Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poszukuję osób do stworzenia gry MultiPlayer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Sopelek997 ma rację. Najpierw zajmij się samą grą, fizyką, mechaniką itp. a potem dopiero zacznij myśleć nad serwerem i zmieniaj grę w multiplayer. Jeżeli chcecie też ze mną po dyskutować to trochę poziom podwyższyć byście musieli, bo napisałem własny silnk graficzny oparty Na Direct 3D (i drugi nie dokończony w Open GL) i zacząłem właśnie od tego, ale przy łączeniach P2P nie było już tak łatwo. A ty mi tu chrzanisz, że najpierw łączenie itp. A ja się pytam co będziesz łączyć jeżeli masz tylko mapkę, nie masz ani GUI gotowego ani niczego, ani systemu zarządzania grą itp. 

Jesteś śmieszny, bo nie dość, że korzystasz z gotowego silnika to jeszcze nie dajesz rady sobie sam poradzić ...

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano
@Sopelek997 ma rację. Najpierw zajmij się samą grą, fizyką, mechaniką itp. a potem dopiero zacznij myśleć nad serwerem i zmieniaj grę w multiplayer. Jeżeli chcecie też ze mną po dyskutować to trochę poziom podwyższyć byście musieli, bo napisałem własny silnk graficzny oparty Na Direct 3D (i drugi nie dokończony w Open GL) i zacząłem właśnie od tego, ale przy łączeniach P2P nie było już tak łatwo. A ty mi tu chrzanisz, że najpierw łączenie itp. A ja się pytam co będziesz łączyć jeżeli masz tylko mapkę, nie masz ani GUI gotowego ani niczego, ani systemu zarządzania grą itp.

Chcesz ciastko czy wolisz medal? To podaj adres odrazu wyśle ci nagrode darwina.Gui faktycznie najważniejsza rzecz przy łączeniu... Pisze sie te rzeczy równolegle. Ej a powiedz jakich socketów użyłeś?I czy były synchroniczne? Bo słyszałem już kosmiczne teorie od ludzi którzy zajmują sie połaczeniami a pisali takie rzecz że głowa mała(mam na myśli głupoty)...

Z robieniem mmo z singla na mmo ma już doświadczenie i powiem ci że lepiej było by robić te 2 rzeczy naraz z dobrą komunikacją.

Jesteś śmieszny, bo nie dość, że korzystasz z gotowego silnika to jeszcze nie dajesz rady sobie sam poradzić ...

Jesteś śmieszny... bo "napisałeś" silnik graficzny w DirectX, a nie dokończyłeś w OpenGL.

Opublikowano
@Sopelek997 ma rację. Najpierw zajmij się samą grą, fizyką, mechaniką itp. a potem dopiero zacznij myśleć nad serwerem i zmieniaj grę w multiplayer.

Nigdzie nie pisałem, aby najpierw pisać singleplayer a potem zmieniać na multi. Zajmowanie się mechaniką gry nie implikuje zaczynania od singleplayer.

Nie mam w tym doświadczenia, ale wydaje mi się, że tak właśnie jak pisze kolepka, pisze się równocześnie serwer i klienta, a serwer testuje się jednocześnie z klientem na podstawie danych z serwera. Jest to dużo lepsze rozwiązanie, bo grę od początku przystosowuje się do multiplayer. Myślę, że budowa singleplayer od serwera+klienta różni na tyle, że albo przejście z jednego na drugie jest nie warte roboty, albo zrobi się to źle.

Opublikowano

Jednak moc twojej dedukcji jest minimalna. hmmm może dlatego że koleś nie zna sie na połaczeniach sieciowych a typo mu mówi żeby zabrał sie za sterowanie i fizyke?

@up

Do animacji trzeba mieć modele.

Co do palca radze poczytać o śmiesznych rzeczach w matematyce.Bo jakbyś chciał pozycje palca wyslyłac to pozdro 600, ale są sposoby żeby animacje przynajmniej w stopniu podstawowym synchronizować i nie nawysyłać sie danych.

Pomysł godny Warrock.

Czekaj czekaj, bo jeśli dobrze rozumiem twój tok rozumowania, to w grach multiplayer cała fizyka jest obliczana przez serwer? Czyli BF3/4 które jest tak zachwalane przez fanów waży ponad 20gb tylko po to, żeby wysyłać dane do serwera? Weź trochę pomysł, serwer może weryfikować kordynaty, tak by nie pozwolić na wykroczenia. To w którą stronę pochyli się poszczególny listek drzewa jest wykonywane przez klienta.

Wracając do tematu, to tak jak się spodziewałem. Umiesz zrobić mapę i prezentację. Gry nie są takie łatwe do napisania(choć i tak łatwiejsze niż kiedyś). Nie wiem po co też piszesz cały czas ref. skoro nie wnosisz nic nowego do tematu. Temat odświeża się, gdy doda się jakiś istotny element. Naucz się najpierw programowania(a przynajmniej skryptowania, bo unity więcej nie wymaga) i wtedy wróć do zabawy z silnikiem. 

