Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka sposobów na zmniejszenia lagów serwerowych.

YoYoDj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wstęp

Każdy kto grał na multi spotkał się z tzw "lagami" inaczej to są opóźnienia serwera lub z winy internetu.

W tym poradniku zaprezentuje wam jak zmniejszyć lagi na serwerze to do roboty ;)

Prawidłowa konfiguracja

Na Początek spradzamy jeden z głównych configów serwera server.properties i przechodzimy do linki render_distance ,do każdego gracza są wysyłane chunki, standardowo jest ustawione 10 z czego nie polecam bo jak wejdzie 10 graczy to serwer wysyła na sekunde około 441 chunków do każdego gracza polecam ustawić 7 - 8 odrazu widać jaka zmiana w różnicy wysyłania chunków.

Tabela wysyałnia Chunków na sekunde do jednego gracza od 3 - 15:

view-distance=3: 49 chunków

view-distance=4: 81 chunków

view-distance=5: 121 chunków

view-distance=6: 169 chunków

view-distance=7: 225 chunków

view-distance=8: 289 chunków

view-distance=9: 361 chunków

view-distance=10: 441 chunków

view-distance=11: 529 chunków

view-distance=12: 625 chunków

view-distance=13: 729 chunków

view-distance=14: 841 chunków

view-distance=15: 961 chunków

Kolejną linijką na którą warto spojrzeć jest:

max-build-height=256

Tutaj jeśli zmniejszycie trochę tą wysokość lagi mogą trochę spaść ale może to trochę popsuć grę graczy (budowanie na wysokość) 

I jeszcze jedną linijką na którą także warto spojrzeć a najlepiej na samym początku allow-nether ja osobiście odradzam jego włączenia i ustawienia na false standardowo jest na true ale mapa ta obciąża najbardziej serwer w związku z dużą ilością lawy która się tam znajduje.

W bukkit.yml nie ma za bardzo co zmieniać ale polecam tak jak przy netherze wyłączyć end można także mniejszyć ilość spawnujących się mobów.

Pluginy i mapy

Na serwerze możesz mieć ile chcesz pluginów ale musisz pamiętać że musisz mieć odpowiednią ilość ramu na 4 GB ramu serwer powinien uciągnąć około 40 pluginów tak samo jak na serwer 8 GB ramu około 80 pluginów zależy to także od hostingu na craftservie niestety to tak nie działa zależy to także od optymalizacji pluginów, poniżej znajdziecie przykład pluginu który obciąza serwer.  :(

Podobnie jest z mapami, lepiej wgrać kilka dużych map, niż kilkanaście małych. Plugin do map WorldBorder jest polecany jak sama nazwa mówi jest to plugin do wyznaczania granicy na mapie np mapa ma mieć  1000 x 1000 ,a mapy ponad 6000 x 6000 mogą już mocno obciążać serwer dopasujcie mapę do wymagań jeśli budujecie zamkniętego spawna to zbudujcie go na superpłaskiej mapie możesz później na niej też umieścić sklepy areny i parkoury a jeśli wymagania do survivalu no to już nie masz wyboru ;)

Wracając do pluginów są pluginy obciązające serwer i nie obciązające przykładem obciążających serwer pluginów jest np plugin na anty-xray'a w takim razie wyszukujemy pluginy które mogą obciążać serwer i usuwamy je.

Jeśli lagi są dalej prawdopodobnie wina leży po stronie hostingu i maszyny należy to sprawdzić za pomocą postawienia serwera na standardowym silniku minecrafta i zwykłej mapy survival bez żadnych pluginów i silników bukkit jeśli są lagi to wystarczający dowód że trzeba zmienić hosting lub maszynę.

Pluginy zmniejszające lagi

Pluginy na zmniejszające lagi są masy polece wam kilka które według mnie się spisywały gdy z nich korzystałem.

Ptweaks

Jest to dosyć mały plugin, którego zadaniem jest zmniejszenie wszelkiej maści lagów na serwerze.

Plugin przeze mnie bardzo polecany przynajmniej na poprzednich wersjach 

NoLagg + BKCommonLib

Plugin o wiele bardziej rozbudowany.

Co robi?:

- Zapobieganie lagom tworzonym przez TNT – to samo co w PTweaks, nie muszę tłumaczyć jak to działa

- Łączenie przedmiotów na ziemi w jeden – to jest już wbudowane w MC od wersji 1.3, lepiej to wyłączyć

- Zapobieganie lagom, tworzonym przez błędy oświetlenia

- Ustawianie limitu spawnowania się zwierząt i wrogich mobów – opcja ta jest już w bukkicie, ale ta jest bardziej rozbudowana.

