Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] C++ vs java ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem. Chodzi mi bardziej o czas alokacji, który w przypadku klas jest nieco dłuższy.

Może zostawmy już ten temat bo zrobił się lekki offtop. Mieliśmy doradzić, jaki język wybrać, a nie je opisywać.

Z resztą jeżeli będzie mu to potrzebne, to znajdzie informacje na temat wydajności każdego języka. :-)

Opublikowano

Wiem. Chodzi mi bardziej o czas alokacji, który w przypadku klas jest nieco dłuższy.

Nie jest dłuższy, bo niby czemu ma być?

Może zostawmy już ten temat bo zrobił się lekki offtop. Mieliśmy doradzić, jaki język wybrać, a nie je opisywać.

Nie rozumiem. Żeby coś doradzić to trzeba je porównać, a żeby je porównać to trzeba je opisać.
Opublikowano

lolololol

Głównie to ujmując to Java może być tak samo szybka jak c++ albo i szybsza głównie ze względu na JIT (just in time) , który może wprowadzać optymalizacje takie których kompilator c++ nie da rady.
C++ ma oczywiście lepsze doście do hardware niż java, ale z pomocą (dla javy) przychodzi JNI.

Anyways, jak można porównywać c z javą skoro to w nich został napisany język? Bez niego nie ma javy C zawsze będzie nad javą ale to od nas zależy jakiego języka będziemy uzywać i jak nasze aplikacje będą działać.
To tak jakby ktoś stworzył silnik gry i porównywał silnik gry z grą ;o
Java to przyszłościowy język, nadal się rozwija, zauważcie , że javę wprowadzono w 1995 roku a C w 1972 (bodajże), więc za każdym razem gdy ktoś próbuje porównac tak młody język z tak starym wyjadaczem uśmiecham się. Java stała sie strasznie popularna.

OFFTOP

C jest dla mnie pierwszym językiem z czego jestem ogromnie zadowolony, uwielbiam sobie "pokodzić" w mikrosach. Przerzuciłem się na javę szczególnie ze względu na zarobki jakie oferuje, jest to bardzo miły język. Ale żeby być dobrym programistą trzeba znac ich wiele wiec jeden kit jaki wybierzesz na początku, ważne by starać się uczyć następnych. (Fajnym wlasnie rozwiązaniem jest C + Java bo można je łączyć)

@EDIT
Jeszcze taki myk dla tych dla których java żre ram jak kombajn pszenice. Jeśli się uprzemy możemy nie używać GC i sami manipulować ramem. Efekt jaki uzyskamy będzie ten sam jak w C ale to już wyższa szkoła jazdy ;) I jak każdy wie java jest opensource, wiec zawsze możecie zedytować jvmke pod swoje peryferia ;3

Opublikowano

Zamiast porównywać podałem link do dobrego "Poradnika Początkującego Programisty"

http://gynvael.coldwind.pl/?id=238
Cd. Klas i struktur, przeczytaj to:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms229017.aspx
Jeżeli zamiast przekazywania przez wartość użyjemy wskaźników, to prędkość może wzrosnąć.(struktury)

Jeżeli masz coś jeszcze do powiedzenia, to pisz tutaj lub do mnie na PW. Chętnie popiszę i skoryguję swoją błędną wiedzę, bo wiem, że takową na pewno mam.

Opublikowano

Zamiast porównywać podałem link do dobrego "Poradnika Początkującego Programisty"

http://gynvael.coldwind.pl/?id=238
Cd. Klas i struktur, przeczytaj to:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms229017.aspx
Jeżeli zamiast przekazywania przez wartość użyjemy wskaźników, to prędkość może wzrosnąć.(struktury)

Jeżeli masz coś jeszcze do powiedzenia, to pisz tutaj lub do mnie na PW. Chętnie popiszę i skoryguję swoją błędną wiedzę, bo wiem, że takową na pewno mam.

Ten link dotyczy C# (.NET), a my rozmawiamy o C/C++. Klasy w C# to zupełnie inna bajka.

Jeszcze taki myk dla tych dla których java żre ram jak kombajn pszenice. Jeśli się uprzemy możemy nie używać GC i sami manipulować ramem. Efekt jaki uzyskamy będzie ten sam jak w C ale to już wyższa szkoła jazdy ;) I jak każdy wie java jest opensource, wiec zawsze możecie zedytować jvmke pod swoje peryferia ;3

Racja, można.
Opublikowano

Mi się o to rozchodzi czy w takim unity 3d, UDK 3d można pisać językeim c++ np. żeby żołnież wychodził po drabinie, czy coś takeigo :D, bo zajmuje się grafiką od kilku lat także sobie w tej kwestii poradze

Opublikowano

var isQuitButton = false;

function OnMouseEnter() { //change the color of the text renderer.material.color = Color.red; }

function OnMouseExit() { //change the color of the text renderer.material.color = Color.white; } function OnMouseUp() { //are we dealingwith a Quit Button? if( isQuitButton ) { //quit the game Application.Quit(); } else { //load level Application.LoadLevel(3); } }

Co to za język

Sory ale coś się chyba zdeformował

UWAG

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...