Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jax-How2Rape

Katatuki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc !

Jestem Albicoolvod znany jako w grze Albicoovlod. Hehe poszukajcie roznicy.

Jestem graczem Platyny, w Sezonie trzecim Jax byl moim Main pickiem ktorym SAM wyszedlem z Silvera do Platyny ( Nie liczac brazu ) grajac w YoloQ.

Grałem Jaxem glownie na Solo topie i poradnik bedzie tyczyl Solo Topa, jesli chcecie wiedziec jak grac nim w jungli poprostu nie czytajcie Early, Jax robi podobne rzeczy na topie jak  i na Jungli.

WSTĘP.

Na początek chciałbym powiedzieć że nie będzie to poradnik z Wieloma obrazkami, lecz postaram się wam opisać Grę Jaxem jak to na Poradnik przystało.

Jeżeli chcecie wygrywac, polecam wam grać samemu, żeby Myśleć tylko o grze, o niczym innym. Nawet jak grasz Duo i nie rozmawiasz z nim, to starasz się "popisać" Lub inne tego typu rzeczy, nie. Ja polecam granie samemu dla totalnego focusu na grze.

Nie będę wam pisał Histori, oraz Opisu skilli bo raczej kazdy je zna. Jeśli nie to mozna sobie poczytac w Lolu ale poradnik jest raczej dla Srednio zaawansowanych graczy.

Fazy Gry.

Early:

Zaczynamy z E, jeżeli jesteśmy w Noxus, tankujemy z E pierwsze Blue Junglera, wracamy na linie, skupiamy sie na Last Hitowaniu, gdy mamy E i przeciwnik bedzie chcial dobic Miniona, podchodzimy i bijemy go z Auto Atakow dopoki nie zestunuje, w czasie stuna bijemy raz/dwa i wracamy farmic. Jesli nie dajemy rady, staramy sie freezowac linie pod wieza, nie pushujemy to jest najwazniejsze. Last hity pod farma proste: Minion Mag-Jeden hit wiezy-Jeden twoj hit, pada. Minion Wojownik-Dwa hity wiezy-Jeden twoj hit, pada. Mozna to wykorzystac do latwej farmy pod wieza gdy przegrywamy. Gdy Jungler przychodzi gankowac, staramy sie podejsc z E, jezeli przeciwnik jest mobilny lub skapnal sie ze Jungler nadchodzi poprostu doskakujemy, jesli nie ZAWSZE zostawiajmy Q na ostatnia godzine, ktore moze nas uratowac zwlaszcza kiedy przyjdzie wrogi jungler, polecam uzyc Combo Ward+Q, ostatecznie Flash jezeli duzo pushowalismy =)

Mid game:

Tutaj juz jestesmy silni, przyjmujemy ataki Junglera, mamy Botrka/Trinity mozemy na spokojnie robic Topa/Jungle jak chcemy. Pushujemy wieze i Lecimy pomagac Midowi, poniewaz zazwyczaj twoj team to nerdy. Powinnismy Midera brac na Combo dlatego lepiej poczekac na dobry moment kiedy on spushuje, jesli tego nie robi, mozemy Counter Junglowac na wrogim Redzie lub Golemach, I na odwrot w Demaci mozemy przeszkadzac w robieniu Blue. Gdy nadarzy sie okazja Robimy Drake oraz inicjujemy Team Fighty na Midzie, staramy sie wleciec w jak najwieksza grupe ze stunem oraz focusowac Wrogiego Adc/Apc. Jestemy w stanie tankowac rowniez Barona jesli nadarzy sie okazja, ale w Mid gamie raczej zdarza sie to rzadko =)

Late Game: Tutaj nasz potecjal spada do Tankowania Team Fightow z naszym pieknym przelicznikiem Hp + Warmogiem, Dmg oczywiscie nadal mocny ale juz nie tak silny jak wczesniej, Inicjujemy Team Fighty, robimy szybkie Barony, nie dajemy przeciwnikow zestealowac Drake/Barona, jezeli przegrywamy mozemy ladnie wybijac pojedyncze targety i robic Surprisy z Flash+E+Q. To chyba wszystko...

