Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Konfiguracja routerów.

mikart143

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Ostatnio napotkałem problem w konfiguracji routerów ,aby uzyskać zdalny dostęp do komputera po przez ssh. Najpierw chciałbym wam pokazać schemat urządzeń w moim domu.

ljSlLQB.png

Do routera numer jeden przychodzi internet + dynamiczne ip.

Na owym routerze odblokowałem port 100 do routera nr 2 ,a następnie odblokowałem port 100 na routerze nr 2 dla routera nr 3. Na samym końcu odblokowałem port 100 dla urządzenia. I tu właśnie pojawia się pytanie jak połączyć się z tym urządzeniem na końcu? Załóżmy ,że urządzenie ma ip 192.168.2.100. Jak się podłączyć do niego zdalnie po przez internet. Problem z dynamicznym ip wiem jak rozwiązać ale jak podłączyć się właśnie do tego urządzenia?? Problem jest taki ,że nie nie wiem czy przekierowanie są ,źle zrobione czy nie.

Tak wiem jest przekopiowane z innego forum ale tam mi nie pomogli więc pisze tu.

MikartPL.png

Opublikowano

Połączyć się z internetu do tego 3 routera hhhmmm W teorii skoro pierwszy router robi za serwer dhcp dla całej sieci i daje ip również dwóm pozostałym routerem to można chyba zrobić zwykłe przekierowanie portów. Lub sprawdź czy zadziała jeśli w tym 3 routerze zalogujesz się na serwisów takich jak no-ip lub dyndsn. Może zaskoczy.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Moja wina źle to wytłumaczyłem. Numer 1 daje internet a rouer nr 2 jest podpięty pod 1 a 3 pod 2 a do routera nr 3 mój komputer. Właśnie nie wiem jak zrobić te przekierowania. Każdy router ma swój dhcp. Internet działa i wszystko jest ok nic się nie gryzie. Tylko właśnie jest problem bo nie wiem jak odpowiednio pokierować ruch do mojego komputera przez te 3 routery.

MikartPL.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...