Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Hecarim - Pogromca Jungli

Silver™

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hecarim - Cień Wojny

mf9qhg.jpg

Witam. Jest to mój drugi poradnik w tym dziale i mam nadzieję że komuś się przyda.

Osobiście Hecarim jest moim main'em jako jungler i wiele meczy nim wygrałem. :)

Spis treści:

• Plusy i minusy postaci
  • Czary
  • Maksowanie czarów
  • Masterki
  • Runy
  • Summoner spells
  • Build
  • Combo
  • Jungla

Plusy:

+Mobilny

+Tankowaty

+Stun

+Survi

+Szybka jungla i dobre ganki

Minusy:

-Wysokie CD na low lvlu.

-Podatny na efekty kontroli tłumu

Czary:

Passive:

qlpklt.jpg

Opis: Hecarim otrzyumuje premię do obrażeń ataku równą pocentowi jego premii do prędkości ruchu.

Przykładowy sposób użycia: Kupujemy Buty ruchliwości jako pierwszy item i wtedy nie dość że mamy kilka ptk. ataku więcej to jeszcze szybciej robimy jungle i bardziej udają nam się ganki.

Q:

5c09m6.jpg

Opis: Hecarim tnie pobliskich przeciwników, zadając obrażenia fizyczne. Polecam zakupienie lodowej rękawicy, gdyż daje ona bardzo ciekawe połączenie.

Przykładowy sposób użycia Spustoszenia: Jest to nasz podstawowy skill jeżeli chodzi o farmienie w jungli. AoE dmg tego skilla pozwala na masowe wybijanie creepów.

Drugi przykładowy sposób użycia Spustoszenia: W early jesteśmy w stanie nawet przy statach enemy adc (3:0) zabić go mając na koncie 0 killów. Posiada mocne podstawowe dmg oraz dzięki survi z W możemy sporo zrobić.

W:

t2gbwj.jpg

Opis: Hecarim przez krótki czas zadaje pobliskim przeciwnikom obrażenia magiczne. Hecarim zyskuje zdrowie równe pewnemu procentowi obrażeń, które otrzymają przeciwnicy.

Przykładowy sposób użycia Ducha Przerażenia w jungli: Jest to nasz drugi skill który dodajemy ptk. zaraz po Q. Kiedy wbijamy się np. w wilki najpierw naciskamy W i następnie szybko Q żeby przerwać animacje W i tym samym szybciej zadać dmg, a w międzyczasie przywraca nam hp, co prawda nie dużo , ale można zaoszczędzić na red potkach.

Drugi przykładowy sposób użycia Ducha Przerażenia w walce z enemy bohaterami: Wiadomo że hecarim jest tankiem i jednocześnie inicjatorem. Dlatego przy użyciu ulti od razu używamy W żeby tracić jak namniej HP. Co jeżeli mamy mało hp, a nie chcemy zbliżać się do wroga? W trudnych sutacjach jeżeli enemy jest w miare blisko naszej postaci używamy W i gdy on nas goni to tym samym można się trochę uleczyć. :)

E:

qfy07s.jpg

Opis: Hecarim na krótki czas zyskuję pręmię do prędkości ruchu. Jego następny atak odrzuci cel do tyłu i zadaje dodatkowe obrażenia fizyczne w zależności od odległości, którą pokonał od momentu aktywowania umiejętności. Nakłada efekty jak z podstawowego ataku.

Przykładowy sposób użycia Niszczycielskiej Szarży: Jeżeli posiadamy Buty ruchliwości i maksymalny rozbieg z Szarży to dogonimy każdego. W early posiada dosyć mocne podstawowe dmg i gank na 100% będzie udany. Warto też tym skillem inicjowac walki 1 Vs 1. Możemy oczwiście także uciec tym skillem od enemy.

R:

xazvk9.jpg

Opis: Hecarim przywołuje widmowych jeźdźców i szarzuje oraz zadaje obrażenia magiczne w linii. Po szarży tworzy on falę uderzeniową i sprawia, że pobliscy wrogowie uciekają w popłochu.

Przykładowy sposób użycia : Jak dla mnie to najlepsze ulti w grze <3. Może przerwać skille takie jak np. ulti Miss fortune , ulti Caitlin, a nawet teleport. Możemy od razu zainicjować tym grę lub poczekac chwileczkę, aż enemy zacznie ultować.

Drugi przykładowy sposób użycia Nawałnicy Cienia: Jeżeli mamy mało hp to poprostu możemy uciec dzięki ulti.(Działa jak flash)

Maksowanie czarów:

Do trzeciego lvl'a musimy posiadać wszystkie trzy podstawowe skille czyli Q,W,E z czego najpierw startujemy z Q.

