Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polskie akcenty w anime.

razor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. :)

Ostatnio zacząłem się interesować anime w których występują polskie akcenty. Sam już widziałem kilka takich serii ale pewnie sporo pominąłem.

Ciekawi mnie jak dużo ich jest i jak często się pojawiają więc mile widziane są jakieś dane z nowszych sezonów ale starszymi też nie pogardzę.

Na początek dam może od siebie słynną swego czasu w internetach "Jednostkę Kaczyńskiego" z Code Geass.

Ogólnie w Code Geass sporo tego było np. ta Polka walcząca przeciwko Lelouchowi ale nie pamiętam konkretnych odcinków więc ciężko mi to teraz odnaleźć.

Oprócz tego w Ao No Exorcist też jest dość widoczny polski ślad:

advc.png

Oglądaliście może jakieś inne anime mające powiązania z Polską? Podawajcie przykłady. ;)

1373662483-U83583.png

Opublikowano

Nie wiem czy to było tylko w tłumaczeniu, które oglądałem, ale w Beelzebub coś w stylu:

- Skąd jesteś?

- Z piekła.

- Z Polski?

xDDDDDDDDDDDDDDDDDD

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Nie wiem czy to było tylko w tłumaczeniu, które oglądałem, ale w Beelzebub coś w stylu:

- Skąd jesteś?

- Z piekła.

- Z Polski?

xDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Wygooglowałem na szybko i chyba to jednak tylko zabieg tłumaczy.

http://zapytaj.onet.pl/Category/028,009/2,20233553,W_Beelzebubie_rodzina_Ogi_naprawde_mysli_ze_Hilda_jest_z_Polski__.html
Ale i tak przykład ciekawy. Masz coś więcej? :)

1373662483-U83583.png

Opublikowano

W hetala axis power jest polska przedstawiona też, kilka razy robili sobie żarty z cyklu ile polaków trzeba żeby wkręcić żarówkę.

NJxbd4x.png

Opublikowano

Wiem że nie do końca o to chodzi ale jako ciekawostkę mogę dodać że w Nanie podkłada głos Polko-Amerykanko-Japonka którą jest Anna Tsuchiya.

HBV27j.png

Opublikowano

W Hidan no Aria pojawia się "Kaczynski Beta Module" jako ładunek używany przez porywacza autobusu.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

W Code była wspomniana kilka razy Polska jako państwo, które przyłączyło się do ich bloku, nawet na mapie ją dobrze osadzili :D

Teraz właśnie znalazłem taką scenkę, ale tu już jest ewidentny żart tłumaczy. ^^

post-320491-0-84324400-1391278418_thumb.jpg

436951440626370320491.png

Opublikowano

No takich przykładów w żartach tłumaczy jest dużo bo ciężko żeby tłumaczyli nam wydarzenia z Japonii o których my nie mamy pojęcia i wgl by nas nie śmieszyły.

NJxbd4x.png

Opublikowano

Na początek dam może od siebie słynną swego czasu w internetach "Jednostkę Kaczyńskiego" z Code Geass.

Ogólnie w Code Geass sporo tego było np. ta Polka walcząca przeciwko Lelouchowi ale nie pamiętam konkretnych odcinków więc ciężko mi to teraz odnaleźć.

W Code była wspomniana kilka razy Polska jako państwo, które przyłączyło się do ich bloku, nawet na mapie ją dobrze osadzili :D

Jeśli chodzi o Code Geass to w 14 odcinku drugiego sezonu jest mowa o sojuszu z Polską i Włochami.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

jeszcze cos bylo w ao no exorcist podczas gdy ogladali tv w ktoryms odcinku, nie pamietam dokladnie, daaawno ogladalem

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

- Skąd jesteś?

- Z piekła.

- Z Polski?

xDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Dokładnie, tam było wiele takich porównań z Polską :P + dla tłumacza :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...