Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z PC

Gość Mistrzu.

Pytanie

Opublikowano

Witam.

Mam taki problem, że przy odpalaniu kompa lub kiedy już się włączy, to co jakiś czas dysk twardy dziwnie 'stuka'. Przynajmniej wydaje mi się, że to dysk, ale JEDNAK mam jeszcze jeden pomysł.

Kiedy poruszam kabelkiem zasilania (SATA, ten grubszy) od dysku twardego, to słychać jak dysk się uruchamia, wtedy czasami uda mi się go odpalić, lecz nie zawsze, bo zazwyczaj zaczyna stukać.

Od siebie dodam, że po stuknięciu wszystko się zawiesza i jedyną możliwością jest restart pc oraz ponowna zabawa z kabelkiem.

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz jakieś inne wolne złącze zasilania SATA ?

Podmień kable i zobacz czy dalej 'stuka' i jego praca sie zatrzymuje.

Albo masz uszkodzone gniazdo doprowadzające zasilanie do do dysku, albo złącze zasilania nie przylega w odpowiedni sposób do dysku i są zaniki napięcia spowodowane zbyt małą powierzchnią przenoszenia napięcia (złącze lata).

Co to za zasilacz i dysk ?

1378331621-U719057.png

Opublikowano

Dzisiaj sprawdzę twój sposób.

Co do zasilacza jest to bodajże 'Tracer 4Lite/silent - 400', przynajmniej tak pisze na nalepce przy zasilaczu.

O dysk twardy się nie martwię, ponieważ sprawdzałem to na 4 dyskach i na każdym z nich występował ten sam problem.

Później dam edita i napiszę, czy są jakies efekty.

PS.

Mam jeszcze 5 wolnych wejść SATA, płyta główna to Asus, za jakiś czas podam Ci dokładną specyfikację.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...