Ogółem makoswanie powinno wyglądać tak:

R > Q > E > W

Masterki:

hbs9fc.jpg

Runy:

0dygm3.jpg

Tłumaczenie zestawu:

-Runy do szybkości ataku żeby ułatwić bicie w jungli.

-Runy pod dmg(nie trzeba raczej tłumaczyć)

-Runy pod armor żeby zmniejszyć dmg creepów w jugli, ew. można zamiast szybkości ataku dać magic resist, ale ja nie posiadam tych runek.

Summoner spells:

9dgsk6.jpg+1390665068-U378492.jpg

Tłumaczenie zestawu:

• Smite go jesteśmy junglerem ;x
  • Flash ułatwi nam ucieczke lub doskok do wrogiego bohatera.

Build:

43b0j2.jpg

1as8ex.jpg

79r4sm.jpg

kj3fh0.jpg

Combo:

E>R>W>Q

Jungla

Dnia 27.01.2014 wieczorem wstawię film z jungli hecarima. Aktualnie jest 1:44 i ciężko mi coś pograć ;/

To by było już na tyle. Piszcie w komentach co zmienić/dodać, a jakoś to uwzględnie. Być może niedługo dodam inne tutki.

Podobało się? Kliknij arg8f9.jpg, a napewno zachęci mnie to do dalszej pracy.

Dłuższej grafiki się nie dało?

Opublikowano

Uważam to za słaby build, dużo eksperymentowałem z koniem, przy czym go mainowałem. Runy na ms - skalowanie pasywy i większa mobilność. Ghost to samo, a jak to napisałeś przy ultimate używamy też jako flash. Maksowanie odwrotne, a jak robisz hard pulla na blue to bierzesz W - tracisz mniej hp a po nim i tak masz 2 lv. Wolę maksować W jako drugie i to też wydaje mi się lepsze. Dużo więcej mógłbym pisać ale nie chcę się znęcać nad autorem.

Opublikowano

Od kiedy on ma stuna :D

Fear + Knock back, nic wiecej.

Ghost anyway, btw podaj Lolkinga :P

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

Od kiedy on ma stuna :D

Fear + Knock back, nic wiecej.

Ghost anyway, btw podaj Lolkinga :P

Przy odrzucie z E unieruchamia na 0,5 sek.

Co do runek pisałem że możecie je zmienić. Poprostu ja posiadam takie runy i dałem ss'a/

Dłuższej grafiki się nie dało?

Opublikowano

Przy odrzucie z E unieruchamia na 0,5 sek.

Co do runek pisałem że możecie je zmienić. Poprostu ja posiadam takie runy i dałem ss'a/

ale to jest unieruchomienie (snare) a nie stun... stun to ogłuszenie (różni się tym że w snare można atakować)

Buty złe, albo kupujemy merkury/tabi (rzadko jeżeli nie dajemy rady i nie ma tanka) albo buty na 3 ms (te białe) nie opłaca się brać butów 5 bo marnujemy pasywkę Hecarima...

do tego Hecarim bez ghosta to nie Hecarim.

Opublikowano

Takie masterki to możesz zrobić na ADC, nie na Hecarima, najbardziej mnie rozbawiły punkty rozdane w kryty (Frenzy). Runy attack speed? Serio? Chyba najgorszy wybór z możliwych.

Opublikowano

Proszę Cię, nie rób poradników póki nie ogarniesz postaci, bo wychodzisz na głupka. Albo chociaż ogarnij co tu napisać...

1. Hecarim nie ma stuna. Nie ma różnicy? Jest zasadnicza w przypadku, gdzie mamy sporo cc w tej grze i każde a nas inaczej działa

2. Nie maxujemy E po Q tylko W. E nie daje dodatkowego speeda wraz z maxowaniem umiejętności a bardziej w jungli przyda nam się leczenie, zarówno w team fightach leczymy się na wrogach znajdujących się dookoła

3. Masteriesy wziąłbym bardziej tankowate, sam napisałeś, że jest tanky a wpakowałeś wszystko do attack

4. Quinty zdecydowanie na MS

5. Zawsze ghost. Hecarim + Flash = Noob

6. Do sytuacyjnych warto dodać jakieś omeny, itp. Myślę też, że na tankach budowanie G.A jest bez sensu, bo naszym celem jest paść i oddać się dla teamu, lepiej chyba zbudować coś bardziej jeszcze pod tanka i wytrzymać dłużej, lecz paść.

4/10

Opublikowano

Tylko szybkim okiem:

Runy porażka, masterki również, ghost to podstawa, GA w buildzie zbędne, skille R>Q>W>E.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...