Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Info] Wyjaśnienie systemu rankingowego w sezonie 4

Ichigo.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcecie wiedzieć jakie zmiany Riot Games wprowadziło do systemu rankingowego w sezonie 4? Zapraszam do rozwinięcia !

Czym jest „Soft reset” czyli to co zostało dokonane ubiegłego dnia podczas gdy kolejki rankingowe były wyłączone ?

Każde konto ma dwie ważne statystyki :
Twoja ranga: jest to twoja liga (Brąz, Srebro, Złoto, Platyna, Diament) oraz dywizja (I, II, III, IV, V).

Twoje MMR : To liczba która reprezentuje twój poziom. Ten numer jest używany by przydzielić ci przeciwników odpowiadających twoim umiejętnością.

Obie statystyki są lekko połączone, ale bardzo odseparowane od siebie. Dla przykładu, jeśli gracz ma Silver 5, to jego MMR powinno wynosić około 1200 punktów.

W patchu 4.1 twoje MMR zostało „soft” zrestartowane.

Do tego resetu został użyty schemat : (s3 MMR + 1200) / 2 = s4 MMR. To MMR jest twoim nowym MMR które będzie użyte by ustawić przeciwników godnych Ciebie w kolejce rankingowej.

Czym są te mecze kwalifikacyjne które musicie rozegrać by przydzieliło was do danej dywizji ?

Musisz rozegrać 10 meczy by zostać umieszczonym w rankingu. Twoje MMR z sezonu 4 zostanie użyte by przydzielić Ci przeciwników o równym poziomie umiejętności ( w teorii…). Po każdej grze twoje MMR będzie równoważone zależnie od wyniku gry. Po 10 grach, twoje MMR jest już ustabilizowane i zależnie od niego zostaniesz umieszczony do danej ligi.

Wygrałem 10/10 moich gier kwalifikacyjnych i jestem w srebrze, w momencie gdy mój kolega wygrał 6/10 i jest w złocie. Dlaczego?

Ty wygrałeś 10 swoich gier, ale ważną rzeczą tutaj jest MMR. Jeśli twoje MMR było w okolicach Brązu II, to twoi przeciwnicy będą na tym samym poziomie. Jeżeli wygrałeś z przeciwnikiem który miał MMR na poziomie brązu, system wie że jesteś lepszy niż pozostali gracze w tej dywizji. Lecz system nie wie o ile lepszy od nich jesteś więc podniesie on twoje MMR trochę do góry by sprawdzić jak pójdzie Ci z lepszymi przeciwnikami w następnym meczu. Więc jeśli wygrałeś przeciwko graczom o MMR brązu następni przeciwnicy będą mieli wyższe MMR, a co za tym idzie, umiejętności.

Twój kolega wygrał 6 gier, ale jego MMR jest dużo wyższe. Grał on przeciwko graczom o wyższym poziomie, więc po rozegraniu 10gry system zobaczył, że ten gracz ma MMR złota i go tam „wrzucił”.

Byłem w Platynie V, wygrałem 4/10 i jestem w Silver III. SERIO!?
Pamiętajcie o tym, że twoje MMR zostało zrestartowane. Jeśli miałeś MMR platyny (~1800), po resecie masz MMR złota V (~1500). W twoich grach kwalifikacyjnych wygrałeś 4/10 meczy, więc twoje MMR zostało zmniejszone. Z tego powodu powinieneś zostać przydzielony w okolice srebra I.

Ale przecież jesteś w Silver III. Znaczy to, że system obniżył twoją dywizje (przeważnie o 3-4 dywizje z tego co zauważyłem) po meczach kwalifikacyjnych. Nie zmienia to faktu, że jeśli twoje umiejętności są na wyższym poziomie niż liga/dywizja do której zostałeś przydzielony to wyjdziesz z niej szybko.

Co zostało zmienione w systemie rankingowym sezonu 4.

Dużo łatwiej jest się teraz wybić. Mogliście doświadczyć będąc w dywizji I ( np: Srebro I), że otrzymywaliście małą ilość punktów ligowych (+3,+2, +0…). To zjawisko nazwane jest „clamping”. System chce byś pokazał mu że zasługujesz na to, by zostać awansowanym. Musiałeś wygrać sporą ilość gier by zostać awansowanym ligę wyżej. Zostało to usunięte, teraz będziesz otrzymywał normalną ilość LP w każdej lidze prócz Diamentu I.

Możesz zostać zdegradowany. Powiedzmy, że jestem Złoto V. Ale moje MMR znajduje się w okolicy Srebro V (~1200). System myśli : ” Hej, jesteś w Złocie V, ale twój poziom umiejętności jest na poziomie gracza ze Srebra V”. Jest to ostrzeżenie, ale gdy nadal będziesz przegrywał (twoje MMR wciąż będzie się obniżać), zostaniesz zdegradowany do Srebra I. By zostać zdegradowanym twoje MMR musi być na poziomie niższym niż dywizja V ligi w której się obecnie znajdujesz. W tym przypadku MMR Srebra V u gracza ze Złota V.

