Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Piłka Nożna 1 v 1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ;p mam pytanie jak zachowywać się w sytuacji 1 na 1 z napastnikiem ? ( Jestem obrońcą ) :> Ostatnio poprawiłem wślizgi i różne takie bajery xD teraz chce dowiedzieć się od was jak sie zachowywać w sytuacji 1 na 1 z napastnikiem ( Chodzi o to jak się ustawić i różne wskazówki ) ;> za dobre rady dam +'y

Opublikowano

Napisałeś na forum, gdzie 97% użytkowników nie potrafi prosto kopnąć piłkę...

Nie wiesz co zrobić jak jesteś 1v1 z bramkarzem? Spróbuj strzelić, może wleci B)

Opublikowano

Chodzi o to gdy ty jesteś na pozycji obrony i leci na cb napastnik ? Proste, "nie bierz go na raz". Popytaj się kolegów o co chodzi ; D

1377808813-U903831.png

Opublikowano

Na zatrzymanie napastnika dobre jest wejście ciałem (nie mówię o faulu, po prostu możesz mu się "postawić", tym samym uniemożliwiając mu przejście Ciebie).
Nie odpuszczaj, dobiegaj do niego zawsze, nawet jak trochę Ci ucieknie - zapewne będzie Cię próbował minąć zwodem, albo trickiem - nie daj się! Patrz cały czas na piłkę i próbuj mu ją odebrać.

Oczywiście wspomniałeś o wślizgasz - również będą dobre, pod warunkiem, że nie grasz na hali xD

727881401622271220780.jpeg
Opublikowano

Nie bierz go na raz, nie rob bezmyslnych wslizgow, skoncentruj sie na piłce i go "blokuj" w sensie zeby twoi koledzy z druzyny wrocili, a i jeszcze uwazaj zeby cie na szybkosc nie wziol wtedy dobrze jest cialem wejsc(nie mowie o faulu)

Powodzenia!;)

Opublikowano

Patrz się na piłkę i staraj się przewidzieć jego ruch bo pewnie przed Tobą zrobi jaki zwód , jak już masz piłkę a on jest blisko Ciebie staraj się zastawić ciałem , możesz go trochę odpychać ciałem , wślizgi mogą być ale musisz uważać żeby w nogi nie dostał bo możesz za to wylecieć :P staraj się być cały czas przy nim i jak najwięcej mu przeszkadzaj.

Opublikowano

Nisko na nogach,oczy na piłce w odpowiednim momencie zablokuj go ciałem bądź w ostatniej chwili kiedy już Cie mija traf czystym wślizgiem w piłkę. Nie daj się wyprowadzić z równowagi to priorytet. Dla mnie jako skrzydłowego priorytetem jest zrobić tak abyś jako obrońca stracił równowagę przez co stracisz piłkę z oczu i zostaniesz minięty "na raz" :).

egq3SFm.png

Opublikowano

Może nie jestem obrońcą lecz jestem napastnikiem. Często napastnik próbuje cię zmylić lub na szybkość cię wziąć. Dlatego jeśli jesteś wolny to staraj się jak najbardziej i szybciej zabrać mu piłkę. Jeśli jednak jesteś pewny że dasz spokojniej rade to starasz się go też zmylić. Ja najczęściej najpierw pierwsza próba zabieram piłke, raczej tykam lekko nogą przez co napastnik próbuje iść w lewo lub w prawo lub wycofać. Później szybko daję nogę na inny bok przez co napastnik już się "kołysze" a później jeśli mu nie zabierzesz to robisz, z nogą tak na ukos, nie wiem jak to się nazywa (W sensie jak np. prawą nogą strzelasz piłkę jak piłka jest po lewej stronie to noga do tyłu za lewą nogę i na miejsce tej lewej) to tak samo robisz w tej sytuacji gdzie napastnik nagle zmienia kierunek. Oczywiście oczy na piłce i pressing lekki zawsze musi być.

427571487345508569248.jpeg

Potrzebujesz Pomocy?Pisz śmiało PW

Opublikowano

Ja uzywam takiego tricku ze prowokuje napastnika do ruszenia na mnie czyli najczesciej wystawiam noge do przodu albo troszeczke podchodze bo czym szybko sie cofam bo wiem ze przeciwnik bedzie chcial mnie ominac i wtedy jestem w sytuacji obok niego gdzie latwiej mu zabrac pilke , przynajmniej ja tak robie.

Ps. Sorry za brak polskich znakow.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

zalezy w jakiej sytuacji jesli napastnik stoi nie ruchomo czekajac na kolegow z druzyny lub myslac jak cie wykiwac jak dla mnie powinnienis rozlozyc rece i probowac podejsc do niego gdyz w przypadku gdy bedzie probowal cie wyminac poprostu szarpnie twoja reke co go spowolni a ty mozesz na tym zyskac a poza tym gdy przeciwnik biegnie z duza predkoscia polecam stopniowo sie cofac ew. wslizg bo gdy juz sobie wypusci za twoje plecy pilke nie masz szans go dogonic a twoim jedynym wyjsciem zostaje albo zasloniecie sie tzn. wbiegasz przed pilke zdecydowanym ruchem (mozesz zostac wtedy latwo zfaulowanym) a jesli nie zdazysz to zostaje ci ciagniecie za bark/koszulke lub wypchniecie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...