Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Porady Przed Gra.

oZelote100

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko , aktualnie sciagam Aion'a , sciaga mi aion launchera :

http://scr.hu/1ap9/m9er4
Ogladalem duzo let's play'i ale nie moge sie zdecydowac kim grac.
Gralem w tere , dobilem 30 lv i przestalem.
Strasznie lubie postacie z duzym dmg i ostrym (za przeproszeniem) "pierdolnieciem"
Kogo polecacie?
Chcialbym zeby postac dawala spokojnie rade sama bo na poczatku bede tak gral , moze pozniej sie ogarnie gildie z ts'em na instancje.
Nie zaczynajcie mowic ze kazdy ma swoj styl gry i kazda postac jest dobra.
Po prostu wedlug was ktora postac wedlug was bedzie mi odpowiadala.
Wiem ze potem jest etap wybierania pomiedzy 2 klasami i odrazu powiedzcie ktora wedlug was powinienem wybrac.
Interesuje mnie:
-Moc w PVP
-Dobra postac zeby grac samemu
-I dawanie rady w expie i poczatkowych instancjach.
Opublikowano

Nie napisałeś jaką klasą grałeś w Terę to będzie trochę trudniej. Jeśli lubisz klasy magiczne to do Twojego opisu zdecydowanie najlepiej pasuje Sorcerer czyli "Czarownik" którego to wybierasz na 9lvl w queście z kampanii - nie można tego pominąć więc nie musisz się martwić. Rozpisując na szybko plusy i minusy:

+ Jest to zdecydowanie najsilniejsza klasa jeśli chodzi o zadawany dmg na mobach.

+ Ma bardzo dobry dmg na graczach bez statystyk odpowiadających za niwelowanie magii - zwłaszcza glad i templar.

+ Ma przydatne sleepy.

+ Eq robisz praktycznie tylko pod 2 statystyki (odpowiadające za moc magiczną albo celność magiczną).

+ Nie masz problemu z znalezieniem grupy bo na każdą instancję potrzeba DPSa.

+ Jako jedna z niewielu klas jesteś w stanie solować do ~60lvl większość instancji - potrzebujesz tylko kogoś poza instancją by Ci trzymał grupę. Oczywiście to czy faktycznie wysolujesz zależy od tego czy ogarniesz swoją klasę ale sądzę, że nie potrzeba dużo - trzymasz moby na dystatns.

+ Przez większość gry możesz biegać samemu (chociaż w grupie oczywiście będzie jeszcze lepiej).

- Szybko kończy się mana przez co albo możesz wyrzucić wszystko na co Ci starczy many z nadzieją, że zabijesz od razu albo po pewnym czasie nauczysz się tak grać by many zawsze starczało na wszystko - a przynajmniej na większość.

- Robienie eq będzie bardzo kosztowne bo manastone odpowiadające za wcześniej wymienione statystyki są zwykle najdroższe na wszystkich serwerach.

- Musisz uważać by swoim dpsem nie zdjąć agra z tanka bo nie każdy templar biega zawsze na drzewku PvE pod tauntowanie.

Opublikowano

Rozumiem a z mana to naprawde tak ciezko?
Wolalbym unikac zeczy typu:
Koniec many w pvp
Koniec many na instacjach
Zawalanie eq potkami (jesli sa)
A co do innych klas? Zobaczylem u jakiegos let's playera gunnera , co to za klasa? Jestes wstanie mi ja opisac?

Opublikowano

Jeśli chodzi o manę to idąc trochę od końca według tego co napisałeś - nie musisz się martwić o potki bo będziesz ich miał zawsze dużo (a przynajmniej powinieneś mieć). Jeden stack na HP/MP lub sama na MP (mają ten sam cd: 30 sekund i dają tyle samo many tylko pierwsza jeszcze dodaje trochę HP), a druga specjalna co 5min "w razie nagłej potrzeby" odnawiająca dużo ale mająca jak napisałem dużo dłuższy cd.

