Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

DYSKUSJA ~ Team Composition!

CrevaN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam propozycję tematu, który przyda się raczej wszystkim, którzy grają ranked team 5v5.

Otóż zadanie tego posta, czy raczej tematu ma na celu zebranie wszystkich doświadczeń zebranych przez Was, zarówno podczas gry, jak i podczas oglądania h-elo streamów i turniejów typu LCS, BotA czy IEM na temat kompozycji teamu!

Jeśli ktoś dalej nie ogarnia, chodzi tutaj o współgranie każdej postaci ze sobą, która w efekcie podczas teamfightu ułatwia nam wygraną w znacznym stopniu, bo przecież nie da się wygrać samymi pickami ;)

Przykładowo, najprostszy team comp:

Poke:

Top - Jayce, Dr. Mundo, Vladimir, Pantheon

Mid - Nidalee, Brand, Diana, Ahri,

Jungle - Cho'Gath, Jarvan IV, Sejuani

AD Carry - Ezreal, Varus, Jinx, Ashe

Support - Zyra, Sona, Lulu

Dość prosty teamcomp (za sprawą Nidalee, Mundo (zdaję sobie sprawe, że Jayce stracił na popularności, a mundo ma poke co najmniej dobry) i jednego z AD Carry poke wchodzi raczej dobry), a jak widać, jest tu stosunkowo mało postaci, dlatego na rozruch tematu chciałbym, byście podyskutowali na temat Poke teamcompu. Im dłużej przerobiony jeden teamcomp tym lepiej ,zawsze można przerabiać kilka na raz, łączyć je, ale kluczem jest DYSKUSJA, plusy i minusy, może kiedyś temat zostanie podpięty itp itd.

Jeżeli taki temat istnieje, i jest kontynuowany, to najwidoczniej jestem ślepy i można wlepiać warna :D

167161466687770313241.png

Opublikowano

Często można zauważyć że są jakieś "comba" brane np. Ori + Malph, Ori + VI itp. Od tego polecam zacząć.. Poke ok ale nie jeżeli przeciwnicy mają dobrą wbite itd. Za dużo jest pisania na ten temat ogl. każdy powinien wymyślić swój team comp pod swój team czyt. pod Wasze picki .. Bo my napiszemy Nida mid, Jayce top, Ez adc, Sona supp a nikt z Was żadnej postaci nie ogarnia itd.

Po prostu dziamal ;]

Opublikowano

myślałem troche i wymyśliłem żr dobry team comp. był by nast: Yasuo (mid) cho (top/jungle), janna/zyra (supp), Miss fortune (adc) i jayce (top). Tons of poke i tons of podrzucenia co daje szanse na zainicjowanie teamfighta yasuowi i wygranie go ofc :)

Opublikowano

myślałem troche i wymyśliłem żr dobry team comp. był by nast: Yasuo (mid) cho (top/jungle), janna/zyra (supp), Miss fortune (adc) i jayce (top). Tons of poke i tons of podrzucenia co daje szanse na zainicjowanie teamfighta yasuowi i wygranie go ofc :)

zacznijmy od tego, że yasuo nie jest az taki mocny na midzie, ponieważ dostaje od 3/4 postaci jak zauwazylem nie tylko od kha zixa

sydno_eune_13_3_logo.png

Opublikowano

Yasuo jest dobry z postaciami typu Malphite/Janna/Chogath itp... champy ktore wybijaja przeciwnikow w powietrze. Yasuo jest bardzo mocna postacia, ale trzeba zrobic dla niego ba rdzo dobrego builda... Yasuo'wi wystarcza 3 itemki ofensywne aby juz byl mega kosa. Dlaczego ? Jego kryty robia wiekszosc :) Np stattick, ostrze nieskonczonosci i ostatni szept, i np guardin angel i omen randuina/ oblicze ducha.

Opublikowano

Obecnie teamcompy jedynie składają się z engagu, i disengagu.. czyli leona engage -> zyra disengage.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Postacie na czerwono, w ogóle się nie nadają

Na zielono, top picki, na zółte zależne od teamu.

Na jungle polecam coś typu lee, elise shyvana vi

top jax / renek / mundo / shyvana

bot lucian jinx ez cait

mid ahri ori (zaleznie od teamu) kayle kha ziggs ew. fizz

supp tresh, mumu, annie, zyra

Teamu nie ma co składać na poke musi być przynajmniej jeden fighter z topa ew. jungli. Co z tego że wypokujesz enemy jak gdzies od tyłu enemy podejdzie i ace.

