Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc w OC

RockYea

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od dłuższego czasu borykam się z problemami przy swoim Athlonie 64 x2 5000+ 2600MHz.

Nie mogę tak zbalansować podkręcenia, żeby dawało to jakiś efekt, a nie spaliło proca.

Używam boxowego chłodzenia, płyta to Gigabyte M57SLI-S4.

Nie wiem jak podkręcić żeby było stabilnie, a tymbardziej nie wiem które jeszcze napięcia poza procesora zmieniać ( mostki, ramy zielony jestem w grzebaniu w biosie ). Udało mi się go wyciągnąć na 3.0GHz przy standardowym napięciu, ale occt sypał błędami a wydajność wzrosła w moim oku o całe, okrągłe 0! Jak podkręcić żeby OC było widoczne i odczuwalne. Dodam że często przy standardowych ustawieniach biosu procesor się grzeje bardziej niż przy np. 2.8GHz i standardowym napięciu.

btti.png

nfsw_ELOMELO.png

Opublikowano

Zmień chłodzenie, płyte główną i podbij napięcia. Nie wiem czego się spodziewasz po takiej płycie i boxie.

graphic.png

Opublikowano

Ja nie chcę mieć jakiegoś super OC, albo w ogóle OC. Trochę się nie zrozumieliśmy, ja chcę doprowadzić procesor aby pracował w miare wydajnie i nie grzał się tak bez wydatków, jakie napięcia obniżyć, do ilu podciągnąć możliwie taktowanie itd. Czy w ogóle zostawić standardowe wartości ? Tak w ogóle, na jaką maksymalną temperature mogę pozwalać temu procesorowi?

btti.png

nfsw_ELOMELO.png

Opublikowano

Mój sposób na podkręcanie na box'ach i na wydajności.
1) Obniżasz napięcie stopniowo coraz niżej na standardowym zegaru procka czyli 2.6Ghz, i patrzysz czy jest stabilnie, jeśli tak przechodzimy dalej.

2) Następnie już z góry obniżasz taktowanie pamięci ram i obniżasz HT Link, i ustawiasz mnożnik np 11x i lekko go podkręcasz o 0.05-0.10Ghz, i sprawdzasz czy jest stabilny. Jeśli tak podkręcasz go dalej.

3) Kiedy komputer nie będzie już stabilny zwiększasz mu napięcie na procesorze i powinno być ok.

Komputer jest bardziej wydajny, ponieważ ma niższą temperaturę, oraz nie trzeba kupować dodatkowo chłodzenia

Opublikowano

Po części prawda, przy włączonym wentylatorze na 100% jest nie do zniesienia, ale udało mi się osiągnąć jakoś 3 GHz. Temperatura jest w miare w porządku, dopiero po dłuższym czasie przekracza 63'. I jest w moim przekonaniu stabilnie, więc dzięki za pomoc.

btti.png

nfsw_ELOMELO.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...