Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja komputera

Nezvik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam kwotę około 1200zł na modernizacje komputera.

Moje części:

RAM - 2x 2gb 1333mhz (chyba Kingston)

Grafika - Saphire Radeon 7770 Vapor-x 1gb ddr5 (Kupiony w tym roku)

Zasilacz - OCZ Sthealthxstream 2 500W (Kupiony w tym roku)

Płyta główna - ASRock N68C-SE

Procesor - AMD Athlon II X4 (4x 2.61) OC do 3.11ghz (wiem, na tej płycie to samobójstwo :D)

Chłodzenie procesora - Silnetium PC Spartan PRO HE924

Obudowa - iBOX jakiś shit minitower (m.in. dlatego kupiłem HE924, bo Fortis i inne lepsze chłodzenia by nie weszły)

Dysk - WD Caviar blue 10EZEX 1TB wyprodukowany w 2013r (mnniejszy czas dostępu ~15ms (Kupiony w tym roku)

Mogę wymienić podstawkę, płytę, dopłacić nawet do i5 K i płyty, jeśli jest to opłacalne. Znam podstawy OC i te sprawy, a zasilacz wyciągnie.

Chciałbym zmienić procesor (najlepiej i5), płytę główną (jeśli by się dało to z lekkim OC) oraz obudowę na coś sensownego. Grafikę choć dość kijową chciałbym zostawić, nie robiłem jeszcze na niej OC. Żałuje zakupu, jednak jej nie sprzedam.

1) Czy opłaca się dopłacić do i5 2500K / 3570K, płyty i obudowy pod OC za około 1400zł (mógłbym kupić jakąś używkę)

2) Czy opłaca się kupić używany procesor i czy można go uszkodzić OC (tzn. jeśli jego właściciel dał za wysokie taktowania, to czy po jego kupnie mogę mieć z nim jakieś problemy nawet na standardowym)

3) Czy opłaca się dokupić ram do 8gb sprzedając te 2 kości i wziąć jakieś 1666mhz w cenie tego budżetu

4) Czy HE924 starczyło by do OC procesora i5 K (powiedzmy izy bridge do 4.3 - 4.5ghz)

Nie jest to komputer typowo gamingowy. Zależy mi na szybkim działaniu samego sprzętu, gier typu LOL (gdzie głównie procesor ma znaczenie), Warface, jednak w przyszłości gdybym zaczął grać w gry typu BF4 itp. wymieniłbym grafikę. Co byście polecali mi wymienić i czy w ogóle jest to opłacalne patrząc na to, że nie długo ma wyjść ddr4 i może poczekać jeszcze powiedzmy pół roku do roku i wymienić wtedy części + kupić ddr4?

Opublikowano

Najpierw wymień kartę na 270X, potem martw się procesorem : )

Tutaj mocniejszy cep nie ma za bardzo sensu, chłodzenie i tak musisz sprzedać, żeby podkręcać i5 a kupić np. Macho za 180zł.

Opublikowano

gpu_46.png

Czy w ogóle jest sens wymieniać tę grafikę na coś pokroju GTX650ti ? Zwykły Vertex jest pokroju wydajności GTX650ti 2gb w testach w grach.

Jeszcze tak jak pisałem po co jest mi karta graficzna 270X skoro nie gram w gry takie jak BF4 itp. Komputer służy mi głównie do pracy.

Zresztą wiele osób mówi, że przy takim procesorze kupno 270X nie ma sensu, bo procesor i tak będzie ograniczać grafikę. Wydawać cały budżet na kartę mając starty procesor AMD mija się z celem. Intel Quad 4x 2.4ghz kolegi jest prawie tak samo wydajny jak mój AMD. Zresztą jak kupie 270X jak znajdę 1000zł za 2 lata to i tak już to będzie śmieć, a taki intel i5 K starczy na parę lat.

Prosiłbym o odpowiedź w punktach na te 5 pytań.

PS. Mam możliwość zakupu używanego i5 2500k za 650zł z gwarancją 8 miesięcy, do tego nowa płyta 270zł (typu ASROCK P67 PRO 3) obudowa 150zł to wyjdzie właśnie koło 1100zł. Tylko czy warto kupić używkę. Grafiki naprawdę nie chce zmieniać, czy ona jest aż taka tragiczna? w farcry 3 na full hd, max detalach miałem koło 24fpsów. Grało mi się ładnie.

Opublikowano

Fakt teraz lekko wychodzi poza budżet, bo cały sprzęt do oc i procesor z K, to w sumie nic dziwnego.

A czy opłaca kupić się używany procesor i płytę główną?

Mam ofertę i5 2500k (8 miesięcy gwarancji) za 650zł + MSI B75A-G43 gaming (32 miesiące gwarancji) za 250zl.

Czy w ogóle procesory z K są nieopłacalne do zakupu biorąc pod uwagę, że mogły być mocno ekplatowane. Z zapewnień sprzedającego i5 2500k nie był ani razu podkręcany.

