Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zwiększenie fpsów na słabym kompie (bardzo słabym)

Ziom3k666

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ! Mój kolega ma dosyć starego kompa a chciałby ze mną pograc w mc multiplayer na jakimś hardcorze . Wszystko wygląda nawet ok (przy kopaniu , stawianiu klocków itp) ale przy jakiejś klepie tak laguje że nie wiem co :( . Możecie coś poradzić ?

Jego "sprzęt"

- Grafika NVidia 6200

- Ram 1,5 gb ramu

- Procesor amd athlon 64 3200+

- System Windows XP 32 bit

Opublikowano

Co do złomputera nie jest źle.

Niech wgra optifine lub zmieni silnik światła na stary (gdzies na minecraftforums jest DL)

Jak cos moze zrobic tylko 1 z tych rzeczy (optifine gryzie sie ze starym silnikiem swiatla)

Najwyzej potem moze miec takie cos ze niektore miejsca beda ciemne (chyba kazdy wie jak to kiedys bylo :D) , ale powinno pomóc i przynajmniej te 15fpsów więcej powinno być.

Aktualna próba: Postaw serwer mt2 na vps z ubuntu.

Opublikowano

ccleaner + Optifine + Eventualne minimalne podkrecenie + Texturpacki 8x8 px + Wylaczenie WSZYSTKIEGO + Aktualizacja sterowników + Eventualny Reinstal Systemu Jesli Jest Stary

_____________________________________________________________________________________________________________________

http://www.mpcforum.pl/topic/1300329-mcpadaambonet/
_____________________________________________________________________________________________________________________
Chcecie Survival + Gildie ? Jesli tak to napisz jaki,oraz co chciałbyś na nim zobaczyc  :)

Opublikowano

Ja bym mu polecił wgrać linuxa najlepiej , ponieważ "żre" mniej zasobów od Windowsa.

Aktualna próba: Postaw serwer mt2 na vps z ubuntu.

Opublikowano

Ja bym mu polecił wgrać linuxa najlepiej , ponieważ "żre" mniej zasobów od Windowsa.

Bardzo mądrze. Na pewno zainstaluje Linuxa dla lepszego działania MC.

Opublikowano

Bardzo mądrze. Na pewno zainstaluje Linuxa dla lepszego działania MC.

Ja tak zrobilem i nie zaluje przy grafice zintegrowanej i 180 modach mam 50fps a na win-gownie mialem 10-20fps
Opublikowano

Wbij do menagera zadan tam prawym na proces mc i daj wysoki prirytet czy jak to sie tam zwalo. Wgraj Optifine, w opcjach zmien sobie z fancy na fast wylacz chmury odleglosc widzenia na najmniejsza, wrzystko powinno sie poprawic.

ruU3AnC.png

Opublikowano

Przypisz więcej ramu, jak to zrobić jest pełno poradników w necie

Kolejny...

Włsnie do czystego grania w mc należy dać mało... coś kolo 400MB styknie idealnie, na pewno nie więcej niż 450, bo 420MB MAX ciągnie na 32x32 i wszystkich ustawieniach na maxa

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

Kolejny...

Włsnie do czystego grania w mc należy dać mało... coś kolo 400MB styknie idealnie, na pewno nie więcej niż 450, bo 420MB MAX ciągnie na 32x32 i wszystkich ustawieniach na maxa

Jeszcze jak ma 1,5GB RAM'u to tym bardziej uciągnie mu na pewno...

Wolałbym tak jak poprzednicy, zainstalować OF i inne wspomagacze, no nie wiem np. Game Booster? Mi tam pomagał.

1367996595-U582588.png

Opublikowano

Ja polecam ci użyć GameBostera , po prostu on wyłącza wszystkie niepotrzebne żeczy podczas grania (tylko trzeba włączyć tryb gracza ) :)

Proszę o cytowanie moich postów jeżeli kierujesz odpowiedź w moją stronę. Dziękuje!

Opublikowano

@theMatrixem

niepotrzebne  żeczy podczas grania (tylko trzeba włączyć tryb gracza ) 

Polska język trudna język ? ;)

Co do tematu.

Z początku niech ustawi sobie minimalne opcje w minecrafcie czyli:

FOV na normal

Graphics na FAST

Render Distance na NORMAL choć na TINY jest więcej fps ale nic nie widać przez mgłę.

Smooth Lighting na OFF

Pereformance na MAX FPS

Brightness na 0

Do tego polecam także program Game booster.

Opublikowano

ccleaner + Optifine + Eventualne minimalne podkrecenie + Texturpacki 8x8 px + Wylaczenie WSZYSTKIEGO + Aktualizacja sterowników + Eventualny Reinstal Systemu Jesli Jest Stary

CCleaner - zwykłe dziadowstwo, które i tak nic nie zmieni

Podkręcanie procesora - Dobry żarcik. Po pierwsze nie wykręcisz tego modelu, po 2 płyta główna nawet pewnie nie obsługuje OC, a po trzecie na zasilaczu firmy "krzak" prędzej wybuchnie komputer niż się to uda.

Texturepacki 8x8 - Zmniejszy jedynie wykorzystanie ramu, może poprawić trochę fpsy

Wyłączenie wszystkiego - Wyłącz windowsa zapewne pomoże :P Powyłączaj niepotrzebne procesy, a jak nie umiesz to wszystkie programy typu skype, gg, przeglądarka

Aktualizacja sterowników - Nic nie wniesie do tego problemu

+

GameBooster - Zwykły chłam, który nic nie da

Optifine - Zwiększy fpsy, ale cudów się nie spodziewajmy.

Jedyne co pomoże w zwiększeniu fpsów to zmiana części (kupno jakiegoś taniego Pentiuma + płyta pod dobrą podstawkę za minimum 150zł).

Wszelkie sposoby zwiększania fpsów to dziadowstwo.

Opublikowano

Po 1. Pobierz Optifine

2. Pobierz Gameboster

3. Przeczyść kompa CCleaner

4. Pozmniejszaj ustawienia w mc na najniższe i możesz spróbować pobrać jakiegoś txt packa bo podobno są txt packi które zwiększają FPS

Cześć...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...