BUILD:

Core:

Blade of the Ruined King/Ostrze zniszczonego króla

Buty Tabi/Merkury

Trinity/Moc trojcy lub Warmog/Omen

Warmog/Omen

GA

Sytuacyjnie

Start:

Zaczynamy z Doran Bladem, jesli wiemy ze wygramy, jezeli bedziemy tracic Mane i jest ciezka linia, zaczynamy z Flaskiem, jezeli przeciwnik jest Range warto zaczac z Doran Shieldem.

Dodam że Botrk zbieramy przeciwko Tankom/Bruiserom a Trinity przeciwko bardzo slabym pickom, w aktualnej mecie raczej zbieramy Botrk pierwszy, Trinity sytuacyjnie.

Maxowanie:

W, Q, E.

Tricki/Tipy

Rzeczy do ktorych mozemy doskoczyc:

Mniony Wrogie oraz Sojusznicze, Ward sojuszniczy i wrogi ( Np, Lee sin stawia warda by uciec, tez mozemy do niego doskoczyc :) )

Wlocznia Jarvana, Wieze na domnionie, Zabawki Heimerdingera, Latarka Thresha. I tym podobne rzeczy, jezeli o czyms zapomnialem to przepraszam =)

Trick w Early:

Gdy mamy pierwszy Level, przeciwnik zostal zharrasowany, jestesmy bardzo blisko drugiego levela, WŁACZAMY E, Dobijamy miniona, Klikamy szybko CTRL+Q Oraz Q Na przeciwnika, w powietrzu dajemy Ignite i bijemy w czasie stuna. Nie raz na rankedzie zrobilem w ten sposob pierwsza krew :)

Surprise I am back!:

Jax jest dobry do robienia zasadzek, lub do dobijania, wardujmy mape i zdobywajmy latwe kille dzieki Combo Flash+Q.

Uwaga-Gramy z Flashem i Ignitem, ponieważ Ignite daje nam przewage na Topie, a Teleport nam nie potrzebny bo nawet jesli Bot lane przegra to robimy przeciwnego adc na combo a Mida poprostu Roamujemy.

Chase2Win;

Gdy przeciwnik wyszedl z range Q, ale jeszcze jest w zasiegu naszego widoku, uzywamy E, szybki ward doskok z Q i ewentualny flash jesli wiemy, ze jednak nie trafimy z E.

COUNTER PICKI:

Na topie poradzimy sobie z:

Riven ( Przez te wszystkie rankedy, ANI RAZU nie przegralem z Riven, to ze Riven nie atakuje z Aa nie oznacza ze Jax jej nie kontruje : P Swietny pick przeciwko niej, miazdzymy ja nawet ze statami na minusie.E

Fiora ( Opiera sie na Auto Atakach, ciezko jej z nami bedzie. TIP: Poczekajcie z E dopoki Fiora nie ultuje, kiedy ona zultuje i zalaczymy E, caly jej ult nie zada Dmg =) )

Tryndamere ( Opiera sie na Aa [Auto ataki] Mozemy go dysfarmic co nam pozwala go potem niszczyc, on zalacza ulta my odskakujemy i nie moze nic zrobic. )

Na topie bedzie ciezko z :

MUNDO ( Nawet nie probujcie robic wymian, totalnie s**t champ, INSTABAN...)

Garen ( Regeneracja zycia, Silence poprostu SPIN2WIN, ale z Botrkiem ujdzie go zabic =) )

Elise ( Ciezka do skontrowania, najlepiej tulic wieze i sie farmic, reszta to Mid/Late game. )

MASTERIES:

W Załączniku.

Uważam że takie Masterki dadza nam przewazajacy dmg na Topie oraz Survi.