Opublikowano

Fakt teraz lekko wychodzi poza budżet, bo cały sprzęt do oc i procesor z K, to w sumie nic dziwnego.

A czy opłaca kupić się używany procesor i płytę główną?

Mam ofertę i5 2500k (8 miesięcy gwarancji) za 650zł + MSI B75A-G43 gaming (32 miesiące gwarancji) za 250zl.

Czy w ogóle procesory z K są nieopłacalne do zakupu biorąc pod uwagę, że mogły być mocno ekplatowane. Z zapewnień sprzedającego i5 2500k nie był ani razu podkręcany.

Nie warto. Ten procesor kosztuje ok. 400zł:

http://techplanet.pl/produkty/procesory/intel-core-i5-2500k-lga1155-box,16711.html

Dołóż do tego, który Ci podałem.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Jeżeli autor nie chce mocno katować procesora (4,0 max) to spartan powinien wystarczyc.

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

Nie warto. Ten procesor kosztuje ok. 400zł:

http://techplanet.pl/produkty/procesory/intel-core-i5-2500k-lga1155-box,16711.html

Dołóż do tego, który Ci podałem.

Jak to dołóż? o.O

Przecież i5 2500K nowy chodzi za ponad 800zł:

http://www.ceneo.pl/11313950

To co podałeś to jakaś stara aukcja albo błąd ceny. I5 3750k nie jest wcale lepszy od 2500K, ponieważ 2500K łatwiej się kręci i temperatury są mniejsze.

1500zł mimo wszystko nie mam, chyba że odłożę tego brutusa i spróbuje z moim HE924 bez oc na początek.

Opublikowano

Jak to dołóż? o.O

Przecież i5 2500K nowy chodzi za ponad 800zł:

http://www.ceneo.pl/11313950

To co podałeś to jakaś stara aukcja albo błąd ceny. I5 3750k nie jest wcale lepszy od 2500K, ponieważ 2500K łatwiej się kręci i temperatury są mniejsze.

1500zł mimo wszystko nie mam, chyba że odłożę tego brutusa i spróbuje z moim HE924 bez oc na początek.

Kręci się tak samo, ostatnie sztuki gorzej. Temperatury niższe, więc taktowania wyższe, jak cep na to pozwoli, ale zauważ, że Ivy ma przewagę nad Sandy i musisz jeszcze bardziej go kręcić.

2500k za 650zł warto kupić, a najlepiej targować się (choć cena w porządku). Płyty nie bierz, lepiej Pro3/G43 a najlepiej G45. Do tego Fortis/Macho 120.

Opublikowano
I5 3570k nie jest wcale lepszy od 2500K, ponieważ 2500K łatwiej się kręci i temperatury są mniejsze.

To fakt, pierwsza seria 2500k robiła na luzie 5+. Jednak pragnę przypomnieć, że możesz trafić na felerną sztukę, która nie będzie chciała współpracować albo zrobi 4.5 na wysokim napięciu.

3570k>2500k o jakieś 10%, czyli 4.7 Sandy = 4.2 Ivy.

Ja proponowałbym dwa warianty.

Wariant nr. 1:

Poszukać tanio i7 920 + X58 + pamięci w triplu + coś pokroju Macho 120/140. Całość nie powinna przekroczyć 750-800zł. Może to i stara podstawka, ale nadal wydajna. Dobra 920 G0 poleciałaby na 4.1-4.2GHz, a dzięki HT w zastosowaniach profesjonalnych jest lepsza od i5.

Wariant nr. 2:

Kupić i5(np. 2400, bo tania) z częściowo odblokowanym mnożnikiem, średnią płytę z kontrolowaniem mnożnika oraz BClk + tani cooler pokroju Fery PRO i podciągnąć ją do 3.8-4.0

Opublikowano

Jak zwykle 10 rozwiązań i nie wiadomo co lepiej zrobić. Myślę, że gdybym wziął jakiegoś i5 K mimo wszystko starczyłby na jakieś 5 lat i miałbym dużo spokoju.

Co do pierwszego wariantu przynajmniej czytałem, że i7 920 jest gorszy od procesorów z serii i5, bo to jest pierwszy taki niewypał, poza tym jestem wstanie dać do 1100zł na procesor + płytę + obudowę, pod takim kątem żeby starczyło na jak najwięcej czasu.

Wariant 2 w sumie mam już HE924, za dużo od Fery się nie różni, więc nawet jakby zmieniać to sensu w tym nie widzę, a kupowanie i5 2400 to wydatek 725zł jako nówka, a za 820 można dostać i5 3750k

Opublikowano

W opisie na techplanet widnieje "Rodzaj obudowy (typ płyty głównej): MicroATX, mini ITX". Chyba wole zakupić Brutusa m23 dla pewności ^^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...