Opublikowano

I o to chodzi panowie, dyskusja, mamy wypisywać zalety i wady danego team compu, czy sprawdzi się tu, czy tam, czy będzie dobry przeciwko temu team compowi, czy da radę z tamtym.

@Bronz5 said mid

Czemu Brand się nie nadaje :D ?Ostatnimi czasy częściej widuję go na turniejach, i rankedach promowanych w cliencie LoLa

Sejuani również, pod ułożony team robi masakrę, a na solo Q niestety, nie jest zbyt wyszukaną junglerką

Przy zapowiedzianym nerfie Riven, Vladimir może mieć mały comeback na top lane, jego R'ka robi dość dużo, w połączeniu z 4 stackami E

@Battlelet

Moim zdaniem Yorick jest dość manożerny, i jeśli nie jest nafeedowany/zfarmiony, jest mało efektowny w późniejszej fazie gry, co jeśli zastąpić go Renektonem? (wiem, że niby posiada ten sam problem, ale zbudowanie renektona full tank daje dość dobre efekty jeśli chodzi o tankowanie enemy teamu i sustain ogółem) Dobrze współgra z Wukongiem i Orianną, dmg z ultem ma przyzwoity, a raczej nie będzie mu najgorzej szło na 1v2 bot.

Poza tym, wukong może mieć małe problemy z robieniem early drake, więc można by go zastąpić, może Vi? Ma shielda, dmg procentowy, a jej ult jest do połączenia z orianną.

Opublikowano

Kompozycja AOE: Fiora top, fiddle lub amumu jungle, karthus fiddle lub ziggs mid (ostatecznie ap ez), bot sona/nami oraz ashe (jesli nie ma amumu) ez / jinx

Proszę o zmiesienie odrobiny warnów? :)

Opublikowano

Riven, J4, Ori, Vayne + Sona - IMO jeden z najlepszych teamcompów, sporo meczy tak zagrałem i jest świetny.

Dobry ult J4 + Ori + ew. Sony to wygrany TF, ale brakuje w nim poke i to jest według mnie jego jedyna wada.

Opublikowano

Witam, mam propozycję tematu, który przyda się raczej wszystkim, którzy grają ranked team 5v5.

Otóż zadanie tego posta, czy raczej tematu ma na celu zebranie wszystkich doświadczeń zebranych przez Was, zarówno podczas gry, jak i podczas oglądania h-elo streamów i turniejów typu LCS, BotA czy IEM na temat kompozycji teamu!

Jeśli ktoś dalej nie ogarnia, chodzi tutaj o współgranie każdej postaci ze sobą, która w efekcie podczas teamfightu ułatwia nam wygraną w znacznym stopniu, bo przecież nie da się wygrać samymi pickami ;)

Przykładowo, najprostszy team comp:

Poke:

Dość prosty teamcomp (za sprawą Nidalee, Mundo (zdaję sobie sprawe, że Jayce stracił na popularności, a mundo ma poke co najmniej dobry) i jednego z AD Carry poke wchodzi raczej dobry), a jak widać, jest tu stosunkowo mało postaci, dlatego na rozruch tematu chciałbym, byście podyskutowali na temat Poke teamcompu. Im dłużej przerobiony jeden teamcomp tym lepiej ,zawsze można przerabiać kilka na raz, łączyć je, ale kluczem jest DYSKUSJA, plusy i minusy, może kiedyś temat zostanie podpięty itp itd.

Jeżeli taki temat istnieje, i jest kontynuowany, to najwidoczniej jestem ślepy i można wlepiać warna :D

Wg. mnie top powinien być tankowaty oraz mający jakiś DMG,mid powinien mieć obszarowy DMG AP,jungla jakieś cc'ki,stuny,z kolei ADC to wiadome,a support dobry cover oraz pomoc w zdobywaniu fragów.

Jadąc po kolei to na top'a dobrym pickiem na razie jest Riven,mid to Brand(ogromny DMG AoE) lub Gragas,jungle sejuani(stun,slow),ADC to Lucian/Quinn(coś zadający dobry DMG,mający dobitkę oraz mechanizm escape) a na supporcie tresh(pomaga w zdobyciu fragów oraz jeden z najlepszych w grze cover'ów).

