Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Najlepszy procesor dla mnie

rafix2222

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Oto mój setup:

Mobo: Asrock G31M-GS R2.0

Ram: Kingston 4GB

GPU: GTX 460 768MB

Zasilacz: 600W

Mój budżet wynosi 200 zł. Potrzebuję procesora czterordzeniowego najlepszego jak na te pieniądze.

Myślałem nad Q8200 i Q6600.

Skłaniam się ku Q6600, lecz chciałbym poczytać jakie macie o tym zdanie.

Procesor służyłby głównie do grania.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli masz zamiar podkręcać, do Q6600 - do 3,6 Ghz pójdzie, jeśli nie to możesz Q8200, ale warto tego Q6600 podkręcić IMO.

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Chciałbym podkręcić, ale nie wiem czy moje chłodzenie wystarczy.

Mam cooler Spire Voyager na 775.

@Edit

Ja was nie pytam o zasilacz, tylko o procesor.

Opublikowano

Ok, nie ma sprawy najwyżej ci wyj*bię komputer jak wsadzisz za mocny procesor do za słabego zasilacza, ale co tam lepiej się nie przejmować.

Opublikowano

Ok, nie ma sprawy najwyżej ci wyj*bię komputer jak wsadzisz za mocny procesor do za słabego zasilacza, ale co tam lepiej się nie przejmować.

To akurat tak nie działa. Co prawda marka zasilacz by się nam przydała, żeby wiedzieć coś na temat czy może podkręcać.

Bez OC się nic nie stanie.

Chciałbym podkręcić, ale nie wiem czy moje chłodzenie wystarczy.

Mam cooler Spire Voyager na 775.

@Edit

Ja was nie pytam o zasilacz, tylko o procesor.

Na tym coolerze niestety nie podkręcisz zbytnio procka, będzie się bardzo mocno grzał.

Powiedz jaki masz ten zasilacz i obudowę, to zobaczymy czy bezpiecznie będzie kręcić na tym zasilaczu i się jakiś cooler dobierze.

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

To akurat tak nie działa. Co prawda marka zasilacz by się nam przydała, żeby wiedzieć coś na temat czy może podkręcać.

Bez OC się nic nie stanie.

Nie był bym taki pewny, z chińskimi no-name różnie bywa :).

Opublikowano

Proszę.

Modecom Logic 600W

Znając was to powiecie, że w to gówno nie opłaca się nic pchać , bo zaraz wybuchnie, lecz mój kolega ma ten sami zasilacz i tą samą grafikę co ja i C2Q Q8200 i już ze 2 lata na takim setupie lata i jeszcze nic mu się nie stało.

Opublikowano

Modecom jest akurat firmą z czarnej listy, więc do końca bezpiecznie podkręcać mógł nie będziesz.
Co nie zmienia faktu, że nie jest to najgorszy zasilacz, czarne listy są duże, bo wymagania do zasilaczy są b. wysokie.

Podaj obudowę, bo nie wiadomo jaki wysoki cooler wybrać.

Opublikowano

Dokładnej nazwy nie znam, ale mam wymiary.

39cm (długość) x 36cm (wysokość) x 18cm (szerokość)

Jest to obudowa na płytę microATX.

Albo wiecie co? Nie chcę nic kombinować.

Poproszę o radę, czy do grania w gry bez żadnego OC lepszy będzie Q8200 czy Q6600?

Opublikowano

W sumie Q8200 prawie nic nie daję, a że Q6600 tańsze, to masz prawie taką samą wydajność po niższej cenie - Q6600 będzie chyba tak czy siak lepsze.

Opublikowano

@UP

Dzięki wielkie. Zamówiłem już Q6600 SLACR. Na tym moim chłodzeniu podkręcę do 3.0 i będzie fajnie.

Jeszcze raz wielkie dzięki,

Opublikowano

Jeśli masz zamiar podkręcać, do Q6600 - do 3,6 Ghz pójdzie, jeśli nie to możesz Q8200, ale warto tego Q6600 podkręcić IMO.

Prorok ? Nawet rewizji nie podal, poza tym to zalezy od sztuki.

@UP

Dzięki wielkie. Zamówiłem już Q6600 SLACR. Na tym moim chłodzeniu podkręcę do 3.0 i będzie fajnie.

Jeszcze raz wielkie dzięki,

Podkrecaj dalej na tym wyrobie zasilaczopodobnym, LOGIC to jeden z najgorszych mozliwych zasilaczy, padaja jak muchy.

Proszę.

Modecom Logic 600W

Znając was to powiecie, że w to gówno nie opłaca się nic pchać , bo zaraz wybuchnie, lecz mój kolega ma ten sami zasilacz i tą samą grafikę co ja i C2Q Q8200 i już ze 2 lata na takim setupie lata i jeszcze nic mu się nie stało.

Panie, PFC ma i FAN12 CM, Titana nawet pociagnie.

Twoj wybor, podbijesz napiecia przy O/C i zobaczymy, co sie stanie po jakims czasie : )

Opublikowano

@UP

Po pierwsze nie mówiłem o jakiś OC do 4.0, tylko 3.0, albo nawet w ogóle nie będę podkręcał.

To twoim zdaniem, który procesor bez OC będzie lepszy do grania?

Opublikowano

@UP

Po pierwsze nie mówiłem o jakiś OC do 4.0, tylko 3.0, albo nawet w ogóle nie będę podkręcał.

To twoim zdaniem, który procesor bez OC będzie lepszy do grania?

Pod ten zasilacz nawet nie pchaj nic nowego.

Poza tym 3,0 to dla sporej ilosci Quadow byl MAX, gdzie temperatury byly juz dosc wysokie (nawet na dobrych chlodzeniach). Rewizja G0 zazwyczaj jest drozsza, wiec tez nieoplacalna. Wymien zasilacz, a potem uzywany Athlon II x4 + MOBO (tylko nie przekrocz ~250zl), na aukcjach, tablicy i innych ogloszeniach mozna znalezc wszystko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...