Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Potęga podświadomości

Franko_1998

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno zacząłem czytać książkę Josepha Murphyego "Potęga podświadomości". Bardzo mnie zafascynowała i chciałbym trochę opowiedzieć o niej oraz poznać wasze zadanie. Jeśli ktoś nie wie co to jest podświadomość to już tłumaczę. Umysł dzieli się na dwa obszary - strefę świadomą którą kontroluje rozum i podświadomą, która odpowiada za nasze nawyki, odruchy itp. Głównym założeniem tej książki jest to, że my kształtujemy podświadomość swoim nastawieniem do życia, gdy mówimy np. "na pewno mi się nie uda", "nie dam rady" itp. to nasza podświadomość to odbiera i doprowadza do tego, że naprawdę coś nam nie wychodzi, za to gdy jesteśmy poztywnie nastawieni, nawet gdy mam w czymś nikłe szanse to podświadomość stara się nam pomóc. Przedstawię pewien przykład który był opisany: Pewną młodą śpiewaczkę poproszono o występ. Z chęcią przyjęła ofertę, ale miała problemy z tremą. Przed każdym wcześniejszym występem myślała sobie, że się jej nie uda, pomyli się, publice się nie spodoba. Tym razem postanowiła zmienić strategię i powtarzała sobie, że będzie pełna spokoju i pewności siebie. Gdy zaśpiewała wprawiła ludzi w zachwyt.

Co sądzicie o potędze podświadomości? Według was to jest prawda czy może podświadomość nie ma żadnego wpływu na nasze przyszłe sukcesy/porażki, sytuacji w życiu?

Proszę o uzasadnione, rozwinięte odpowiedzi oraz dyskusję na poziomie.

Opublikowano

Pewnie że podświadomość nami kieruje, ale w nikły stopniu i my tego zbytnio nie postrzegamy ani nie widzimy.

Według mnie, silniejsza jest potęga lenistwa. xD

Dbmy4Vg.png?1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...