Runes:

Quintessences: 3 Physical Dmg

Glyphs: 9 Magic Resist

Seals: 9 Armor

Marks: Tutaj mozna sie pobawic, ja osobiscie mam 3 pod Armor Pen, 5 pod AD, oraz Jedna na Kryta =) Daje to szanse na np: W starciach 1vs1 dac ci przewage, lub inicjacje do Killa w Early i wiele wiecej ;p ( Sam Faker ponoc takie ma, ja takie mam od dawna )

Koniec:

Mam nadzieje ze niczego nie pominalem, jesli tak to prosze, hetujcie : P 

Przepraszam za tak brzydki Tutorial poprostu jestem leniem i nie chce mi sie wycinac tych wszystkich zdjęć =)

Mam nadzieje ze pomoglem wyjsc komus z danej dywizji, powodzenia w YoloQ :)

Ps. Wiecej Trickow dopisze pozniej.

post-310762-0-96924300-1391721611_thumb.jpg

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

Ładny i dobrze opisany poradnik.

Kupiłem kiedyś Jax'a, ale po dwóch grach zdecydowałem że to postać nie dla mnie :D

Nie wiem czemu, ale bardziej złożone postacie ogarniałem a jego nie mogłem sobie przyswoić.

Spróbuję teraz z tym poradnikiem.

Lajk

Opublikowano

Jaxem można naprawdę piękne akrobacje robić, jak będę mieć czas to dodam różne sytuayjne Comba

@up

Dzięki =)

Albicoolvod->Katatuki

Opublikowano

@2up

Nie wiem kto to jest, wzorowalem się na własnej intuicji ;p Pisałem to samemu na własnych doświadczeniach w grze :)

Albicoolvod->Katatuki

Opublikowano

Nie napisałeś co maxować,celowo? Jeśli nie,proszę abyś dopisał :) Grając na topie brałeś teleport?

Poradnik mi się spodobał,wiele osób ma problem z wyjściem z brązu/silvera,a Ty jesteś dobrym przykładem jak to zrobić(możecie sprawdzić lolkinga jego).

Co więcej mogę powiedzieć? Po prostu dzięki :)

Opublikowano

@2up
Zapomniałem, maxujemy W, Q, E. Jak wrócę do domu dopisze różne tricki, maxowanie i więcej ;p

@Edit

Wow, jak narazie zadnych Hate'ów. Jestem zadowolony xDD

Albicoolvod->Katatuki

Opublikowano

Pierwszy poradnik na mpc, z którym się całkowicie zgadzam. W s3 też miałem troche rankedow jaxem , nawet pente walnalem. Też platyna :p

Kocham frydgi

18706.png

Opublikowano

@up

Tulisz wieze, z Botrkiem sobie poradzimy, po za tym Renek dostal Nerfa juz nie jest taki mocny przeciwko Jaxowi.

Albicoolvod->Katatuki

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Blade of the Ruined King/Ostrze zniszczonego króla

Buty Tabi/Merkury

Trinity/Moc trojcy lub Warmog/Omen

Warmog/Omen

GA

Sytuacyjnie

Uwaga-Gramy z Flashem i Ignitem, ponieważ Ignite daje nam przewage na Topie, a Teleport nam nie potrzebny bo nawet jesli Bot lane przegra to robimy przeciwnego adc na combo a Mida poprostu Roamujemy.

Zastanów się, czy po "/" jest polska nazwa, czy zamiennik "warmog/omen"; "Blade of the ruined king/Ostrze zniszczonego króla".

Tp to core, w sumie zależy lepiej mieć tp, wg mnie, czemu?

Jax już sam ma potencjał do zabijana słabego wroga, jeśli jest to słaby pick nie widze potrzeby brania ignie. 

Tp jest teraz dużo lepszy, czemu?

Ma mniejsze cd do turretów, co daje mu ogromny sustain i może tpać po itemy[wiem, że to dziwnie napisałem i proszę nie wytykać błędów, ponieważ każdy wie o co chodzi] (ma przewage nad przeciwnikiem z ignitem). Dodam też roam z tp na bocie i split push, czego Jax też jest mistrzem.

To tylko moje zdanie, ale wiem co mówie. Wynajmniej nie pisz że tp nie potrzebny, imo jeden z lepszych spelly na Jaxa. Wiem że to twoje zdanie, ale jak grasz Jaxem często to byś wiedział że tp must have, zwłaszcza w tym patchu.

Dodam iż Jax adc na combo nie zdejmie. Może z połowe hp. Combo to ma LB. Jax w dużej mierze opiera się na AA.

dudeson.png

Opublikowano

Zastanów się, czy po "/" jest polska nazwa, czy zamiennik "warmog/omen"; "Blade of the ruined king/Ostrze zniszczonego króla".

