Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co jest wizualnie szybsze ?

miziolek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio spierałem się z kolegą na ten temat i prawie się pobiliśmy stąd ciekawi mnie wasze zdanie na ten temat

Co jest wizualnie szybsze? samolot czy satelita?

"Nie ma wakacji, nie ma weekendów, nie ma urodzin, ZERO dni wolnych, bo każdy dzień jest ważny!"

Opublikowano

Samolot porusza się szybciej wizualnie jak i nie. :p
Satelita porusza się z Pierwszą Prędkością Kosmiczną, która wynosi 7,9km/h. :D

Opublikowano

nie nie nie, satelita porusza się jakoś z prędkością około 28000 km/h przecież potrafi okrążyć ziemie w 96 minut, możliwe że w tych czasach niektóre modele nawet i szybciej

Z perspektywy człowieka po niebie szybciej porusza się samolot.

Zgadzam się, moim zdaniem również

"Nie ma wakacji, nie ma weekendów, nie ma urodzin, ZERO dni wolnych, bo każdy dzień jest ważny!"

Opublikowano

Chrzanicie obaj. Satelita zwykle od 3 do 8 km/s w zależności od rodzaju, samolot 900km/h (wizualnie szybciej).

@2Up

Ruch obrotowy ziemi, mówi ci to coś?

@Up

Czytaj ze zrozumieniem. "Prawie".

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Wizualnie, oczywiście że samolot.

A nie czołg?

Jasne, że samolot.

Chrzanicie obaj. Satelita zwykle od 3 do 8 km/s w zależności od rodzaju, samolot 900km/h (wizualnie szybciej).

@2Up

@Up

Prawie się pobili. To i tak dużo jak na taką głupotę.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Z takiego powodu się pobiliście? Ile wypiliście? :D

Pewnie samolot.

Przecież napisałem, że prawie, jestem człowiekiem słabych nerwów ;)

@2Up

@Up

Skoro 8 km/s w takim razie ile będzie wynosić wynik w km/h ? powodzenia w liczeniu, podpowiem że za wiele 28000km/h się nie pomyliłem ;)

Opublikowano

Samolot porusza się szybciej wizualnie jak i nie. :P

Satelita porusza się z Pierwszą Prędkością Kosmiczną, która wynosi 7,9km/h. :D

tak kurwa, a jak cie matka odwozi do gimnazjum to przekracza pierwsza predkosc kosmiczna 5x, tak?

nie nie nie, satelita porusza się jakoś z prędkością około 28000 km/h przecież potrafi okrążyć ziemie w 96 minut, możliwe że w tych czasach niektóre modele nawet i szybciej

wizualnie co jest szybsze? samolot, bo satelita wizualnie sie nie porusza wzgledem ziemi, jesli widzisz dzisiaj satelite na pozycji xyz to jutro, za 2 dni, za3 lata bedzie w tej samej pozycji kurwa geniusze

Opublikowano

@Up

Mówisz o satelitach "nieruchomych". Są i takie. Większość jednak okrąża Ziemię.

@2Up

Przepraszam, przeczytałem km/s xD Chyba pójdę spać.

Uzgodnijmy jeszcze... Chodzi o sztucznego, tak? :D

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

@Up

Mówisz o satelitach "nieruchomych". Są i takie. Większość jednak okrąża Ziemię.

@2Up

Przepraszam, przeczytałem km/s xD Chyba pójdę spać.

Uzgodnijmy jeszcze... Chodzi o sztucznego, tak? :D

Tak chodzi o sztucznego ;)

Gimbus piszący głupie tematy.

samolot.

Tak się akurat składa, że jestem tegorocznym maturzystą ;)

Wizualnie no to samolot, bo satelity nie widzisz, gdyż jest gdzieś tam w chuj daleko nad ziemią.

oczywiście że widzisz, nigdy wieczorem nie zauważyłeś obiektu poruszającego się? przypominającego gwazde i podobnie święcącego ? samolot migocze, nie świeci ciągłym światłem jak gwiazda.

