Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Czy dobrze złożony zestaw?

Incore^^

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jakiś czas temu napisałem o moim zestawie, i prosiłem o ocene, oczywiście gówno wiedząc, troche sie burząc po tym, jak moj zestaw zostal wysmiany, troche pozmienialem itp. itd. Zasięgnąłem zdania dosyć dobrego informatyka, co sądzicie o moim zestawie, czy czegoś mu nie brakuje?

Płyta główna - ASROCK G41C-VS

Karta graficzna - Gigabyte Radeon 7770 HD (z oc do 1075 i poprawionym chłodzeniem)

Zasilacz - Corsair 550W - specjalista podkręci go do 600W

Procesor - Core 2 quad 6600 2.4 GHZ, podkręce go do +- 4ghz

Chłodzenie procesora - Silencium PC Fortis 1225

Karta Dzwiękowa - Asus Xonar DG

Obudowa - Silencium PC Brutus M23 BLACK 2x wentyl 120mm

Ram - Elixir 2x2GB , 1333 DDR3

Dysk: HDD SATA III 500GB

Nagrywarka DVD, jakaśtam stara, ale 100% sprawna.

Ram wybrałem tak słaby tylko dlatego, bo nie moge stwierdzic, jaki ram do mnie będzie pasował. Kierowałem się tym, że jedna taką kość już mam, więc 2 napewno tez będzie pasowała, a wszystkie modele, które są podane na stronie producenta są bardzo trudno dostępne.

Co sądzicie o tym zestawie? Czy pogram za rok w gta5? Znajomy mowi, ze na tym MOBO powinienem dac rady podkręcić proca, dlatego zasilacz to właśnie Corsair, a chłodzenie jest dość mocne.

Ramu tez raczej nie będe potrzebował niewiadomo ile. Nie robie filmów a ni grafiki, ani tym podobnych rzeczy, dlatego 4gb powinno mi styknąc do samych gier.

Prosze o opinie, co jeszcze dokupić w przyszłości.

A Intel wybrałem dlatego, że MOBO już miałem, i nie chciałem kupować nowego/wymieniać. Wiem, że w cenie tego proca, mam o wiele lepszego phenoma x4 Black Edition, ale do tego potrzebowałbym wymiany MOBO, co ciągnie za sobą wymiane proca ramu itp. a tyle kasy to narazie nie mam.

Opublikowano

Zasilacz - Corsair 550W - specjalista podkręci go do 600W

Aha.

Po co Ci taki mocny zasilacz?

W GTA V byś nie pograł.

Procek za słaby, a karte lepiej by wziąść GTX 650 Ti Boost.

Opublikowano

Mowilem ze wiecej kasy za bardzo nie mam, gdybym mial to zlozylbym 3x lepszego kompa, a ty mi wysylasz karte po 200zl drozsza... Pewnie ze jest ona lepsza, ale ja poprostu nie mam tyle kasy, mysle ze jak na 400 z hakiem to niezle trafilem z ta karta

Opublikowano

Mowilem ze wiecej kasy za bardzo nie mam, gdybym mial to zlozylbym 3x lepszego kompa, a ty mi wysylasz karte po 200zl drozsza... Pewnie ze jest ona lepsza, ale ja poprostu nie mam tyle kasy, mysle ze jak na 400 z hakiem to niezle trafilem z ta karta

nie żeby coś ale gtx 650 ti boost kosztuje coś koło 450zł :)

Opublikowano

Podkręcanie zasilacza, tego jeszcze nie było, ja bym sobie podkręcił obudowę, bo mam trochę mało miejsca na kable...

Podaj konkretny budżet i jeszcze po co Ci osobna dźwiękówka? Masz jakieś dobre słuchawki, czy zintegrowana się zepsuła?

Bo jak dla mnie to wywalanie kasy w błoto, byś sobie mógł za to kupić lepszą grafikę.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Przecież masz całą skrzynkę w temacie...

Chodzi mi o obecny sprzęt i budżet na całość.

Przecież nagrywarka, dysk, zasilacz i inne podzespoły mogą zostać jeśli są dobre.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano
Corsair 550W - specjalista podkręci go do 600W

hahaha.gif

Core 2 quad 6600 2.4 GHZ, podkręce go do +- 4ghz

Na 4,0ghz to chyba puścisz go z dymem, a nie podkręcisz.

Podaj MOBO, bo widząc budżet ten Quad może nie być złą opcją, ale potrzebujesz niezłe MOBO, żeby wybić go do 3,0-3,2ghz, do tego Fera.

Podaj dokładnie budżet oraz co masz aktualnie, bo napisałeś jedynie co masz zamiar kupić ? o.O

//Jeśli Twoja płyta to ten Aszrot, to odpuść sobie kupowanie Quada i chłodzenia, bo to porażka.

