Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mod graficzny z dodanym antyaliasingiem (dziala na kazdym cliencie)

Soilwork

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2zyvtr6.png

23t106s.png

Witam, przez wiele miesięcy zajmuje sie modyfikowaniem graficznym wielu gier, przyszła również i pora na naszego Metina.

Skorzystałem z tzw. SweetFX którego autorem jest CeeJay.dk. Z pewnoscia kilka osób kojarzy mod graficzny do metina jedynie z plikow rodzaju ENB, lecz on zmiania tylko i wylacznie palete barw, SweetFX dodaje rozwniez wspomniany w tytule antyaliasing.

Czym jest wiec antyaliasing - prostymi slowami wygladzenie krawedzi, spojrzcie na jakas texture w metinie, jak sie przyjrzycie to zobaczycie "kwadraciki". Antyaliasing (AA), wygładza je, tzn krawędzie textur sa gladkie. Ja akurat w SweetFX wykorzystałem technike SMAA wymaga troszke wiecej od karty graficznej niz zwykly AA, lecz daje o wiele lepszy efekt, rowniez ustawilem go na maksymalne mozliwości.

Jeżeli nadal by ktoś był ciekawy co to konkretnie jest i jakie sa jego rodzaje to proszę:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Antyaliasing

Oraz link do tematu w ktorym poruszony byl temat rodzajow antyaliasingow:

http://forum.benchmark.pl/topic/82751-r%C3%B3%C5%BCnice-mi%C4%99dzy-rodzajami-wyg%C5%82adzania-kraw%C4%99dzi/

A więc do rzeczy, kolorystyka barw w grze została zmieniona na bardziej realistyczną. A SMAA sprawi, że gra będzie wyglądała o wiele lepiej.

Nawet słabe komputery nie powinny mieć problemu z plynnoscia gry. Jezeli natomiast taka by powstala to nizej znajdziecie rowniez paczke z wyłączanym SMAA.

Natomiast jak byłby ktos chętny sprawdzić co takiego konkretnie zmienia owa modyfikacja to rownież ponizej znajdziecie w paczce wersje ktorej obraz bedzie podzielony na pół, po jednej gra bez zmian, po drugiej z zmianami.

Osoby używajace tego moda nie muszą bać sie o bana czy cos w tym stylu, poniewaz on nie zmienia nic w plikach gry. Z reszta jak sami zauwazycie, nie ma zadnej podmiany plikow.

Metin korzysta z dx8, a sweetfx potrzebuje minimum 9, wiec z tej strony dziekuje bardzo Borisowi Vorontsonovi za stworzenie konwentatora z dx8 na dx9, lecz musiałem go także odpowiednio zmodyfikowac, ponieważ "surowy" nie byl zdolny do edycji, przez co kontrast w grze był bardzo mocny, mozna rzec bil po oczach.

No ale koniec gadania, czas na efekty jakie przyniesie owa modyfikacja

2ppy9hu.jpg

153w3tx.jpg

2u47p92.jpg

2howwbc.jpg

Oto dwa ss'y prezentujace antyaliasing w grze:

x1ly1j.jpg

Oraz ponizszy w ktorym przypaczcie sie na lampe po lewej stronie oraz po prawej, po lewej widac "nierownosci", a na prawym juz nie, to wlasnie zmienia antyaliasing.

2howwbc.jpg

Oraz jeden przykladowy ss z mozliwosci SweetFX'a z innej gry.

ConfigA-B.jpg

SS'ow malo. Dlaczego? Kto chce sam spróbuje i sprawdzi, zwłaszcza, że macie udostepniona paczke z przedzielonym ekranem, która znajduje sie poniżej i ukazuje zmiany.

1z4jy41.png

Download (znajduja sie w nim 3 wersje)

http://www2.zippyshare.com/v/71950488/file.html

Scan:

https://www.virustotal.com/pl/file/b9a36b1ea0b0c842bfaa3435513891af72e16adfd1e22411f0aa7021c654cb88/analysis/1388351078/

avps9c.png

Zauważyłem tylko dwa

Pierwszym jest zmiana czcionki przez antyaliasing, probuje on wygładzić litery, lecz nie przeszkadza to zbytnio w grze, a wręcz można powiedzieć, że dodaje nową czcionke.

Drugi to jest wyskakiwanie znaków zapytania po wyłączeniu gry, spowodowane jest to "przełożeniem" gry na dx9, lecz jest to blad calkowicie niegroźny.

No to nie zostało mi nic innego niż udanej i milej gry, dziekuję osobom które pobrały i spodobał im się mod oraz życzę wszystkim szcześliwego nowego roku :)

Taki mini edit odemnie, wybaczcie za słabą jakość ss'ów, nie wiem dlaczego taka jest, postaram się potem wrzucić nowe.

Opublikowano

Heh. Na ss'ach nie widać różnicy. Pobiore, na pewno umili rozgrywke. Zmniejsza to poziom fps czy cos?? :D

Idę na przód, lecz niedługo spojrzę wstecz.

Opublikowano

W pewnym stopniu moze wplynac na FPS ze wzgledu na antyaliasing, zalezy to od naszej karty graficznej, bodajze metin ma blokade fps na ilus tam klatkach, wiec jezeli masz sredniej jakosci karte to nie powinenes odczuc duzej roznicy :)

A co do ss, jutro wrzuce nowe w lepszej jakosci.

Opublikowano

@Up, daje, moze niewiele ale daje. Jezeli nie wierzysz uzyj wersji na pol ekranu.

Aktualnie pracuje nad wersja czarno-biala oraz cinematic, nie wiem czy wyjdzie, ale sie postaram :)

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

mogłbys ktos odswiezyć link z pobraniem? poniewaz chcialem po latach wrocic do metina ale przez te krawedzie nie moge zabijaja mnie doslownie

Opublikowano

mogłbys ktos odswiezyć link z pobraniem? poniewaz chcialem po latach wrocic do metina ale przez te krawedzie nie moge zabijaja mnie doslownie

przyłączam się, 'odświeżam' ; )

:makka: DajGrzdyla - s.56 Diumar  <3  <3

808911489533930136490.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...