Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] F2P czy nie do końca?

Ukinar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej :) Jako iż na amerykańskich serwerach Aiona nie ma żadnych ograniczeń i jest f2p, chciałem spytać czy jest tak samo na polskich bo jednak bym wolał pograć w naszym ojczystym języku ;). Pamiętam, że jakiś czas temu żeby nie było ŻADNYCH ograniczeń trzeba było płacić 50zł... Odpowiadać, będą lajki xD

Opublikowano

Hmm, w Aiona gram od niedawna, więc wiele Ci nie mogę powiedzieć, ale zauważyłam, że nie można mieć więcej postaci na jednym koncie niż 2. Komunikat, pokazujący się przy próbie stworzenia trzeciej postaci, sugeruje, że powinnam zakupić Złoty Pakiet.

Podobny komunikat pokazuje się po przekroczeniu dziennego limitu (150) wydobywania surowca, czy jakkolwiek to się nazywa. Zdaje mi się, że także przy próbie otwarcia prywatnego sklepu.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

PL wersja wraz z serwerem [PL]Barus jest stworzona przez FailForge i ma ograniczenia w postaci Gold Packa (Złotego Pakietu/Pełnego Pakietu). Są to między innymi brak możliwości tradeowania, spamowania na lfg, korzystania z brokera, maksymalna ilość itemków do rozbicia/gatheringu, dłuższe czasy instancji, ilość postaci, itd. Po użyciu GP wszystko to znika i możesz grać bez żadnego problemu ciesząc się w pełni grą bo poza GP nie potrzebujesz do gry na serwerach EU kompletnie nic. Mało tego, GP faktycznie się przydaje po ~45-50lvl gdzie do tego czasu jak masz szczęście to nafarmisz gold na pierwszego nawet 7d GP.

GP możesz kupić za ~25 PLN/szt z Item Shopu, od ludzi z allegro po 15 PLN/szt (przy czym w większości są to farm boty, a właściciele nie robią kompletnie nic poza sprzedażą i uruchamianiem botów) albo za gold w grze. Ceny GP wahają się na różnych serwerach między 30kk (chyba najtaniej na Barusie Asmo), a ~80kk (Nexus Asmo). Zasadniczo po kupnie pierwszego GP jeśli chociaż trochę rozumiesz jak wygląda gospodarka w AIONie jesteś w stanie nafarmić na kolejny miesiąc albo i więcej bez większych problemów. Najciężej jest po prostu kupić pierwszego GP, a moim zdaniem jest to dużo lepsze rozwiązanie niż danie każdemu (zwłaszcza botom) opcji tradeowania i spamowania bo to tak jakby abonament (a mi się bardziej podoba wersja abonamentowa) - nierozgarnięci i dzieci odpadną od razu, a reszta będzie mogła poznać uroki gry.

Wersja NA niby jest "darmowa" ale jeśli grałeś chociaż trochę na end-game i wiesz co może zrobić osoba z pieniędzmi w IS jaki możemy zobaczyć u NCSoftu to zrozumiesz, że wcale nie jest piękniejsza. Zresztą, trochę o tym napisałem w:

http://www.mpcforum.pl/topic/1099742-pytanie-czy-trzeba-wydawac-pieniadze-na-gre/
Opublikowano

Xanan dzięki wielkie za tak wyczerpującą temat odpowiedź ;) Właśnie nie wiem teraz, czy dalej grać na NA po angielsku, bo w sumie z tym językiem problemu nie mam no ale polski to polski...Chyba kupię GP na miesiąc i zobaczę, czy przedłużę :) Dzięki, zamykam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...