Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stary komputer - wymiana podzespołów [Pomożecie w dobraniu części?] DAJE LIKE

SwerQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam w posiadaniu stary komputer (na którym właśnie piszę) i chcę go ulepszyć bo mój inny komputer się zepsuł. Mam zamiar go stopniowo ulepszać, narazie myślałem nad kartą graficzną. Chciałbym się was zapytać co najpierw ulepszyć - ramy, kartę graficzną? - na procka mnie narazie nie stać.

Oto parametry mojego kompa:

Windows Vista 32bit ( najgorszy z najgorszych)

Intel Core 2 CPU 6320 @ 1.86GHz ( niby 1,8 ghz ale w teście i w grach pokazuje że jest to 3,3ghz)

2GB Ram

Nvidia GeForce 7600 GS

Narazie mam budżet 250zł ( wiem że to mało ale nie mam wygórowanych wymagań, ważne żeby chociaż taki war thunder na średnich poszedł.) Myślałem nad kartą graficzną 7750 co o niej sądzicie?

A i jeszcze zapomniałem dodać że na samym początku kupiłem obudowę -,- Trochę głupio zrobiłem bo nie wiem czy moja płyta główna będzie pasowała do tego modelu (komputer mam z 7 lat a model obudowy to o ile mnie pamięć nie myli to BRUTUS M23)

Za uzasadnioną wypowiedź oczywiście leci like :)

Opublikowano

jak chcesz miec dobra i tania karte graficzna to albo zostawiasz ten hajs co masz i zbierasz do powiedzmy 500/600zl na jakiegos radeona lub kupujesz teraz win7 bo bez tego systemu daleko nie zajedziesz (win7 ok. 350zl). jak koniecznie chcesz wydac teraz hajs to na allegro masz 8gb ram za ok. 250/260zl np.

http://allegro.pl/pamiec-ram-kingston-ddr3-8gb-1600mhz-cl11-od-karen-i3804235439.html
Opublikowano

jak chcesz miec dobra i tania karte graficzna to albo zostawiasz ten hajs co masz i zbierasz do powiedzmy 500/600zl na jakiegos radeona lub kupujesz teraz win7 bo bez tego systemu daleko nie zajedziesz (win7 ok. 350zl). jak koniecznie chcesz wydac teraz hajs to na allegro masz 8gb ram za ok. 250/260zl np. http://allegro.pl/pamiec-ram-kingston-ddr3-8gb-1600mhz-cl11-od-karen-i3804235439.html

Co mi da dokupienie aż tyle ram skoro karta graficzna nie będzie dawać rady? Windowsa sobie załatwię.

Opublikowano

jak chcesz miec dobra i tania karte graficzna to albo zostawiasz ten hajs co masz i zbierasz do powiedzmy 500/600zl na jakiegos radeona lub kupujesz teraz win7 bo bez tego systemu daleko nie zajedziesz (win7 ok. 350zl). jak koniecznie chcesz wydac teraz hajs to na allegro masz 8gb ram za ok. 250/260zl np. http://allegro.pl/pamiec-ram-kingston-ddr3-8gb-1600mhz-cl11-od-karen-i3804235439.html

nie wiesz = nie pisz

ram masz ddr 3 czy ddr 2? a i podaj zasilacz

Opublikowano

Zasilacza nie mogę sprawdzić - obudowę otworzyłem i ku mojemu zdziwieniu na obudowie zasilacza nic nie pisze.. tak samo na stronie producenta ani w googlach nie jest nic opisane jaki zasilacz ma ten komputer.

Opublikowano

to nie dobrze w pierwszej kolejności trzeba będzie wymienić zasilacz bo ten może być tykającą bombą która gdy podłączysz grafikę wybuchnie

eh, to lipa myślałem że sobie popykam w jakieś gierki a tu lipa bo trzeba zasilacz wymienić. Jaki polecacie zasilacz niedrogi a dobry?

Opublikowano

thermaltake jest bez certyfikatu 80plus chyba?

Smart SE to zasilacz marki Thermaltake o mocy 530W pochodzący z serii Smart Series, wydajnych zasilaczy przeznaczonych do obudów komputerowych typu ATX. Zasilacz jest kompatybilny z najnowszymi technologiami PC. Obsługuje najnowsze specyfikacje ATX 12V V2.3 oraz EPS 12V 2.92, dzięki czemu może być używany z obecną i następną generacją platform z wielordzeniowymi procesorami. Wyposażony jest w aktywny układ PFC i charakteryzuje się niezwykle wysoką efektywnością do 87% skuteczności. Wentylator o średnicy 140 mm z automatyczna kontrolą obrotów zapewnia właściwe chłodzenie dla jednostki, zachowując przy tym wysoką kulturę pracy oraz trwałość. Średni czas bezawaryjnej pracy zasilacza szacowany jest na około 100000h. Zasilacz posiada zabezpieczenia OVP, OPP, SCP.

Ten zasilacz jest polecany i posiada podany certyfikat ;)

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Smart se jest bez certyfikatu bo w danych warunkach nie przeszedł testów albo szkoda im było wywalać kasę na takowy certyfikat. W jego cenie masz lepszego Deusa M1 550

Do tak słabego pcta wystarczy Corsair z dużym zapasem

Opublikowano

Smart se jest bez certyfikatu bo w danych warunkach nie przeszedł testów albo szkoda im było wywalać kasę na takowy certyfikat. W jego cenie masz lepszego Deusa M1 550

Do tak słabego pcta wystarczy Corsair z dużym zapasem

Okej, temat do zamknięcia - dostajesz lajka i najlepszą odpowiedź. Kupuję deusa M1 550w ponieważ i tak będę ten komputer ulepszał tzn najpierw jakaś karta graficzna i płyta główna, ram procek itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...