Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Instalacja Windows XP black edition

WasiakPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wczoraj postanowiłem zainstalować system Windows XP black edition v8.1

Kopie systemu (.iso) nagrełem programem Alkochol 120% na płyte DVD-R z prędkością 8.

Po czym zresetowałem komputer i szybko wsadziłem płyte do komputera, efektów brak.

Nie pojawia się żadne okno instalacji, a rozruch systemu przebiega standardowo.

Płyte nagrałem poprawnie dlatego zastanawiałem się długi czas co mogło być nie tak.

Po wielu próbach postanowiłem sprawdzić BIOS.

W " Advanced BIOS Features " " Fir st Boot Device " us tawłem na CDROM

W " Seco nd Boot Device" powinienem ustawić na IDE-0 (czyli dysk twardy), ale nie mam takiej opcji.

Postanowiłem zainstalować system z poziomu obecnego systemu, ale niestety chciałbym tego uniknąć ponieważ mam już na dysku dwa systemy, które chciałbym usunąć. Mimo to nagrana płyta wygląda tak:

46465845758692896723.jpg

Ikona "SETUP" to tylko grafika.

----

Teraz mam prośbe o pomoc ponieważ kompletnie sobie z tym nie moge poradzić. Jak zainstalować system tak, aby nie było na dysku obecnych dwóch ? Najlepszą metodą byłoby ustawienie w "Second Boot Device" na IDE-0, ale takiej opcji tam nie mam.

Pozdrawiam serdecznie i proszę o pomoc Patryk :)

Opublikowano

po pierwsze po cholerkę ci opcja która jest ci nie potrzebna ! masz zabotować tylko z cdrom , nie botuje to nie masz płyty botującej albo źle nagrałeś

po drugie pirackie wersje oprogramowania tak zwykle mają że stwarzają problemy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

@UP z tego co mi wiadomo zamykamy temat kiedy problem wynika z pirackiej wersji oprogramowania, on ma problem ze zbootowaniem.

Co do bootowania z płyty, wybierz jedynie first boot device, reszta Cię nie interesuje przy bootowaniu czegoś

Spróbuj plik .ISO nagrać np. PowerISO, sam używałem. Jak nie zadziała to zrób na dysku czystą partycję, właduj tam zawartość .iso (wszystkie te pliki i foldery), instalujesz EasyBCD, Dodaj nowy wpis, WinPE i wybierasz jakiś plik chyba z folderu boot w plikach które chcesz zbootować (nie pamiętam dokładnie, zależy też od tego co chcesz zbootować). Tylko musi być czysta partycja z tymi plikami

Odradzam też przeróbki typu XP Black Edit, zazwyczaj mają bugi lub działają gorzej od zwykłego systemu a "ulepszenia" w nich zawarte są do zrobienia w parę minut. No i oczywiście to piraty.

Opublikowano

@UP

Windows XP black edition v8.1

Takiej wersji XP nie było w sprzedaży. Jest to fanowska przeróbka ściągnięta z neta więc CLS..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...