Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z dyskiem twardym (?)

PLxCyrkiel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zacznę od początku... Kupiłem przez morele.net nowego kompa z dyskiem twardym od Western Digital zeby nie było niejasności to ten

http://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-500gb-sata-iii-7200rpm-wd5000aakx-353686/

Po załadowaniu się biosu(nie w biosie tylko po ekranie powitalnym biosu xD ) wyświetla się napis:reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key

Gdy próbowałem zainstalować win xp wyskoczył błąd 0x00000007B (dokładnie to tych zer nie liczyłem :) )

Dodam że dysk w biosie jest wykryty. Kompa zamawiałem złożonego, i jakoś mam wszystkie pudełka tylko nie od tego WD. Sam nie wiem co zrobić, HELP!

Opublikowano

Z tego wynika że wystarczy na początku instalacji wcisnąc F6. Zaraz to sprawdzę. Ma ktoś informacje na temat tego reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key ? Mam nadzieję że dysk nie jest uszkodzony... brrrrr

Opublikowano

"Ponownie uruchomić komputer i wybrać właściwe urządzenie rozruchowe lub włożyć nośnik startowy w wybranym urządzeniu startowym i nacisnąć klawisz"

Oznacza to, że bateria, którą masz na płycie głównej, prawdopodobnie nie potrzymuje RTC i ustawień biosu, co za tym idzie, bios wraca do domyślnej konfiguracji i komunikat "Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key" wyskakuje dlatego, że jako pierwsze urządzenie startowe masz ustawioną stację dyskietek, a powinien być ustawiony dysk twardy.

Opublikowano

Niezależnie czy hdd jest na pierwszym miejscu czy drugim, ten komunikat wciąż się pokazuje..

Spróbowałem z F6, to podczas instalacji wyskakuje że instalator nie mógł określić typu komputera a potem typu co najmniej jednego urządzenia magazynującego. A potem znów ten je*any stop 0x0000007B

Gdy odpalam instalke to włącza się tylko przez wd a nie przez cd/dvd ;...;

Opublikowano

dysk w biosie ( jeśli to jest SATA ) wyłącza się z trybu AHCI na każdy inny co tam jest , po instalacji sterowników na gotowym systemie przełącza się na AHCI z powrotem

instalka windowsa powinna być z SP3 , każda inna wywali się

dysk i sprzęt jest dobry tylko użytkownik nie wie jak zainstalować system czyli problemu sprzętowego nie ma

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

A komunikat reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key? On ciągle jest na ekranie niezależnie czy próbuje zainstalować system.

A gdybym zainstalował win 7 HP 64 bit?

Opublikowano

dysk w biosie ( jeśli to jest SATA ) wyłącza się z trybu AHCI na każdy inny co tam jest , po instalacji sterowników na gotowym systemie przełącza się na AHCI z powrotem

A dałoby się ustawić w biosie aby dysk był ciągle w dobrym trybie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...