Opublikowano

Akurat powiedzcie mi jedno, co ma MOBO do podkręcania procka? Moja mobo ma 3 fazy, więcej do podkręcenia nie potrzebuje, specjalista który siedzi w tym 15 lat stwierdził, że nie powinno być problemu z podkręceniem na tym mobo.

A osobna karta dzwiękowa jest po to, że lubie czysty dzwięk, i mam dobre głośniki oraz słuchawki. Poza tym mam wąski i długi pokój, i dzwięk 5.1 brzmi poprostu super w grach, bo łatwo moge zamontować u siebie tylne głośniki ;]

Mudżet miałem jakieś 1250zł + obecną płyte główną i jedną z kości ram 2gb.

Zapomniałem dodać, mam nagrywarke dvd jakąś tam wiekową, kupiona jakieś 4lata temu, ale dosyć żadko używana, bo mało kiedy coś nagrywałem/instalowałem z płyty więc jest 100% sprawna.

Dysk mam HDD SATA III, więc całkiem szybki.

A co do podkręcania zasilacza.

Da się to zrobić, jak by ktoś nie wiedział. Jest coś takiego, jak wartość znamionowa prądu I w zasilaczu, i to ją zmieniamy za pomocą biosu. Poprostu I zwiększamy do In, nic poza tym, przy In osiągamy również ciepło Qn, więc bardziej się grzeje sam zasilacz, ale równie dobrze podaje większe napięcie na poszczególne podzespoły. Bo jak wiadomo P = I*U*cos fi, jesli cos fi = 90* (w sieci domowej), a nap sieciowe to 230V, to zasilacz (działając poprostu jako transformator, tylko że nie na rdzeniu, a na tranzystorach) podaje większe napięcie, zachowując takie same f jak i I, więc modyfikowaną wartością może być tylko U - czyli nap. strony wtórnej.

Opublikowano

Akurat powiedzcie mi jedno, co ma MOBO do podkręcania procka? Moja mobo ma 3 fazy, więcej do podkręcenia nie potrzebuje, specjalista który siedzi w tym 15 lat stwierdził, że nie powinno być problemu z podkręceniem na tym mobo.

A osobna karta dzwiękowa jest po to, że lubie czysty dzwięk, i mam dobre głośniki oraz słuchawki. Poza tym mam wąski i długi pokój, i dzwięk 5.1 brzmi poprostu super w grach, bo łatwo moge zamontować u siebie tylne głośniki ;]

Zapomniałem dodać, mam nagrywarke dvd jakąś tam wiekową, kupiona jakieś 4lata temu, ale dosyć żadko używana, bo mało kiedy coś nagrywałem/instalowałem z płyty więc jest 100% sprawna.

Da się to zrobić, jak by ktoś nie wiedział. Jest coś takiego, jak wartość znamionowa prądu I w zasilaczu, i to ją zmieniamy za pomocą biosu. Poprostu I zwiększamy do In, nic poza tym, przy In osiągamy również ciepło Qn, więc bardziej się grzeje sam zasilacz, ale równie dobrze podaje większe napięcie na poszczególne podzespoły. Bo jak wiadomo P = I*U*cos fi, jesli cos fi = 90* (w sieci domowej), a nap sieciowe to 230V, to zasilacz (działając poprostu jako transformator, tylko że nie na rdzeniu, a na tranzystorach) podaje większe napięcie, zachowując takie same f jak i I, więc modyfikowaną wartością może być tylko U - czyli nap. strony wtórnej.

Ok. To po co do nas piszesz jak specjalista wie lepiej ? A ten specjalista to pewnie nawet komputera na oczy nie widział...

Opublikowano

Do nikogo z tego forum nie miej pretensji, nie zakładaj też nigdzie głupich tematów "spadki taktowania", "gorąca sekcja", "nie da się podkręcić", "komputer się zawiesza" etc, bo przyczynę już znasz.

Podasz modele słuchawek i zestawu głośnikowego ? Przekładasz dźwięk ponad wydajność ?

Co ma prędkość dysku to wersji interfejsu ?

Że co ? Rozumiem, że po prostu chcesz zwiększyć napięcie ale... jakiej linii ? O co Ci w ogóle chodzi przy zmianie w BIOS ?

Opublikowano

Podkręć jeszcze nagrywarkę. Tylko pamiętaj o dobrej płycie głównej :D .

Jaki ten RAM?

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Ja to was nie rozumiem, napisałem dokłądnie specyfikacje komputera, i i jakiej firmy a wy dalej pytacie tak jak np. pan up "jaki ram" taki sam jak napisalem w 1 poscie...

Opublikowano

Ja to was nie rozumiem, napisałem dokłądnie specyfikacje komputera, i i jakiej firmy a wy dalej pytacie tak jak np. pan up "jaki ram" taki sam jak napisalem w 1 poscie...

Wszystko ok. Podkręcisz procka do 4 ghz spokojnie. Tak naprawde jak sam wiesz lepiej to rób co chcesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...