Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Co mi radzicie zrobić z PCtem?

NectarOrange

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam użytkowników MPCForum.

Mam pewien dylemat. Otóż posiadam komputer stacjonarny już z dobre 3 lata, nawet więcej. Od momentu kupna tego pcta nic w nim nie było wymieniane, od czasu do czasu jest wyczyszczony. Nie było nic wymienone, bo na szczęście nic się w nim nie psuło. Od pewnego czasu komputer niesamowicie głośno chodzi, dyski są zaśmiecone (bardzo mało miejsca zostało). I pomyślałem że po kilku latach dobrego użytku, nie opłaca się kupować nowego komputera. Więc tak sobie myślę, aby obecny komputer zawieźć do znajomego, który ładnie mi go wyczyści z kurzu i wszelkich danych a następnie do jakiegoś serwisu aby sprawdzili w nim co trzeba wymienić i ewentualnie zlikwidowali jakieś usterki (wiem że może być problem z wiatrakiem). Po drugie komputer zabieram do swojego pokoju, gdzie będzie czekało na niego biurko, na którym będzie mógł on stać "na górze", bo obecnie leży na dole, przez co nieźle zbiera kurz. A co Wy o tym sądzicie? Co polecacie dodatkowo mi zrobić, aby odbudować komputer. Myślałem również na rozbudową go (fundusz ograniczony, żałóżmy że na rozbudowę komputera mogę przeznaczyć do 2 tysiaków).

Tutaj więcej parametrów komputera:

fm-adfyzidwlrojtxcajeuf.jpg

nv-kqofneombsbcvzhjgtdn.jpg

vg-vdwhhshttmwfbdlmajiv.jpg

fe-pdevsmnkididzofsiyvb.jpg

gd-pqbixvhjebdiczvwzaan.jpg

mx-zymgkponvqzhvxbhpogb.jpg

Opublikowano
żałóżmy że na rozbudowę komputera mogę przeznaczyć do 2 tysiaków

Za tyle masz nowego, dość cichego PC na którym pograsz we wszystkie nowsze gierki na high-ultra (zależy konkretnie od tytułu. Przemyśl to

Opublikowano

Ja bym mu dokupił więcej ramu, wymienił tą (starą) kartę graficzną, oraz ten procesor i powinno śmigać :) Tylko podaj jeszcze jaki masz zasilacz w tym kompie

Opublikowano

Za tyle masz nowego, dość cichego PC na którym pograsz we wszystkie nowsze gierki na high-ultra (zależy konkretnie od tytułu. Przemyśl to

No właśnie przeglądałem ostatnio komputery na allegro i aż byłem zdziwiony. Lecz do tego mam sentyment (tyle lat mi niezawodnie służy), więc myślę aby go tylko rozbudować.

Ja bym mu dokupił więcej ramu, wymienił tą (starą) kartę graficzną, oraz ten procesor i powinno śmigać :) Tylko podaj jeszcze jaki masz zasilacz w tym kompie

A ile według Ciebie wyniesie taka rozbudowa komputera? Załóżmy że dokupić jeszcze 4 gb ram, jakąś dobrą kartę graficzną i procek do nowszych tytułów gier.

Opublikowano

Najbardziej opłacalna rozbudowa to nowa karta graficzna. Radeon 7850 i tak będzie "na wyrost". Procesora nie ma co wymieniać, bo to jeden z lepszych na LGA775. Kupując nową platformę kupujesz w tym momencie cały nowy komputer, a dla sentymentu nie ma sensu zostawiać obudowy.

Podaj jeszcze zasilacz.

Opublikowano

Zasilacz Wam napisze jaki mam za kilka dni, bo wtedy będę akurat czyścił(rozbierał) komputer, no chyba że są jakieś programy do sprawdzenia (wcześniej się tym nie interesowałem).

Pewnie na paragonie by pisało, lecz nie orientuje się gdzie jest ten paragon.

Opublikowano

Zasilacz Wam napisze jaki mam za kilka dni, bo wtedy będę akurat czyścił(rozbierał) komputer, no chyba że są jakieś programy do sprawdzenia (wcześniej się tym nie interesowałem).

Pewnie na paragonie by pisało, lecz nie orientuje się gdzie jest ten paragon.

Odkręć "bok" obudowy. 2 śruby i po problemie.

Co do hałasu - wywal wszystkie pierdziki 80mm , karta graficzna to grzała, więc chłodzenie się rozpędza, procek też ciepły, kup najtańszego Freezer 7 (zamiennik boxa, oczywiście używany, bo nie ma co się zepsuć w kawałku metalu, a wentylator jak padnie zawsze można wymienić, ale przewidywany czas pracy to ~100.000 godzin).

Zrób jakieś wytłumienie HDD, bo pewnie buda wpada w drgania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...