Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer w Minecraft ( mechanizm )

Ruthenford

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że znam się trochę na redstone, od dłuższego czasu buduję w minecraft'cie komputer. Chciałbym go wam tutaj przedstawić, więc jeśli macie trochę wolnego czasu, to warto zgłębić temat tego komputera. Co prawda nie jest on jeszcze ukończony, ale i tak robi wrażenie.

Oto jego możliwości:

- kursor
- rysowanie ( nietypowe, ale jednak )
- dosyć spora pamięć ( łącznie około 200 bitów wliczając do tego pamięci tymczasowe i rejestry ) ( jeśli bym chciał liczyć każdą bramkę pamięci to zapewne byłoby sporo powyżej 200 bitów )
- wyświetlacz 8x8
- możliwość wyświetlania ponad 30 różnych znaków ( liczby, litery i parę innych znaków ) ( max. 2 znaki na raz )
- obliczenia matematyczne ( dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dodawanie/odejmowanie jedynki ) ograniczone faktem że wyświetlacz wyświetla maksymalnie liczby 6-bitowe
- działania logiczne ( porównywanie liczb )
- prosty pulpit z "folderami"
- konwertery liczb z systemu dziesiętnego na binarny i z binarnego na dziesiętny dzięki czemu do korzystania z kalkulatora nie trzeba sobie zawracać głowy systemem binarnym
Jeśli chcecie bardziej przybliżyć sobie temat to możecie oglądnąć sobie ten film.

Co myślicie o tym mechanizmie?
Pozdrawiam, Marcin.

Opublikowano

Myślałem, że może ponownie jakieś dziecko chce polecić swój kanał, ale widzę, że jest to całkiem ciekawy pomysł.

Życzę powodzenia w rozwijaniu go!

Powodzenia :)

Opublikowano

Całkiem ciekawe, aczkolwiek na nagraniu ma lagi więc ciężko się oglądało film (max jakość 240p), daj download tego mechanizmu, z chęcią wypróbuje :D

Opublikowano

No nie wiem czy udostępnienie save'a z komputerem by mi się opłaciło. Zapewne znalazłby się ktoś kto wykorzystałby moją ciężką pracę i wmawiał, że jest autorem.

Opublikowano

Widać że naprawdę dobrze znasz się na mechanizmach. Musiałeś się naprawdę sporo napracować robiąc tyle mechanizmów.Najbardziej zaskoczyły mnie działania matematyczne. Można używać kalkulatora równocześnie grając w Minecrafta :D. Życzę ci powodzenia.

Opublikowano

Kalkulator to dopiero początek. W planach mam jeszcze zrobienie jakiegoś programu i większej pamięci, a co najważniejsze chcę spełnić wszystkie założenia maszyny turinga. :D

Ten komputer robię od jakichś 3 może 4 miesięcy. Na chwilę obecną nie mam zbyt dużo czasu na budowę nowych części do komputera, ale niebawem go jeszcze bardziej ulepszę.

Opublikowano

Dodaj sobie moda z computercraftem, bo na redstone nie zrobisz nic imponującego. Masz tam wielki mechanizm, no ale.....

.

Opublikowano

Nie znoszę takiego podejścia. Wolę się napracować i zbudować coś ciekawego i oryginalnego niż pójść na łatwiznę i korzystając z moda stworzyć coś co każdy potrafiłby zrobić.

Opublikowano

@up - neosie, daruj sobie nabijanie like'ów i postów przez takie durne tematy. Pracę podziwiam, ale twój charakter jest nieznośny. Po kij robisz sensacje, skoro i tak nie udostępnisz save?

Njolbrim moim idolem.

Opublikowano

Trzeba mieć głowe do redstone żeby to zbudować i daj savea

a77ax to też mój nick z minecrafta

mca.png

Zawsze do postów mi reklamy doklejają.

Opublikowano

Nie znoszę takiego podejścia. Wolę się napracować i zbudować coś ciekawego i oryginalnego niż pójść na łatwiznę i korzystając z moda stworzyć coś co każdy potrafiłby zrobić.

Po co mieć kalkulator, skoro można mieć zajebiście duże liczydło! Ciemny człowiek, oj ciemny...

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...