A co jeśli nigdy wcześniej nie grałem gier rankingowych?
W tym przypadku system przydzieli ci MMR 1200 (okolice Srebra V), a ty będziesz musiał rozegrać 10 gier kwalifikacyjnych. Pamiętaj o tym, że masz inne MMR dla każdej kolejki ( rankingowej, normalnej) przez co twoje MMR z normalnych gier nie będzie miało żadnego wpływu na to z gier rankingowych.

Czy moje statystyki w grze wpływają na MMR?
Nie. Na MMR wpływa tylko wynik meczu (wygrana bądź przegrana).

Źródło:

http://pvp.net.pl/wyjasnienia-systemu-rankingowego-w-sezonie-4/

Co o tym myślicie? Mi podoba się najbardziej normalna liczba lp w I kazdej dywizji.

Indygo

Opublikowano

Ciekawe wyjaśnienie, mi też podoba się normalna liczba lp, pamiętam męczarnie z ~4 lp za mecz <3

Przydatne jest też to że trolle mogą spaść z pełnej ligi, już nie będzie ,,i'm gold v".

Aaaa... jeśli byś mógł to ustaw inny kolor tekstu, ciężko to się czyta.

ps. Ja bym to bardziej dał pod tuta.

928011413476457403957.png

Opublikowano

Ciekawe wyjaśnienie. Jednak źródło... ciekawe, że przetłumaczyli to "bronzu"...

Już wiemy czemu Platyny w Silverze siedzą xD

Opublikowano

Jebane gówno.. I tyle. Tak zjebac ten S4 to szok.

Byłem w Gold V, wygrałem 7/10 jestem W silver IV.

Tadam kurwa. Ide robić nowe konto chyba.

Bo to sensu nie ma, nie bd znowu przez ten silver lazł.

Opublikowano

Moim zdaniem jeżeli ktoś ma większe umiejętności niż dywizja w której się znajduje zawsze wyjdzie wyżej.

Indygo

Opublikowano

Poczekam sobie troszeczkę zobaczę jaki jest poziom w tym srebrze III na innym koncie i dopiero zacznę grać na głównym

Powodzenia wszystkim i nie spadnijcie poniżej Silver IV

v5fgbo.jpg

Chipsy cola gramy w lola

Opublikowano

idioto jebany bo jest nowy sezon w ktorym jest reset? reset jest od resetowania, chyba nie myslales ze znajdziesz sie na tej samej pozycji lub wyzej. co za idioci.

Opublikowano

Ja sie boje o moja Platyne III :/ Mam nadzieje ze mnie wyjebie przynajmniej do Platyny, czekam na Patch i gram.

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

Hahahaha a ludzie pisali że wyjście z brązu czy silvera to nie problem, ale jak was wrzuciło to płacz? Byłeś w gold V i pewnie trolowałeś lub miałeś za niski poziom i przegrywałeś mecze Proste. Więc nie dziwie się że wrzuciło cie do srebra

Opublikowano

idioto jebany bo jest nowy sezon w ktorym jest reset? reset jest od resetowania, chyba nie myslales ze znajdziesz sie na tej samej pozycji lub wyzej. co za idioci.

Zgloszony za obraze. Jebnij sie głowe. Mój kumpel z D1 spadł do Platyny 1 wygrywając 8/10 , więc coś jest nie HALO.

Co za noName. Ja pierdole.

Opublikowano

I co ? Jak zrobisz nowe konto to będziesz odrazu w diamencie ?

Heh, podoba mi się zmiena ze w 1 się dużo dostaje :)

No cóż, niedlugo gram rankedy :D

Opublikowano

Hahahaha a ludzie pisali że wyjście z brązu czy silvera to nie problem, ale jak was wrzuciło to płacz? Byłeś w gold V i pewnie trolowałeś lub miałeś za niski poziom i przegrywałeś mecze Proste. Więc nie dziwie się że wrzuciło cie do srebra

Trollowałem? Ja nie pisałem że łatwo wyjsc więc mnie kurwa nie porównuj . Ja słabo gram i dla mnie wyjście z SIlvera to problem. Więc sklej wary i won.

Opublikowano

Ale ten system jest naprawdę do dupy, przed rozpączęciem sezonu wbiłęm 30 i wrzuciło mnie do silvera bo system uznał że tam powinienem być ok. zagrałem kilka ranków i potem stwierdziłem że się na razie nie opłaca grać bo ma być reset. I co teram mnie wrzuci do np. Bronze III i jest w tym jakiś sens?

@UP

Wielu graczy się skarżyło że nie mogą z tych lig wyjść a oczywiście goldy i inni pisali że to nie problem wyjść, że nie potrafcie grać itp. A jak teraz was tam wrzuca to od razu płacz na forum? Niektórych wrzuciło z D1 do P1 i nie płaczą. To tylko silver już nic z tym nie zrobisz zostaje tylko grać i wyjść jak najszybciej. No chyba że jeszcze spadniesz do brąziaków to wtedy możesz się tu żalić

Opublikowano

Wybaczcie że się tak wyraże ale jakim kurwa cudem jest to nazywane "soft" resetem skoro np. TOP3 CHALLENGER

http://www.lolking.net/summoner/na/25850956#profile

Po 5/5 jest w platynie? JAKIM PRAWEM JEST TO SOFT. DIAMENTY 1 SPADAJĄ DO GOLDÓW.

