Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Villagerzy na serwerze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Otóż mam zamiar założyć serwer na podstawie pewnej mapy. Wszystko pięknie działa, lecz oczywiście nic nie może się obyć bez żadnych problemów. Niestety w sklepie w którym znajdują się wieśniacy sprzedający towar... nie spawnują się. Nie wiem czego może być to przyczyną, spawnowanie się npc jest włączone, a wieśniacy poprawnie pojawiają się, gdy świat jest na singleplayer. Prosiłbym was o pomoc, ponieważ brak mi pomysłów co mógłbym dalej robić.

Opublikowano

hm jeśli serwer.properties jest dobrze ustawiony to jedyne co mi się kojarzy i mogło by powodować ten problem jest worldguard

i chyba tutaj bym poszukał problemu (jeśli robisz wieśniaka z którym gracz ma handlować warto mu ustawić 100+ hp oraz potion regeneracji ||)

Opublikowano

Dziękuję za pomoc. Z tego co patrzałem na singleplayerze to wieśniacy są nieśmiertelni, więc nie sądzę, by to stanowiło problem. Skoro rozwiązaniem jest tak zwany worldguard to moglibyście pomóc/nakierować mnie co konkretnie mam zrobić? Z góry dziękuję za każde pomocne odpowiedzi.

Opublikowano

masz cuboid w tym miejscu? jesli tak to /rg flag <cuboidname> deny-spawn <tu wymien wszystkie moby oprocz villagera po przecinku> czyli np. /rg flag sklep deny-spawn creeper, skeleton, spider a potem /rg flag sklep mob-spawning allow i moga respic sie tylko villagery :) Jezeli masz jeszcze cuboid na cale miasto to daj wiekszy priorytet tego cuboida niz jaki posiada ten miastowy

Opublikowano

ogarnij coś w pliku server.proplites ze spawnowaniem. Wpisz w tym miejscu /rg info, jeżeli jest tam cuboid to szukaj tam MOB-SPAWNING: DENY, jeżeli to jest to wpisz /rg flag <nazwa tego cuboida> mob-spawnkng allow. W essentials w configu są wymkenine gdzieś wszystkie moby np. skeleton: false, lub zombie:true, jeżeli jest villager:true to się nie będą spawnować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...