Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[problem] a nawet kilka z serwerem mc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uwaga Jako iż będę powoli oznaczał ten temat jako rozwiązany dam w spoilerach niżej odpowiedzi które ja otrzymałem :) (jeśli ktoś ma taki sam problem zjedź na sam dół spoilera i znajdziesz :P

Witam !

Jakiś czas temu miałem problem z serwerem hamachi więc wykupiłem tę usługę na ownserver.pl

I natychmiast zostałem zasypany masą problemów .

#1 chat --- Rozwiązany

Więc ustawiłem czat w essentialschat chodzi mi o wygląd a serwer nie reaguje na to co jest tam napisane .

wygląda to tak

dpae.png

w essentials mam ustawione że nie widać nazwy mapy która w tym wypadku nazywa się inne

#format: '<{DISPLAYNAME}> {MESSAGE}'
  format: '&7[{GROUP}]&r {DISPLAYNAME}&7:&r {MESSAGE}'

group-formats:
  #  Default: '&7[&2{GROUP}&7] {DISPLAYNAME}&7:&r {MESSAGE}'
  #  Admins: ' &c[&2{GROUP}]&r {DISPLAYNAME}&7:&c {MESSAGE}'

Tak wygląda część conifgu essentials reszta to te informacje z "#" nigdzie nie mam nic o nazwie mapki

Mam jeszcze plugin ChatManager do dodawnia grupy przed nickiem z powodu powyższego problemu

Config

format: '{Prefix} {Name}: {Message}'
hint: You can use {Prefix}, {Name}, {Message}, {World} and {Suffix} in all options
  join: '&4{Player} &7joined the Game in &6{World}&7!'
  quit: '&4{Player} &7left the Game at &6{World}&7!'
prefix:
  firstjoin: '&e[Guest]'

Po 1 pozbyłem się chat managera .

Po drugie w conifgu pluginu Multiverse Core jest coś takiego jak

Prefixchat: 'True'

Zmień po prostu z true na false

#2 PlotMe --- Rozwiązany

To jest akurat bardziej pytanie

Czy da się jakoś zwiększyć rozmiar działek :P

Wygenerowałem mapkę za pomocą pluginu multiverse o nazwie "Multiverse" ( /mv create PlotWorld normal -g PlotMe )

Wszystko Jest OK tylko chciał bym działki 50 na 50 a są chyba 30 na 30 czy jakoś tak

Więc pytanko czy da się to jakoś zrobić żeby te działki były większe :P

w configu Pluginu PlotMe masz coś takiego jak PlotSize . Domyślnie jest to 32 zmień np. jeśli chcesz mieć działki 50 x 50 to wpisz 52 :) 2 kratki zajmują ściany dookoła działki domyślnie z pół płytek nie pamiętam jakich xDD lecz to też można zmienić

#3 WorldEdit --- Rozwiązany

Kolejne Pytanie

Więc Jak pewnie zauważyliście na serwerach survival poza spawnem jest czerwona linia

To trzeba robić każdy bok bo kolei komendą //replace czy jest coś w stylu //walls replace

< To akurat dam rade ale jak ktoś szybko napisze to będe happy :P >

zaznaczasz teren troche wyżej niż chcesz mieć wpisujesz //walls sand

a następnie //replace sand wool:14

i gotowe :)

PS.

Tylko uważaj na jakieś drzewa ponieważ piasek osadzi się na nich więc lepiej po wpisaniu tych komend przelecieć jeszcze raz dookoła i sprawdzić czy wszystko jest dobrze

aa i jeszcze jedno nie polecam robić tego na pustyni :) sami wiecie dlaczego

#4 AutoMessage --- Rozwiązany

Także jeden z uciążliwych problemów ponieważ nie wysyła wiadomości które powinno

Czyli konfig wygląda tak

settings:
  enabled: true
  min-players: 0
  log-to-console: false
message-lists:
  formatted:
    enabled: false
    interval: 45
    expiry: -1
    random: false
    prefix: 'BeaconCraft'
    suffix: ''
      - Custom
      - formatted
      - '&2message!'
  regular:
    prefix: '[&bPrefix&r] '
    suffix: ' '
    - '&1Zapraszamy Do Zakupu Rang /warp SklepSMS': []
    - '&2 2 wiadomość  )': []
    - '&3Third&r message %nin the default list!': []
    - These messages will be displayed to users with %nautomessage.receive.default!: []