Opublikowano

Jest to możliwe, głównie z uwagi na rozmiar baterii słonecznych. Idealne warunki to bezchmurne niebo i rześkie powietrze tuż po zachodzie słońca, kiedy nie rozjaśnia już ono nieba, ale promienie wciąż mogą odbijać się od paneli.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

No tak człowiek stojący na ziemi przykładowo szczerym jeżeli widziałby samolot i satelitę to samolot przeleciałby znacznie szybciej gdyż jego odległość od Ziemi jest znacznie mniejsza, a prędkość satelity mało ma tu do gadania z powodu właśnie odległości samolotu od Ziemi.

Powiem Ci, że nawet ciekawe tematy macie :D

Opublikowano

No tak człowiek stojący na ziemi przykładowo szczerym jeżeli widziałby samolot i satelitę to samolot przeleciałby znacznie szybciej gdyż jego odległość od Ziemi jest znacznie mniejsza, a prędkość satelity mało ma tu do gadania z powodu właśnie odległości samolotu od Ziemi.

Powiem Ci, że nawet ciekawe tematy macie :D

obserwowaliśmy niebo późnym wieczorem, zauważyliśmy samolot i coś innego co mój kolega określił mianem satelity, można było dzięki temu określić co jest od czego szybsze, pojawiło się moje zdziwienie na twarzy jak ta "satelita" była szybsza od samolotu, po czym wywnioskowałem że to nie mogła być satelita ;D bo jakim cudem pomimo tak ogromnej odległości, była wizualnie szybsza

Opublikowano

Jakby poruszała się z taką prędkością co podałeś to satelita już dawno bym nam uciekła. Ponieważ zamiast okrążać ziemie poleci wprost...

Dlatego, aby okrążała ziemie dookoła i nie przyciągnęła ją grawitacja porusza się z ppk, która wynosi 7,9km/h

tak kurwa, a jak cie matka odwozi do gimnazjum to przekracza pierwsza predkosc kosmiczna 5x, tak?

wizualnie co jest szybsze? samolot, bo satelita wizualnie sie nie porusza wzgledem ziemi, jesli widzisz dzisiaj satelite na pozycji xyz to jutro, za 2 dni, za3 lata bedzie w tej samej pozycji kurwa geniusze

Nie spinaj dupy głupku bo ci żyłka pęknie.

Poczytaj więcej na ten temat, znajdź pojęcie pierwsza prędkość kosmiczna, tego w internecie pewnie jest pełno i dopiero wtedy się wypowiedz.

Opublikowano

Jakby poruszała się z taką prędkością co podałeś to satelita już dawno bym nam uciekła. Ponieważ zamiast okrążać ziemie poleci wprost...

Dlatego, aby okrążała ziemie dookoła i nie przyciągnęła ją grawitacja porusza się z ppk, która wynosi 7,9km/h

Nie spinaj dupy głupku bo ci żyłka pęknie. 

Poczytaj więcej na ten temat, znajdź pojęcie pierwsza prędkość kosmiczna, tego w internecie pewnie jest pełno i dopiero wtedy się wypowiedz.

Nie 7,9 km/h tylko 7,9 km/s. Wygooglaj sobie pierwsza prędkość kosmiczną. Idąc Twoim tokiem myślenia samochody jadące z prędkością 50 km/h powinny latać.

Opublikowano

Chociaż tak teraz myślę... co z samolotami na pułapie >10km? Policzyłem i wychodzi, że mogą być wolniejsze. Satelita powinien przemieszczać się od horyzontu do horyzontu w kilka minut, więc nisko lecący samolot będzie szybszy, ale na wyższym pułapie może się w stosunku do satelity trochę wlec.

Teoretycznie na wysokości 30 stopni nad ziemią prędkość wizualna satelity powinna być większa, a na 50 stopniach porównywalna.

Jeśli się mylę, poprawcie.

YGsMv3q.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...