Opublikowano

Czekaj czekaj, bo jeśli dobrze rozumiem twój tok rozumowania, to w grach multiplayer cała fizyka jest obliczana przez serwer? Czyli BF3/4 które jest tak zachwalane przez fanów waży ponad 20gb tylko po to, żeby wysyłać dane do serwera? Weź trochę pomysł, serwer może weryfikować kordynaty, tak by nie pozwolić na wykroczenia. To w którą stronę pochyli się poszczególny listek drzewa jest wykonywane przez klienta.

Za to lubie te forum... zawsze trafi sie jakiś śmieszny typo z którego mogę się pośmiać.Chcesz powiedzieć że te 20GB to cała fizyka tak? kosmos. Nowa dziedzina programowania. Wow niesamowite.

comment_aTKJe7IE1ViF8Ki41zZJXNaBkLaMvcRU

Ale rozumiem że jesteś trochę opóźniony i widzisz tylko ostatnie posty.ok.

Wyjaśnię ci jak kiedyś działała fizyka w grach. Kiedyś zanim pojawiło sie CUDA i OpenCL był sobie CPU który liczył fizykę. I wyobraź sobie teraz że jeszcze nigdy fizyka nie była już wliczona w plikach... ale przyjrzyjmy się przykładowi czemu pliki serwerowe WoW wymagają map? może dlatego że serwer lubi liczyć współrzędne wysokości ale bez jej weryfikacji drugi przykład WoT pociski i kolizje serwer ? Ale masz racje serwery nie liczą fizyki.(rozwiązanie zagadki BF? 1.Nie usuwanie plików instalacyjnych aktualizacji 2.Modele 3.Głupie biblioteki)

Opublikowano

OJOJOJ Tak mi cię szkoda. Szkoda tylko że teraz coraz więcej ludu wyznającego Programowanie ma poniżej 15 lat (w tym ja JS i troszeczkę C#)

Luncher gry w C++.... Unity3D nie potrzebuje Lunchera, on go już ma (da się go wyłączyć). Chyba chodzi ci o design menu głównego.

Nie obraź się... ale arena jest troszkę.... sam wiesz co.

I podstawowa rzecz - niska jakość grafiki mapy.

C.D. serwerów, ja widzę rolę serwera w obliczaniu i wysyłaniu pozycji graczy, exp'a, HP i śmierci, pozycji i hp potworów. Serwer NIGDY NIE OBLICZA FIZYKI  itd. Spowodowało by to ogromne obciążenie serwera (Unity3D zużywa średnio 300 mb RAM na małą grę, 4 użytkownicy x 200 = 800 mb ram, zakładając że w grę gra co najmniej 100 osób... 20 GB Ram)

PS: Nie chcę cię hejtować, mówię co widzę.....

Opublikowano

JS naprawdę zaimponowałeś mi. C# niesamowite.

Twoja teoria wyjaśnia już wszystko,chce cie zobaczyć jak skończysz studia i powiesz "kolepka myliłem się,sorka że byłem taki głupi" co do RAM(PS kolega wyżej mówił o pamięć na dysku).

Opublikowano

mów że jaśniej, a nie jak Filozofik (bez obrazy)

A oprócz JS: PhP, CSS/3, HTML/5, trochę ASP.NET plus trochę "stażu?" (:D) w Java (Głównie pluginy do Minecraft) i C++, C#

Opublikowano

Bez filozofi,nie weszłaś nawet w temat.... a wypowiadasz się jak po zarządzaniu.

słyszałeś i takim przedmiocie jak Architektura komputerów?

Wiesz co trzyma ram w grach?

1.Nie wiem może to jakaś nowa teoria ale Ram nie liczy fizyki chyba że masz inny ram który to robi a zamiast procesora i GPu masz zmienniaka.

2.200mb ram na użytkownika co tam trzymasz wierzchołki modelu i jego poszczególne klatki?

3.Widzę jak znasz c++.

4.Wady C# już powinieneś znać.

PS:nikomu nie zarzucałem wieku zarzucałem wymądrzanie się , a nie znanie tematu problemu.Jeżeli osoba zarzuca że wysyłanie animacji przez serwer jest nie wydajne to się myli bo są możliwości wysłania animacji która będzie wystarczająco dobra i wydajna.

Opublikowano

No tak... najlepiej całą mechanikę dać po stronie klienta, a potem ludzie przechodzący przez ściany(większość gier MMORPG na to pozwala), god mode itp. itd. Najlepszym tego przykładem jest BF3(wiem to nie MMORPG), Massmurder(dalej istnieje ale w mniej drastycznej formie).

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

I po ujj wam ten dział? I tak nikt w wasze denne gierki nie pogra no chyba, że im zapłacicie. Kto stworzył ten dział? Ta osoba musiała być pod wpływem alkoholu.

Opublikowano

I po ujj wam ten dział? I tak nikt w wasze denne gierki nie pogra no chyba, że im zapłacicie. Kto stworzył ten dział? Ta osoba musiała być pod wpływem alkoholu.

Jak cie to nie interesuje to po kiego to zagladasz? Bys sie pouczyl czegos a nie wtracasz sie nie znajac sie na tym

Powiem tyle idz grac w tego lola i juz tu nie zagladaj

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...