Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czym się różni proza od poezji?

TuFAST

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W skrocie,

w środe mam sprawdzian z prozy Młodej Polski a w czwartek sprawdzian z poezji MP.

Czym to się różni? Przeszukiwałem google ale teraz mam mętlik w głowie.

Wytlumaczy mi ktoś na chlopski rozum czym się mogą roznic te 2 sprawdziany?

Opublikowano

Na chłopski rozum, proza = opowiadania, powieści itd. (język "normalny"), poezja = wiersze. Choć wątpię, żeby ci to na sprawdzian starczyło.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Proza to będziesz musiał charakterystyke bohaterów, jakieś opowiadania, opisy. Zrobić z tekstu streszczenie, odpowiedzieć na pytania.

Z poezji to środki stylistyczne, o co chodziło autorowi, znani poeci. Interpretacja wiersza.

Opublikowano

Proza to będziesz musiał charakterystyke bohaterów, jakieś opowiadania, opisy. Zrobić z tekstu streszczenie, odpowiedzieć na pytania.

Z poezji to środki stylistyczne, o co chodziło autorowi, znani poeci. Interpretacja wiersza.

Ok, o to mniej wiecej mi chodziło.

Dzieki.

Opublikowano

W jezyku poezji wystepują rózne srodki stylistyczne, np apostrofy,epitety,porownania, czego nie masz w prozie. Proza jest dłuzsza forma wypowiedzi.Poezje trzeba interpretowac,odczytywac sens utworu i główne przesłania.

Anisha_awat_600_200.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...