Tp to core, w sumie zależy lepiej mieć tp, wg mnie, czemu?

Jax już sam ma potencjał do zabijana słabego wroga, jeśli jest to słaby pick nie widze potrzeby brania ignie. 

Tp jest teraz dużo lepszy, czemu?

Ma mniejsze cd do turretów, co daje mu ogromny sustain i może tpać po itemy[wiem, że to dziwnie napisałem i proszę nie wytykać błędów, ponieważ każdy wie o co chodzi] (ma przewage nad przeciwnikiem z ignitem). Dodam też roam z tp na bocie i split push, czego Jax też jest mistrzem.

To tylko moje zdanie, ale wiem co mówie. Wynajmniej nie pisz że tp nie potrzebny, imo jeden z lepszych spelly na Jaxa. Wiem że to twoje zdanie, ale jak grasz Jaxem często to byś wiedział że tp must have, zwłaszcza w tym patchu.

Dodam iż Jax adc na combo nie zdejmie. Może z połowe hp. Combo to ma LB. Jax w dużej mierze opiera się na AA.

Ja gralem Jaxem z Ignitem, co mi zapewnialo latwe Kille, zabijanie wrogiego Ad Carry/Ap Carry, i feed w Early-Wiecej itemow. Jax jest oparty na dlugim Farmieniu, dlatego tez Teleport jest zarowno dobry i nie dobry... Poza tym, Jax nie zabije Lb ktora na spokojnie zrobi ci 2 dashe, a takiego Adc podskoczysz Stun 3 aa + W I taki burst, ze nie zyje. Napisalem poradnik z moimi preferencjami, ktore na pewno byly oplacalne w S3, w aktualnej Mecie-Gdy gry trwaja dluzej, Teleport nie zawsze jest potrzebny, ale to tez wiele zalezy od teamu, i aktualnego ustawienia.

Albicoolvod->Katatuki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

do poprawy! pierwsze maksujemy Q ponieważ W skalowanei jest pod AP a nie AD, skoro budujesz go w ten sposób.

Nie nie nie, Maxujesz W poniewaz kontrujesz dzieki temu wiekszosc Solo topow, gdy robia sie Armor zadajesz im Magic Dmg wykurwiajac taki Burst z R + W ze nikt nie wstanie, maxowac mozna Q gdy sie gra przeciw Range Papierom ale i tak ZAWSZE zalecam maxowac W.

Albicoolvod->Katatuki

Opublikowano

dla mnie teleport jest core jak ide solotop, niewazne czy to jax, czy rene, czy garen, czy mundo, czy ktokolwiek... szybki recall po kupnie itemkow czy cos, zawsze potrzebny... do tego biore ignite, a w niektorych przypadkach flash/barrier. zwykle z doran shieldem zaczynam, bo ciezka linia jest, ale jak jest latwa, to doran blade i cisne... jak trafiam na takiego renektona, czy innego twardego przeciwnika, to kupuje tak: buty 1> scepter > merce/tabi > botrk. butki pomagaja utrzymac sie na linii, dzieki resom i MS, a dodatkowo maja przydatna pasywke :)

Opublikowano

poradnik niczego sobie ! napewno przyda się początkującym, ja jednak już trochę nim gram więc mi średnio się przyda ;) . pozdrawiam

sygna2.png

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Dobry poradnik, bo ja zawsze maxowałem Q, zamiast W xD

Z ignite dobrze się gra i flashem. Bo np. pickneliśmy Jaxa, a po nas w enemy team jest Fiora. I ten ignite zmiejszy ten piepszony life steal, więc ją zniszczymy. ;D

@QuarreD za nie długo 69 postów xD

Opublikowano

Bardzo fajny poradniczek, szczególnie że Jax jest postacią w miarę tanią i baaaardzo silną :D Dzieki temu poradnikowi można Jax'a jeszcze troszku podkręcić ;)

''Wolę by ma córka zaczęła się sypać. Niż żeby mój syn wsypał jakiegoś typa''

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...