Z tego co słyszałem maks P1 można wbić, ale tylko słyszałem, nie widziałem potwierdzonego info, może gdzieś jest. Bo jak ja do P3 z D5 spadłem po 5-5 to on raczej nie mógł tak nisko spaść, strasznie dziwnie ten sezon riot zaczął, w dodatku te lagsy.

Opublikowano

Wybaczcie że się tak wyraże ale jakim kurwa cudem jest to nazywane "soft" resetem skoro np. TOP3 CHALLENGER

http://www.lolking.net/summoner/na/25850956#profile

Po 5/5 jest w platynie? JAKIM PRAWEM JEST TO SOFT. DIAMENTY 1 SPADAJĄ DO GOLDÓW.

I co teraz macie problemy z tym wcześniej jakoś(1/2 miechy temu) pisali wszyscy że to nie problem wyjść z brąz/silver/gold a teraz wszyscy ale mają... Jak jesteście tak pro gammerami to problemów nie będziecie mieć :)

Opublikowano

I co teraz macie problemy z tym wcześniej jakoś(1/2 miechy temu) pisali wszyscy że to nie problem wyjść z brąz/silver/gold a teraz wszyscy ale mają... Jak jesteście tak pro gammerami to problemów nie będziecie mieć :)

Co mnie to obchodzi w której lidze jestem? I tak mam nagrody za challengera więc mi to kompletnie wisi. Chodzi o to że od kiedy soft to spadnięcie z #3 NA Challenger do Platyny 1 po 5/5? Czy też z Diamentu 1 90LP po 4/6 do Golda 1?

http://www.lolking.net/summoner/na/138243#profile

gm16zuD.png

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Co mnie to obchodzi w której lidze jestem? I tak mam nagrody za challengera więc mi to kompletnie wisi. Chodzi o to że od kiedy soft to spadnięcie z #3 NA Challenger do Platyny 1 po 5/5? Czy też z Diamentu 1 90LP po 4/6 do Golda 1?

http://www.lolking.net/summoner/na/138243#profile

gm16zuD.png

Odpowiedź od supporta:

• Witaj!

Oczywiście, wszystkie ratingi, tj. MMR, poszczególnych graczy zostały obniżone. Nie był to jednak twardy reset, tak jak miało to miejsce w ostatnich razach, a soft reset - każdemu z graczy przybliżyliśmy MMR'em do pewnego poziomu. Chcemy zachować płynność w naszych drabinkach rankedowych. Każdy z gracz, który był w stanie osiągnąć Diament nie powinien mieć problemu, aby dostać się tam z powrotem.

Dzięki za zrozumienie i pozdrawiam!

"Wy nie wiecie, a ja wiem - jak rozmawiać trzeba z psem."

Liarfather

Player Support Riot Games

Przydziela po prostu po MMR więc jak ktoś miał słabe mmr a nie spadał bo się nie dało więc teraz spadł

Opublikowano

Odpowiedź od supporta:

• Witaj!

Oczywiście, wszystkie ratingi, tj. MMR, poszczególnych graczy zostały obniżone. Nie był to jednak twardy reset, tak jak miało to miejsce w ostatnich razach, a soft reset - każdemu z graczy przybliżyliśmy MMR'em do pewnego poziomu. Chcemy zachować płynność w naszych drabinkach rankedowych. Każdy z gracz, który był w stanie osiągnąć Diament nie powinien mieć problemu, aby dostać się tam z powrotem.

Dzięki za zrozumienie i pozdrawiam!

"Wy nie wiecie, a ja wiem - jak rozmawiać trzeba z psem."

Liarfather

Player Support Riot Games

Przydziela po prostu po MMR więc jak ktoś miał słabe mmr a nie spadał bo się nie dało więc teraz spadł

Jak może Diament 1 90 LP mieć słabe MMR?

Opublikowano

Sam nwm :D może ich system trochę zaniża? Jest wg ktoś na forum kto był np w diamencie i po 10 grach dalej tam jest?Lub w innej lidze w której był? Brąziaki niech nie piszą :D

Opublikowano

Oj już tak się nie burz z tego powodu.

Skoro w S3 wbiłeś D5 to zrobisz to ponownie B)

Pomogłem? To dobrze.

Opublikowano

Oj już tak się nie burz z tego powodu.

Skoro w S3 wbiłeś D5 to zrobisz to ponownie B)

Umiesz czytać? Mam gdzieś dywizje, mówię tutaj o definicji słowa "soft", które oznacza "lekki", a nie wiem od kiedy lekki zalicza się do challenger = gold.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...