WiPeKKK Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Siema,mam problem dotyczący tego mini dungeonu: when id_itemu.use begin say("Chcesz rozpocząć dungeon?") local wejscie = select("Tak.", "Nie.") if wejscie == 2 then return elseif wejscie == 1 then say("Ok, zostaniesz przeteleportowany.") item.remove() pc.setqf("dungeon", 1) d.join(105) end end when login with pc.in_dungeon() and pc.getqf("dungeon") == 1 begin notice_in_map("Witaj w pierwszym dungeonie") timer("start2", 5) d.setqf("starcik",0) end when start2.timer begin d.setqf("starcik2", 1) d.new_jump_all(13700, 7400) end when login with d.getqf("starcik2") == 1 and pc.in_dungeon() begin timer("wymiar_2", 5) end when wymiar_2.timer begin notice_in_map("Zabij wszystkie potwory") d.regen_file("data/dungeon/pie_regen.txt") end Chcę, aby po kliknięciu na item przeniosło nas do dungeonu. Potem aby przeniosło na kordy na mapie i zrespiło resp zawarty w regenie, potem aby sprawdziło czy wybito wszystkie potwory i wywaliło to kordów gdzie użyliśmy itemu.*regen działa poprawnie przy innym użyciu na tej mapieI tak, quest działa do miejsca notice_in_map("Witaj w pierwszym dungeonie"), wyświetla komunikat i koniec.Moje kolejne pytanie dotyczy wytłumaczenia mi 2 instrukcji:d.check_eliminated()czy można użyć tej instrukcji w sposób:when d.check_eliminated() begin...endlubif d.check_eliminated() then...endi nie mam pojęcia czy można postawić taki warunek np:if d.check_eliminated() == (i tu nie mam pojęcia co dać, czy to musi być 1 czy true czy coś innego)...endJak użyć odpowiednio instrukcjid.exit_all_to_start_position()aby po wykonaniu czegoś przeniosło nas tam gdzie zaczynaliśmyPS.Czy można w dungeonach używać pc.setqf i pc.getqfczy lepiej d.setqf i d.getqf, i czy to ma znaczenia. wipek.pl Odnośnik do komentarza
Intern Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Sprawdz. http://wklej.to/Oz9fE Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.