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Mały duży ref za który pewnie wyrwę warna czy coś :3

Znów pytanie ! Wasz ulubiony teamcomp, kiedy gracie ze znajomymi ?  Ostatnio rozegrałem kilka gierek z kumplami, ja jako ADC - raczej dużego champion poola nie mam, ot Lucian, Tristana, Corki, Twitch i Caitlyn (Cait głównie kiedy muszę pickować 2-3, linia bezpieczna więc i farma zapewniona)

Cały czas szukam pomysłu, jak usprawnić naszą grę, poza lepszym dogadywaniem się - przydadzą się wiadomo picki. Można by patrzeć na różne wysokoligowe teamcompy - owszem, podejrzeć coś można, ale czy wszystko? Kiedy nie zna się idei TC, raczej nie warto nim grać - tak myślę.

Osobiście przypadł mi do gustu teamcomp :

Top Lane  Alistar / Maokai

Mid Lane  Orianna / Ziggs / Yasuo

Jungle      Kha'Zix

Marksman  Lucian / Corki

Support      Janna / Leona / Thresh

Dlaczego?  Otóż - Alistar / Maokai na topie - dwa w sumie meta picki, idealne do teamcompu który po części opiszę za chwilę. Obydwoje z nich mają takie plusy / minusy jak : 
+ tanky

+ engage

+ "ball delievery system" w sytuacji Orianny na Mid Lane

+ kontrola tłumu

- łatwo ich skite'ować / peelować supportami takimi jak Janna / Nami

- manożerność 

- względnie ciężka farma

Rola top lanera w tym teamcompie jest ważna, nawet bardzo ważna, a jego zadania są różne w przypadku jak potoczy się gra np. 

Jesteście do przodu

engage , tankowanie , zbieranie aggro wieży przy tower dive'ach

Jesteście w plecy

peelowanie AD Carry , to od niego w dużej mierze zależy engage - coś w stylu przejęcia roli 'shootcallera - osoby która decyduje kiedy się bijemy, kogo bijemy podczas potyczki'

O tyle Alistar jest stworzoną do tego postacią, z racji AoE podrzucenia (zarówno w formie engage jak i disengage działa wspaniale z Yasuo + we wspomnianym 'ball delievery system' działa z Orianną - kluczowe jest wykonanie poprawnego W+Q Combo), "headbutta" odrzucającego przeciwnika, heala - który wbrew pozorom daje nam dość porządne zaplecze odnowienia życia, nie wspominając o makabrycznie dobrym ulti redukującym 3/4 nadchodzacych obrażeń. Krowa może tankować wszystko i wszystkich przez czas ultimy.

Maokai ma ciut trudniejszą grę - nie ma disengage (marne Q z takim range raczej nie zniechęci 5 wroga do pogoni za fragami), ale nadrabia to wszystko wyraźnie lepszym DMG od wspomnianego wyżej Alistara.

Osobiście zawsze polecam znajomemu toplanerowi wybranie Alistara - jest bardzo wszechstronną postacią przydatną w każdej fazie gry - ach te teleporty na bot lane robiące 3-4 fragi <3

Mid Lane

tutaj za dużo nie ma do pisania, mid laner w tym przypadku ma po prostu zgrać się z topperem / junglerem, i wywalić wszystko co ma robiąc jak największe obrażenia AoE wrogowi - szczególnie mowa tu o Oriannie i Yasuo, którzy niejako polegają na engage / zgrupowaniu przeciwnika - wbiciu się w nich alistara / maokaia i przy tzw 'ball delievery system' orianna używa ulta. Matchup z Yasuo wymaga knockupa, czyli większa presja na mid, w przypadku braku Alistara - Maokai raczej nikogo nie podrzuci, a więc 'wombo combo' jest cięższe do zrealizowania.  Ziggsem po prostu bawimy się w terrorystę.

Z racji swojej pozycji, plus ogromnych obrażeń, a więc wymaganego ogaru by je dobrze 'spożytkować' - wg. mnie to Mid Laner powinien być shootcallerem w teamfightach (no przynajmniej w tych, gdzie nie bijemy się o dragona / barona / buffy - wtedy to jungler może decydować)

Plusów i minusów raczej nie ma co wypisywać, wszyscy wiedzą, że mid jest squishy, narażony na ganki bardziej od pozostałych linii, w zamian za ogromny dmg i często gęsto jeden lub więcej dobrych CC

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...