Nie wiem jak w Terze ale w AIONie potki domyślnie się stackują po 1000 na jednym slocie w plecaku (a na pewno te podstawowe) więc wszystkie zajmą Ci max 2-3 sloty na powiedzmy 100 możliwych zamiast jak w niektórych grach 3/4 wszystkich plecaków. Używasz ich średnio jak skończy się cd (ew. trochę rzadziej) więc możesz łatwo policzyć, że te 1000 Ci szybko się nie skończy. Przeciętny gracz ma ich powiedzmy 200 i kupuje/robi nowe jak te mu się kończą.

Co do końca many w instancjach to zależy od tego jak grasz i jak ogarniasz swoją postać. Masz parę skilli ładujących trochę many na pomniejsze zaklęcia, co chwilę łykasz potki i oceniasz dps grupy tak by łatwy cel zgasł szybko, a na cięższy to co najsilniejsze wywalić na koniec dobijając utrzymując normalnie manę na stałym poziomie. Poza tym sorcerer ma pewien zaawansowany skill dzięki któremu łatwo przywrócisz sobie całą manę kosztem HPka. Jeśli jak idiota użyjesz tego gdy bije Cię mob / boss to oczywistym jest, że od razu zginiesz bo wciąż nie ogarniasz swojej postaci. Jeśli wcześniej zapytasz clera czy możesz teraz użyć tego skilla i on powie że tak to momentalnie Cię wyleczy po Twojej zamianie i będziesz miał 100% HP oraz 100% many = zrozumiałeś na co musisz uważać i ogarnąłeś gdzie byś popełnił błąd jakbyś nie poinformował clera/nie zapytał go przez co byś został z 5% HP oraz pełną maną, którą byś stracił po śmierci.

W PvP ciężko jest zrobić taką zamianę. Potki najczęściej łykasz te dające HP i MP w tym samym czasie bo jeśli nawet oberwałeś to trochę się podleczysz. Cała reszta mniej więcej jest jak w PvE ale zdecydowanie bardziej się pilnować - tak jak przeciwko mobom możesz się zastanowić tak tutaj musisz pomyśleć co i jak rzucasz. Wszystko jednak przychodzi z czasem, to jest po prostu doświadczenie w grze Sorcem. Pograsz miesiąc i będziesz (albo nie) rozumiał na co musisz uważać. Sorc jest uznawany za jedną z najłatwiejszych klas w grze bo stoi, rzuca silne skille i zabija albo po prostu bardzo mocno rani.

______

Gunner - dodana w patchu 4.0 nowa klasa bijąca magicznie i opierająca się o atk speed. Oznacza to, że w przeciwieństwie do sorca nie stoi i nie castuje (chyba, że charguje - ładuje skille na cannonie - armacie) tylko biega i strzela prawie jak ranger tylko magicznie. Nie ma problemów z maną w PvE (może sobie ją ładować poprzez wysysanie jej z przeciwnika), bije mocno (bo magicznie) i bardzo szybko. Nie tak mocno jak sorc. Podobnie do niego musi trzymać przeciwników na dystans. Ma problemy z magicznymi klasami (ponieważ ich sety w większości mają dużo magic deffa) ale błyskawicznie gasi typowe puszki w postaci glada/templara. Podobnie do sorca jest to jedna z najłatwiejszych w ogarnięciu postaci i też jedna z najdroższych (bo wymaga manastoneów od mocy magicznej i celności magicznej).

Opublikowano

Siemanko , aktualnie sciagam Aion'a , sciaga mi aion launchera :

http://scr.hu/1ap9/m9er4

Ogladalem duzo let's play'i ale nie moge sie zdecydowac kim grac.
Gralem w tere , dobilem 30 lv i przestalem.
Strasznie lubie postacie z duzym dmg i ostrym (za przeproszeniem) "pierdolnieciem"
Kogo polecacie?
Chcialbym zeby postac dawala spokojnie rade sama bo na poczatku bede tak gral , moze pozniej sie ogarnie gildie z ts'em na instancje.
Nie zaczynajcie mowic ze kazdy ma swoj styl gry i kazda postac jest dobra.
Po prostu wedlug was ktora postac wedlug was bedzie mi odpowiadala.
Wiem ze potem jest etap wybierania pomiedzy 2 klasami i odrazu powiedzcie ktora wedlug was powinienem wybrac.
Interesuje mnie:
-Moc w PVP
-Dobra postac zeby grac samemu
-I dawanie rady w expie i poczatkowych instancjach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...