Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ulepszanie złomka - Celeron czy Pentium 4 ?

Xskiller

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam takiego starego złomka i pomyślałem żeby sobie go ulepszyć ...

Płyta AsRock P4i45PE (AmiBios)

Procek Intel Celeron 2.00GHz (Socket 478)

Pamieć 1024MB DDR

Karta graficzna GeForce FX 5200 (128MB)

Zasilacz Codegen 300W (grrrr....)

System: Windows XP HE x86

Ok, takie coś mam.

Wiem że muszę wymienić zasilacz :) ale teraz mam pytanie czy będzie odczuwalna różnica wydajności gdy wymienie ten procek na Intel Pentium 4 2.8GHz ?

Co jeszcze polecacie wymienić ? Myśle też o karcie graficznej ale nie wiem zbytnio jaka ...

Jak macie coś dobrego i nie zbyt drogiego (max 150zł)to dajcie linki ;)

Czekam i pozdrawiam.

gra.png

Opublikowano

Do wymienienia cały komp do tego nic lepiej nie dokupywać bo nikt już nie sprzedaje a różnica wydajności będzie jak zmienisz na tego pentiuma 4. A i pentiuma 4 tutja nie wsadzisz bo jest na socket 775 a ty masz 478

Opublikowano

Zasilacz na razie zostaw, zbieraj na nową platformę cpu+mobo+ram, za nówki minimum 4 stówy żeby było coś z czego da się korzystać. Tu masz używanego pentiumka na 1155, wydajny już, 4gb ramu + jakaś mobo:

http://allegro.pl/intel-pentium-g840-2x2-80ghz-msi-h61m-p31-4gbram-i3796587012.html

Potem kupuj zasilacz i nową kartę, może np. Corsair VS450 (150 zł) + HD4870 (150+ zł za używane)

Opublikowano

I po co to zamówiłeś ? To była czysta głupota, jeszcze 15zł dawać za kawałek krzemu, który nadaje się wyłącznie do utylizacji. Nawet PDC na LGA775 są tańsze. Dużej różnicy nie poczujesz, oba cepy to jednojajowce.

Oddaj ten komputer szkole, która nie jest przy kasie/ do biblioteki/domu dziecka jak tylko uzbierasz powyżej 500-600zł na coś nowego (za tą kwotę można kupić używany PieC z C2D i jakimś GTS'em/Radeon 4850/70, porządnym zasilaczem).

Opublikowano

No tak, ale powiem Wam że komp nawet dobrze sobie radzi jak na takiego złoma :)

No trudno zamówiłem ...

Tyle że mi ten komp nie jest potrzebny do gier ani tam jakiś Win 7 czy 8, od tego mam lapka. Chce go poprostu do przeglądania neta i ściągania.

Jedną rzeczą która mnie denerwuje to to że gdy włączam kompa to przy ładowaniu XPka komputer sam się resetuje i muszę tak ok. 5 razy go zresetować lub odłączyć z prądu i dopiero się włączy ... czyżby to była wina zasilacza ?

gra.png

Opublikowano

prawdopodobnie. jeśli komp do neta to ten zasilacz trzeba bylo wymienic zebys nie mial takich irytujacych resetow, a nie zamiawiac kolejny syf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...