A wiadomości tak :

0mk2.png

Więc poprostu podmień kod na ten

settings:
message-lists:
  regular:
    prefix: '[&bPrzedrostek AutoMessage&r] '
    - '&2Tutaj sobie dopisz jakas wiadomosc': []

"Chce­my być obec­ni w życiu in­nych ludzi, w ich roz­mo­wach, myślach, marze­niach, pla­nach. Chce­my czuć się pot­rzeb­ni i zauważani. A może po pros­tu boimy się, że nikt nie zauważy naszej nieobecności. "

Opublikowano

@up w sęsie że nazwa mapy ? czy działki

bo jeśli działki to tak jest oryginalnie że się takie działki generują lecz pytanie czy da się jakoś zmienić ich wielkość

"Chce­my być obec­ni w życiu in­nych ludzi, w ich roz­mo­wach, myślach, marze­niach, pla­nach. Chce­my czuć się pot­rzeb­ni i zauważani. A może po pros­tu boimy się, że nikt nie zauważy naszej nieobecności. "

Opublikowano

1. Multireverse Core , tam masz w configu cos o prefixie.

2. Konfiguracja plotme , niestety teraz ci nie powiem co dokladnie (cos z plotworld jezeli nazwy nie zmieniales)

3. Nie da sie

4.

settings:
message-lists:
  regular:
    prefix: '[&bPrzedrostek AutoMessage&r] '
    - '&2Tutaj sobie dopisz jakas wiadomosc': []

Najlepiej rob to przy OFF'niętym serwerze.

Aktualna próba: Postaw serwer mt2 na vps z ubuntu.

Opublikowano

@up

3 da się, ale inaczej :D

@top

Co do 3 punktu to spróbuj tak:

Zaznacz ten kwadrat ale tak żeby był ponad wszystkimi wzniesieniami (jeśli są). Pamiętaj, zaznacz 1-2 kratki wysokości.

Wtedy daj //walls sand.

Jak piasek opadnie daj expanda tak żeby wszędzie sięgał.

Wpisz //replace sand wool:red

Gotowe!

Powinno działać :D

3foc.png

Szukam sponsora na prawdopodobnie jeden z najlepszych serwerów RolePlay jaki powstanie. Na razie tylko zarys.

Opublikowano

dzięki wszystkim sprawdze za godzinke bo teraz nie mam dostępu

i oznacze jako rozwiązany

Opublikowano

Ok to jeszcze jedno pytanko z mojej strony odnośnie #1 problemu :)

A jak zrobić taki prefix przed grupą jak mam w permissionsEx bo tam sobie już ustawiłem a teraz prefix ustawiam pluginem chatmanager to jest dojść uciążliwe ;p

Opublikowano

Usun ten chatmeneger.. nie polecam,sam mialem z tym wiele problemow..usun i ustaw sb wszystko w essentials chat...

Opublikowano

ok a jak ustawie w essentials to jak to przydzielić do jakiegoś gracza ?

Opublikowano

usun chat manager ( jest on zbedny) i w essentialschat powinno byc dobrze tak :

1. #format: '<{DISPLAYNAME}> {MESSAGE}'
  2. #format: '&7[{GROUP}]&r {DISPLAYNAME}&7:&r {MESSAGE}'
  3. group-formats:
  4. Gracz: '&7[&2{GROUP}&7] {DISPLAYNAME}&7:&r {MESSAGE}'
  5. Technik-Wlasciciel: ' &c[&2{GROUP}]&r {DISPLAYNAME}&7:&c {MESSAGE}'

tak od razu mozesz sobie edytowac kolor na jaki piszesz kolor nicku i rangi :) musisz tylko wpisac takim sposobem wszystkie rangi z permissionsex

