Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Własny plugin #1 - Formatowanie chatu!

xMruczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

problem z punktem 4.   :

Dodajemy do Main.java??? czy gdzie?

Czyli do głównej klasy którą zrobilismy ;)

10732745374541468291.png

Opublikowano

Świetne, czekam na więcej poradników tego typu. W ostatnim czasie planuję zabrać się za pisanie własnych pluginów i w końcu znalazłem jakiś konkret

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ode mnie jednak nie usłyszysz pozytywnych słów. Nic nie wyjaśniłeś a jedynie dałeś gotowy kod, gdybym ja dał 10 klas i nikt by nie wiedział co dlaczego po co i jak to to nie jest tutorial a jedynie gotowiec. moim zdaniem powinieneś wyjasnić nawet linijka po linijce co co znaczy, bo jeżeli ktos pisze pierwszy plugin to raczej nie zrozumie od zaraz co tu popisałeś.

Opublikowano

@up

A teraz przeczytaj wstęp do kurwy nędzy, w którym pisze że nie jest to dla osób które kompletnie nic nie wiedzą, i nie mam zamiaru wszystkiego tłumaczyć :) Zajebiście że wszystko przeczytałeś, a początek pominąłeś...

10732745374541468291.png

Opublikowano

Nie pominąłem początku, tylko moim zdaniem coś tu nie gra, bo znajomość JAVY a znajomość API bukkita to dwie różne rzeczy i pisząc pluginy nieznajomość przynajmniej jednego z nich nam to uniemożliwia. Piszes,z że to dla osób, które juzcoś wiedzą. Ale skoro wiedzą to i wiedzą jak sobie sformatować chat. Jeśli nie wiedzą a Ty im chcesz to pokazać to i tak się nie nauczą. Moim zdaniem osiągnąłbyś podobny efekt tworząc plugin, uploadując go i mówiąc: "Macie, zdekompilujcie sobie i się uczcie na podstawie mojego kodu." Co wiecej wydaje mi się, że - jeżeli chodzi o formatowanie chatu - dobrze byłoby mieć config, żeby admin mógł to zmieniać nie musząc rebuildować projektu, a poza tym skoro to ma numer 1, to wydaje mi sięto trocheza trudny plugin. Nawet zakłądając, że osoba, która chce się uczyć i zna podstawy zarówno JAVY jak i bukkita, powinna zacząć od czegoś prostrzego jak np. komenda, która coś robi. Eventy na dobrą sprawę nie są proste. Ten jest prosty - zgoda - ale mógłbyś przynajmniej wyjaśnić czym jest Event czy Listener w znaczeniu bukkita. Nie żeby coś, informacja, że pomijasz podstawy podstaw jest czytelna, ale pomijasz moim zdaniem odrobinę za dużo.

Opublikowano

Nie pominąłem początku, tylko moim zdaniem coś tu nie gra, bo znajomość JAVY a znajomość API bukkita to dwie różne rzeczy i pisząc pluginy nieznajomość przynajmniej jednego z nich nam to uniemożliwia. Piszes,z że to dla osób, które juzcoś wiedzą. Ale skoro wiedzą to i wiedzą jak sobie sformatować chat. Jeśli nie wiedzą a Ty im chcesz to pokazać to i tak się nie nauczą. Moim zdaniem osiągnąłbyś podobny efekt tworząc plugin, uploadując go i mówiąc: "Macie, zdekompilujcie sobie i się uczcie na podstawie mojego kodu." Co wiecej wydaje mi się, że - jeżeli chodzi o formatowanie chatu - dobrze byłoby mieć config, żeby admin mógł to zmieniać nie musząc rebuildować projektu, a poza tym skoro to ma numer 1, to wydaje mi sięto trocheza trudny plugin. Nawet zakłądając, że osoba, która chce się uczyć i zna podstawy zarówno JAVY jak i bukkita, powinna zacząć od czegoś prostrzego jak np. komenda, która coś robi. Eventy na dobrą sprawę nie są proste. Ten jest prosty - zgoda - ale mógłbyś przynajmniej wyjaśnić czym jest Event czy Listener w znaczeniu bukkita. Nie żeby coś, informacja, że pomijasz podstawy podstaw jest czytelna, ale pomijasz moim zdaniem odrobinę za dużo.

Do podstaw takich to dalem film feaqa ...

10732745374541468291.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dobra poradnik jest dobry, dobrze go opisałeś i wgl., ale nigdzie nie widziałem żebyś pisał, że po napisaniu % na czacie wiadomość się buguje :)

Opublikowano

Nie, no Mruczek postarałeś się!

Akurat piszę plugin na bitwy drużynowe i formatowanie chatu mi się przyda :D
Dzięki!

(Pl będzie publiczny <3!)

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

• 5 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...