- Nowy mechanizm wysyłania chunków do gracza – Autor napisał coś w związku z tym super mechanizmem, nie będę tłumaczył tego bełkotu marketingowego :) Można się domyśleć że działa lepiej od standardowego kodu.

- Globalny auto-zapisywacz światów

- Sprawdzacz TPS serwera – przydatna funkcja, która może nam powiedzieć, jaki plugin powoduje spadki TPS

Spigot – Bardziej zoptymalizowany Bukkit

Link do oficjalnej strony spigota:

Spigot jest to zoptymalizowany bukkit były 2 takie projekty spigot i bukit++ jednak ten drugi został porzucony i został tylko spigot polecam ten silnik ponieważ daje lepszą wydajność nie polecam używania pluginów na zmniejszenie lagów w tym silniku ponieważ nic praktycznie tamte pluginy wtedy nie dadzą w wprost przeciwnie używaj ich na silniku bukkit.

Konfiguracja spigot bukkit.yml

growth-chunks-per-tick: 650ile roślin na raz może urosnąć w trakcie jednego tick’a

mob-spawn-range: 4W jakiej odległości od gracza maja pojawiać się moby

item-merge-radius: 3.5W jakiej odległości od siebie mają łączyć się przedmioty na ziemi

exp-merge-radius: 3.5W jakiej odległości od siebie mają łączyć się kulku EXP

random-light-updates: falseLosowe uaktualnienia światła

aggregate-chunkticks: 4

wheat-growth-modifier: 100 zboże (rosnięcie)

cactus-growth-modifier: 100kaktus (rosnięcie)

melon-growth-modifier: 100 melon (rosnięcie)

pumpkin-growth-modifier: 100dynia(rosnięcie)

sugar-growth-modifier: 100trzcina cukrowa(rosnięcie)

tree-growth-modifier: 100drzew(rosnięcie)

mushroom-growth-modifier: 100grzybów(rosnięcie) 

Im dacie mniej tym będą mniej rosnąć

To tylko kawałek opcji są jeszcze inne ale tamte akurat nie są związane z lagami a temat jest o lagach więc nie będę ich pokazywał.

Czym jest TPS?

TPSy  maksymalna ich ilość to 20

jeśli spadną poniżej 20 to znaczy że na serwerze zaczynają się lagi przy 18 tpsach lagi na serwerze są straszne jeśli spadną poniżej to serwer powinien się wyłączyć miałem także takiego buga że miałem nawet 13 tpsów ale to raczej nie powinno sie zdażyć

Myśle że pomogłem jak tak to daj like'a   :)

Opublikowano
Na serwerze możesz mieć ile chcesz pluginów ale musisz pamiętać że musisz mieć odpowiednią ilość ramu na 4 GB ramu serwer powinien uciągnąć około 40 pluginów tak samo jak na serwer 8 GB ramu około 80 pluginów zależy to także od hostingu na craftservie niestety to tak nie działa.

Tym to mnie rozwaliłeś.

Wszystko zależy od jakości pluginów, jeden może być lepiej zoptymalizowany, a inny gorzej...

Mogą być okropne lagi nawet jak ktoś będzie miał 1 plugin na 4GB.

;_;

BTW. Nie należy porównywać TPSów z FPSami bo to kompletnie inne pojęcia.

Aha - i mogłeś coś o Timingsach w Spigocie napisać, bo są one dość przydatną funkcją.

Opublikowano

A co ja napisałem chyba tam pisze że do każdego pluginu trzeba dostosować odpowiednią ilość ramu co nie ???
+ ja podaje standardową ilość ile by mogło wejść na taki serwer pluginów przy danej ilości ramu

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Poradnik świetnie rozbudowany, widać że starałeś się co do niego. Strasznie mi się podoba jego treść, tylko brak grafiki ;/ Dodaj jakąś, może być nawet z generatora.

,,Vape is good, vape is my life"

Opublikowano

Poradnik świetny, po niekąd pomogłeś z lagami, tzn. za dużo pluginów, bo około 30 na 1,5 Gb ram.

1393574935-Untitled-1.png

|*Sygnaturka*|

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Spigot faktycznie jest dobry na dłuższą metę. Ale na czas tworzenia serwera wybrałbym bukkita. Spigot ma problemy z masowymi operacjami jak setowanie dużych ścian bloków.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...