Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIA] Kilka pytań dot. Procesora i jego specyfikacji oraz pyt. o programy do procka (CPU-Z, Stress Prime 2004)

serwmc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dostałem procesor Intela i mam go rozkodować szukałem trochę po internecie ale nic nie znalazłem konkretnego ( np. jakiegoś opisu) pasującego do mojego "przykładu".

Intel Pentium 1,5GHz/256/400/1,7V    SLSTJ PHILIPPINES7150A312-0394Intel (M) (C) '01
Mam też kilka pytań dot. tego procesora które sam pewnie dałbym rade rozwiązać po rozkodowaniu...
  • Podaj szerokość magistrali testowanego procesora.
  • Określ omów architekturę badanego procesora.
  • Podaj szerokość magistrali testowanego procesora.

P.S.

Jak by ktoś był by miły i odpowiedział na następujące pyt.

Zinterpretuj interfejs graficzny programu CPU-Z.

Moja Interpretacja programu

Program CPU-Z pracuje w trybie graficznym. Posiada on 7 zakładek.

W 1 zakładce wyświetlają się nam ogólne parametry zamontowanego procesora na Płycie głównej w sekcji:

„Processor” -- informacjie o procesorze,

„Clocks” -- obecne taktowania,

„Cache” -- ogólne informacje o wewnętrznej pamięci procesora.

W 2 zakładce „Caches” zawiera informacje o wewnętrznej pamięci procesora.

W 3 zakładce „Mainboard” zawarte są informacje dot. Płyty głównej:

”Motherboard” -- szczegółowe informacje o płycie głównej,

”BIOS” -- informacje o Biosie na płycie głównej,

„Graphic Interface” -- .

W 4 zakładce Memory mamy zebrane informacje o pamięci RAM

„General” – ogólne informacje o pamięci,

„Timings” -- ,

W 5 zakładce „SPD” mamy szczegółowe informacje o konkretnych modułach pamięci RAM.

W 6 zakładce „Graphice” są informacje o karcie graficznej

A w ostatniej 7 zakładce „About” mamy informacje o programie CPU-Z. W tej sekcji możemy utworzyć plik odczytów za pomocą przycisku Save Report w wersji tekstowej (.txt) lub strony internetowej (.html)

• Zinterpretuj interfejs graficzny programu Stress Prime 2004
Moja interpretacja programu

Interfejs programu Stress Prime 2004 jest bardzo czytelny i łatwy w obsłudze. Po lewej stronie program pokazuje w sposób graficzny przebieg testu za pomocą zapełnianych na bieżąco różnymi kolorami i odcieniami kwadratów. Każdy oznacza coś innego np. ciemny niebieski pokazuje na jakim etapie jest test i czy przebiega poprawnie. W prawym dolnym rogu znajdują się trzy przyciski z poleceniami:

• Run - do uruchamiania testu,

• About… - z informacjami o autorze i wersji programu,

• Exit - wyłączający program.

Na koniec wyświetla się okno z informacjami na temat czasu testu i błędach.

• Co można uzyskać zmieniając ustawienia konfiguracji procesora w BIOSIE?
Moja odpowiedź

Lepsze osiągi (efektywność) procesora np. kosztem napięć na zasilaczu (podnosząc je) lub zmieniając mnożnik samego procesora.

Jeżeli chce się też komuś czytać i lubi poprawiać błędy merytoryczne ew. coś uzupełnić / dopisać mam też "mały zestaw dla nich":

• Czego dotyczy określenie technologia wykonania ?

Technologia wykonania dotyczy szerokości ścieżek, z jakich wykonane są elementy struktur krzemowych układów scalonych. Im węższa ścieżka, tym trudniejsza do wykonania. W chwili obecnej standardem staje się technologia 0,09 mikrometra.

• Określ główne parametry procesorów.

Do najważniejszych parametrów procesorów, oprócz ilości rdzeni i marki (wykonawcy), zalicza się typ procesora (rodzinę), złącze (podstawkę), taktowanie, ilość pamięci wewnętrznej (cache), proces technologiczny (technologia wykonania), obsługa zestawów instrukcji, oraz częstotliwość taktowania magistrali (FSB).

• Jakie parametry mają wpływ na dobór procesora?

Złącze na płycie głównej, wielowątkowość (ew. ilość rdzeni), taktowanie i/lub odblokowane mnożniki (tj. łatwość podkręcania procka).

• Co oznacza skrót ZIF w technice komputerowej ?

Podstawkę pod procesor umożliwiającą wymianę samego procesora bez płyty głównej, bez użycia siły fizycznej (gniazdo procesora z dźwignią).

• Jakie są różnice pomiędzy pracą wielopotokową a wielowątkową ?

Praca wielopotokowa podobnie jak wielowątkowa wykonuje kilka zestawów instrukcji procesora z tą różnicą że wykonuje je w „różnym stopniu zaawansowania” i jej mankamentem jest instrukcja skoku która, może powodować przeczyszczenie całego wykonywanego potoku, natomiast praca wielowątkowa polega na realizowaniu jednego zestawu instrukcji od początku do końca przez 1 rdzeń niezależnie od innych wątków.

#Edit

@Temat do zamknięcia. Przedawnione. :)

signature.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...