Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wydajność gry

Aerandir615

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Napisałem o moim problemie w temacie zbiorczym, ale od chyba 5 dni nikt mi nie odpisał... postanowiłem więc założyć oddzielny temat.

Kopiuj-wklejka:

• Mój problem jest następujący: Gra po włączeniu na Steamia włącza się około 5 minut, a gdy już się włączy to niemiłosiernie laguje. Ścina (trzeszczy) dzwięk, ledwo da się ruszać myszką w menu a gdy uda mi się wejść na jakikolwiek świat bagują mi się cienie (zmieniają się w ostro zakończone krawędzie itp.), ogólnie lagi są straszne i nie da się chodzić czy robić cokolwiek. Chcę tylko dodać, że nie jest to raczej wina komputera, gdyż inne, bardziej wymagające gry (tak sądzę) chodzą mi bez żadnych ścin na średnich detalach (np. Skyrim, Battlefield). Dodatkowo przyznam się, że jakiś czas temu grałem jeszcze na pirackiej wersji Terrarii 1.1 i takich problemów nie było. Dopiero gdy zakupiłem Terrarię 1.2 na Steam pojawiły się te zciny, przez które nie da się grać. Proszę o pomoc :/
  • Wersja Terrarii :1.2.2 (najnowsza ze Steama zawsze)
  • Czy masz zainstalowane .NET Framework 4.0 ? : chyba (nie wiem nawet co to, ale chyba tak - mam grę na Steamie, więc raczej jest to automatycznie dodawane?)
  • Czy masz zainstalowane XNA Framework 4.0 ? :j/w
  • Jaki posiadasz system ? :Windows 7
  • Załączniki z błędem, problemem : Nie ma czego dodać, lagów na ss nie widać :D
  • Info dodatkowe :proszę o szybką pomoc.. Pozdrawiam :)
Opublikowano

Jak masz w ustawieniach Video ustawione ? Daj ss

Proszę:

http://screenshooter.net/3690431/ewwbtxw

link chyba nie działa (przynajmniej mi) - ten działa chyba

http://screenshooter.net/3690431/ewwbtxw

I ten Parallax ustawiony na zero, może to ważne ;_;

Dodatkowo wrzucam ss tych zbugowanych prostokątnych cieni:

http://screenshooter.net/3690431/qegfsjs

Zrobienie tych ssów zajęło mi z 20 min, takie lagi :c

Opublikowano

Na tym linku z mini-mapą nie widzę żeby była zbugowana.

(Jednak jest ale to aż tak bardzo chyba nie przeszkadza)

Ja w ustawieniach Video mam inaczej jedynie:

Lighting: Retro

Nadal nie wiem czy zainstalowałeś sterowniki gry.

Opublikowano

Na tym linku z mini-mapą nie widzę żeby była zbugowana.

(Jednak jest ale to aż tak bardzo chyba nie przeszkadza)

Ja w ustawieniach Video mam inaczej jedynie:

Lighting: Retro

Nadal nie wiem czy zainstalowałeś sterowniki gry.

Na tym ss nie chodzi o zbugowaną minimapę, a ogólnie świat gry (cienie jakie mam pod domkiem) - normalnie są gładkie, typowe cienie, a u mnie to czarne kanciaste bryły.

To lighting raczej nic nie zmieni, a nie chce mi się znowu męczyć z 10 minutowym odpalaniem gry.

Co do sterowników to mówisz o tych .NET Framework 4.0 i XNA Framework 4.0 ?

Ja ogólnie grę mam ze Steama, muszę to instalować dodatkowo?

Opublikowano

Mi się zdaje że jak ściągniesz i zainstalujesz .NET i XNA to nic się nie powinno stać a może pomóc a co do oświetlenia (lighting) to czasami dużo zmienia więc spróbuj zmienić na np. retro.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Na tym ss nie chodzi o zbugowaną minimapę, a ogólnie świat gry (cienie jakie mam pod domkiem) - normalnie są gładkie, typowe cienie, a u mnie to czarne kanciaste bryły.

To lighting raczej nic nie zmieni, a nie chce mi się znowu męczyć z 10 minutowym odpalaniem gry.

Co do sterowników to mówisz o tych .NET Framework 4.0 i XNA Framework 4.0 ?

Ja ogólnie grę mam ze Steama, muszę to instalować dodatkowo?

.NET Framework 4.0 i XNA Framework 4.0 (instalki) możesz znaleźć w swoim katalogu z gry ja mam np. tak:

"C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Terraria\dotNetFx40_Full_setup.exe"

"C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Terraria\dotNetFx40_Full_x86_x64.exe"

"C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Terraria\xnafx40_redist.msi"

--------------------

nigdy nie pamietam ktory dotnet jest wlasciwy wiec instaluje obydwa xD

2s6wxf4.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...