stasio889 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Witam, chciałbym się zapytać doświadczonych grafików, jaki jest najlepszy program dla początkującego grafika? Chodzi mi głównie o loga, napisy itp. Odnośnik do komentarza
Freeball Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Jeżeli chodzi o darmowy program to GIMP, jednakże jeżeli sobie załatwisz/kupisz zacznij od PS, nauczysz się poszczególnych funkcji i z czasem będzie coraz prościej. Odnośnik do komentarza
stasio889 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Jeżeli chodzi o darmowy program to GIMP, jednakże jeżeli sobie załatwisz/kupisz zacznij od PS, nauczysz się poszczególnych funkcji i z czasem będzie coraz prościej. A gdzie znajde jakieś tutoriale do gimpa, w których się szybko naucze go obsługiwać? Odnośnik do komentarza
Pan Neoś Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Wszędzie. Nawet u nas FanART -> Poradniki -> Grafika -> GIMP Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zacznij od razu w Photoshopie. To program dla profesjonalistów ale dla amatorów też jest dobry. Zdecydowanie polecam od razu PS niżli GIMP i potem przesiadka na PS. Rożnica między tymi programami jest znacząca, a photoshop ma więcej możliwośći i lepiej od razu uczyc się na nim.' co do postu wyżej http://www.mpcforum.pl/forum/366-gimp/ łap już linka wprost do tutoriali z gimpa Odnośnik do komentarza
FanArt Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Moim zdaniem najlepszy bezpłatny program to gimp. Jest prosty w obsłudze i nawet początkujący sobie da z nim rade. Bardziej zaawansowany jest Photoshop, jest to jednak płatny program a licencja do najtańszych nie należy. Z racji tego że jesteś nowy stwierdzam że GIMP 2,8 styknie. Zadaj pytanie czy naprawdę jesteś wolny? Odnośnik do komentarza
Bergo Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Nie jestem za piractwem, ale już lepszy spiracony PS, niż GIMP. TO TYLKO MOJA OPINIA Odnośnik do komentarza
OtherWorld Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Powiem tak, ja zaczynałem z gimpem, i żałuję. W Photoshopie jest więcej możliwości, dlatego polecam zacząć od PS. (Potem od nowa się uczyć, przyzwyczajać itd ) Odnośnik do komentarza
Julietta Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Ogółem to dla mnie gimp jest "dziki". Przypuśćmy, że chcesz by napis miał jakiś styl. W gimpie musisz nakładać 1287342 efektów, filtrów, robić więcej warstw, a w photoshopie sobie nałożysz styl jednym kliknięciem. Taki przykład. Odnośnik do komentarza
Wredna Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Nie tykaj GIMPA. Trzymaj się od niego z daleka bo tylko zrobisz sobie krzywdę. Osiagniesz wysoki poziom grafiki działając w GIMPIE, następnie będziesz chciał się przenieść na profesjonalne programy z pakietu Adobe i będziesz, jak dziecko we mgle. Ponowna nauka wszystkiego, nie tylko programu zajmie ci sporo czasu. A wierz mi, że jeśli Ci się to spodoba i będziesz chciał iśc dalej, to na 100% przeniesiesz się chociażby na Photoshopa. Odnośnik do komentarza
Wilczurzyca Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Mi też przyszło zaczynać od Gimpa i bardzo żałuje tego wyboru. Potem bardzo trudno było mi się przyzwyczaić do Photoshopa i tak też już od dawna w Photoshopie siedzę. Jeżeli ktoś lubi Gimp to niech w nim siedzi, ale większość rzeczy wykonuje się w nim strasznie długo, a w PS wystarczy dobrać odpowiednie opcje, by zrobić to samo mniejszym kosztem. Odnośnik do komentarza
stasio889 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Ogółem to dla mnie gimp jest "dziki". Przypuśćmy, że chcesz by napis miał jakiś styl. W gimpie musisz nakładać 1287342 efektów, filtrów, robić więcej warstw, a w photoshopie sobie nałożysz styl jednym kliknięciem. Taki przykład. Nie tykaj GIMPA. Trzymaj się od niego z daleka bo tylko zrobisz sobie krzywdę. Osiagniesz wysoki poziom grafiki działając w GIMPIE, następnie będziesz chciał się przenieść na profesjonalne programy z pakietu Adobe i będziesz, jak dziecko we mgle. Ponowna nauka wszystkiego, nie tylko programu zajmie ci sporo czasu. A wierz mi, że jeśli Ci się to spodoba i będziesz chciał iśc dalej, to na 100% przeniesiesz się chociażby na Photoshopa. Mi też przyszło zaczynać od Gimpa i bardzo żałuje tego wyboru. Potem bardzo trudno było mi się przyzwyczaić do Photoshopa i tak też już od dawna w Photoshopie siedzę. Jeżeli ktoś lubi Gimp to niech w nim siedzi, ale większość rzeczy wykonuje się w nim strasznie długo, a w PS wystarczy dobrać odpowiednie opcje, by zrobić to samo mniejszym kosztem. Dziękuję zwłaszcza tej trójce za odpowiedź. Uzyskałem od brata licencję na PS i raczej od niego zacznę :-) Prosiłbym o zamknięcie tematu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.