Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Warto kupić ten komputer?

.old

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poprzedni temat --> http://www.mpcforum.pl/topic/1117882-czy-warto-kupic/ jest nieaktualny, po dwóch dniach od napisania go ogłoszenie zniknęło <_<

Witajcie. Znalazłem kolejny komputer (mam nadzieje, że opłacalny). Specyfikacja następująca:

CPU Quad Core Q8300 (4x 2,3Ghz)

RAM 4GB DDR2

MOBO Gigabyte G31M

HDD 500GB

Karta graficzna - brak

Zasilacz "500W" - Mam swój, więc gdyby był z czarnej listy to bym zrobił po prostu zamiankę. Oczywiście ten mój jest z białej listy.

Obudowa Logic 38 case

Za 600 zł. Po krótkim zastanowieniu pomyślałem, że argumentem opuszczenia ceny jest brak karty graficznej. Co powiecie o tym sprzęcie? Moje wymagania nie są zbyt duże a specyfikacja (szybki procesor [Aktualnie korzystam z Core 2 Duo 2,13Ghz], 500GB dysk [aktualnie 80GB] oraz ram [aktualnie 1GB]) mnie zadowala. Lecz czy kupując go powiedzmy za.. 600 zł nie przepłacam? Jeśli dobrze pójdzie to już jutro bym go kupił. Dodatkowo zadowala mnie to, że można procesor podkręcić. Lecz wtedy bym musiał jeszcze dokupić jakieś chłodzenie. W obecnym komputerze mam kartę graficzną Geforce 550 Ti, więc bym przełożył ją do tego i by powstał (według mnie) niezły komputer ^_^

I jeszcze mam osobne pytanie - Kupując używany komputer na co zwracać uwagę? Na razie wiem, że na dysk twardy - badsectory oraz SMART. Coś jeszcze należy sprawdzić przed zakupem? Wiem, że tak, lecz co i w jaki sposób :)

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Nie opłaca się kupować komputera z DDR2. Używane części:

Ram DDR3 4gb - 70zł np:

http://allegro.pl/4gb-szybkiej-pamieci-ram-ddr3-serwer-i3899513660.html

Dysk 500gb ST500DM002 ~ 120zł

Do tego zostało 400zł na procesor i płytę główną. I teraz są 2 wyjścia kupno podstawki 1150 z Intel Pentium z możliwością późniejszej zmiany na i5 lub używanego phenoma z płytą pod AMD co będzie bardziej wydajne, ale w przyszłości do zmiany by była płyta i procesor.

Opublikowano

@up

Jaki sens jest kupowanie używanego dysku? 500gb kosztuje 180zł, a 1tb 220zł i do tego nówka. Jak używany to 500gb 7200 obrotów pokroju ST500DM002 to koszt 120zł. Jest na allegro jakiś.

Opublikowano

Jak chcesz możemy ci złożyć kompa :)
Podaj tylko ile kaski możesz wydać :)

GPU: AMD Sapphire HD7770 1GB GDDR5 | CPU: Intel Quad Q6600 @2.4Ghz | RAM: 4GB DDR2 800Mhz | PSU: Thermaltake Smart SE Modular 530W | MOBO: Gigabyte G32M-S2C | Obudowa: Zalman Z3 Plus | Chłodzenie: SilentiumPC Spartan 3 LT

Opublikowano

Warto sie spytac może sprzeda za jakies 100zł ;)

Opublikowano

Nie kupiłbym go nawet za 20zł. Dysk jest na ATA bez sensu jest go kupować. Tak jak pisałem wyżej kup ram, dysk ST500DM002 i 400zł wydaj na używanego Phenoma z płytą główną. Na allegro na pewno coś znajdziesz.

Opublikowano

Okej - Nie kupuje. Co do złożenia nowego to jeszcze z tym poczekam; Być może sprzedam laptopa (m.in z tego powodu --> http://www.mpcforum.pl/topic/1130755-karta-graficzna-sie-sypie/) i w sumie będzie to około ~2600 zł (przed tym jeszcze oddam na gwarancje, by to naprawili). Dzięki na pomoc, jeszcze prosiłbym o odpowiedzenie na poniższe pytanie:

Jakie są normy temperatury dla dysku twardego 1TB firmy WD (zewnętrzny, magnetyczny)? Temperatura 31C nie jest czasem za niska? Może być taka przez cały czas?

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Mam równo 31'c w WD Caviar Blue WD10EZEX wewnętrznym dysku SATA. Taka temperatura to normalka.

Jak będziesz mieć 2600zł to napisz, wtedy złożymy coś porządnego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...