

oabpsw.png
Opublikowano

W Javie nie ma czegoś takiego jak Visual C++. W  też C++ nie ma. Jeśli już w czymś jest to w internetach. To się nazywa IDE i jest to program do pisania programów (środowisko). Praktycznie każdy język, w którym jeszcze ktoś pisze ma coś takiego. Z programów pomagających Ci budować okienka i tak będziesz korzystał dopiero, kiedy się nauczysz budować te okienka bez nich. Nie rozumiem trochę sensu tego pytania, jak zresztą inne osoby. 

Opublikowano

Od czego zacząć aby się nauczyć programować w javie aplikacje do androida? Nie ma kursów pod andka ;( myślałem nad książką podstawy Javy i troche o androidzie mam niedługo ferie to sobie poczytam :D macie jakieś propozycje? ;)

Opublikowano

Według mnie lepiej żebyś najpierw się nauczył Javy ( książka "Rusz Głową! Java"), a potem wybrał sobię specjalizacje. Teraz mówisz o aplikacjach pod andro, dobrze że chcesz  jakiś temat drążyć, ale jeszcze nie znasz możliowści. Najlepiej by było gdybyś trochę pouczył się normalnej Javy SE, a potem pomyślał co chcesz robić dalej.

Opublikowano

Ta książka? : http://helion.pl/ksiazki/java-rusz-glowa-wydanie-ii-kathy-sierra-bert-bates,javrg2.htm

czy ta ? : http://helion.pl/ksiazki/java-podstawy-wydanie-viii-cay-s-horstmann-gary-cornell,javpd3.htm

Proszę o doradzanie hehe :D;))

Takie pytanie "kryptologia" czy jest to dobra ścieżka nauczania? dzięki temu mógłbym np lepiej zrozumieć pracę systemów i programów? ;)

Opublikowano

Zależy jaką książkę chcesz. Jeśli chcesz taki czysty zimny kurs, to kup sobie najlepiej Thinking in Java, a jeśli wolisz coś ciekawego i zabawnego, ale zawierającego trochę przestarzałe informacje (to jest pod Jave 5, a wychodzi niedługo 8) to weź Rusz Głową. A kryptologia bardzo się przydaje w programowaniu, ale wątpię, że pomoże Ci w zrozumieniu działania programów.

Opublikowano

Jeśli kupie tą książkę z java 5 czy będę miał problemy jak np będę już pisał jakiś problem? szybka odp :D

Opublikowano

Napisał bym ci że szkoda czasu ale koniec końców sam dojdziesz do tego że java to strata czasu(chyba że dzieki niej nauczysz sie myśleć obiektowo).

Opublikowano

Nie, to nie będziesz miał problemów. Nie uczą tam o niczym, coby z Javy kiedyś ujęli (jeśli wgl. coś ze składni i bibliotek ujęli, najwyżej napisali nową wersję i starą zostawili działającą, tylko że z adnotacją informującą o przestarzeniu).

Opublikowano

tam jest bardzo mało o andku, zamówiłem książkę o javie i znalazłem bardzo dużo informacji o niej ;) narazie chce zacząć przygodę z andkiem a potem może coś z bazami mysql itp ;) Jak myślicie dobry pomysł? ;D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...