Opublikowano

ok dzięki :P

Tylko jak dodać komuś tą range ?? osobny plugin ? czy jest jakaś komenda w essentials ;p

Opublikowano

I mam jeszcze jedno pytanko jak zrobić zamiast np. /warp sv komendę /sv w pluginie MyCommand ? jeśli tak to jak to się robi

Opublikowano

Mozesz to zrobic aliasami z bukkit.yml

Teraz ci nie powiem bo na tablecie jestem

Wpisz w google

Bukkit.yml aliases i szukaj

Aktualna próba: Postaw serwer mt2 na vps z ubuntu.

Opublikowano

ok dzięki :P

Tylko jak dodać komuś tą range ?? osobny plugin ? czy jest jakaś komenda w essentials ;p

On automatycznie czyta jaka to ranga, musi się w essentials nazywać tak samo jak w pexie ( czy co ty tam masz) i tyle :)

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

@up

No tak tylko mi chodzi o to jak to włączyć w grę i przydzielić to poszczególnym osobom :P

Opublikowano

@up

No tak tylko mi chodzi o to jak to włączyć w grę i przydzielić to poszczególnym osobom :P

tak samo jak zawsze, komendami z pluginu od permissions.

Chat manager jest tylko od wyswietlania rank :P

BukkitSmerf

Opublikowano

@up ale permissions trzeba to wpisać w pliku . a mi chodzi o to by zrobić to komendą :P

Opublikowano

@up ale permissions trzeba to wpisać w pliku . a mi chodzi o to by zrobić to komendą :P

no kazdy plugin ma jakieś komendy xD

A ja nie wiem jaki ty masz

W pexie np:

/pex user <nick> group set <ranga>

Polecam ci pobrac AzRank tam są wygodniejsze komendy do dawania rang, i wygodne dawanie czasowych rang :)

BukkitSmerf

Opublikowano

ehh. coś mi nie działa już się pozbyłem chatmanagera i ustawiłem sobie w plikach mój nick jako właściciel lecz to nadal nie działa nie wyświetla prefixu .. :(

Opublikowano

ehh. coś mi nie działa już się pozbyłem chatmanagera i ustawiłem sobie w plikach mój nick jako właściciel lecz to nadal nie działa nie wyświetla prefixu .. :(

podaj liste pluginów, i aktualna konfiguracje z essentials i każdego pluginu ktory może działać na czat/rangi

(ale ja juz dziś nie odp :P ide spać, powodzenia)

BukkitSmerf

Opublikowano

no kazdy plugin ma jakieś komendy xD

A ja nie wiem jaki ty masz

W pexie np:

/pex user <nick> group set <ranga>

Polecam ci pobrac AzRank tam są wygodniejsze komendy do dawania rang, i wygodne dawanie czasowych rang :)

Wielkie dzięki zapomniałem o tej komendzie :) kiedyś jej używałem a teraz mi to kompletnie wyleciało z głowy . Ok sprawdzę za chwile :)

Opublikowano

podaj liste pluginów, i aktualna konfiguracje z essentials i każdego pluginu ktory może działać na czat/rangi

(ale ja juz dziś nie odp :P ide spać, powodzenia)

Ok już ci daje liste

- AuthMe

- AutoMessage

- AutoSaveWorld

- AZRank <--- z tym jest coś nie tak

- Coloured MOTD

- Essentials

- HeadDrops

- McPack

- Multiverse core

- Multiverse portals

- Mycommands

- OtherDrops

- PermissionsEx

- PlotMe

- PluginMetrics

- SupplySign

- WorldEdit

- WorldGuard

config essentials wrzuciłem na speedy bo troche miejsca by to tutaj zajeło

http://speedy.sh/hZyeP/config.yml

Oraz PeX też na speedy

http://speedy.sh/rYejz/pex.rar

a tutaj jeszcze AZrank

http://speedy.sh/bth3M/azrank.rar

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...