Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Czy trzeba wydawać pieniądze na grę?

adams9422

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nurtuje mnie rozpoczęcie gry w aiona ale boje się ze będę musiał hajs wydać zeby cos znaczyć w pvp czy is daje ogromna przewagę postaci ? nad grającym bez is ? i macie jakieś poradniki na początek takich jak wy korzystaliście

Opublikowano

Zasadniczo każdy znajdzie coś dla siebie.

Jeśli lubisz PvE to masz mnóstwo możliwości, od gatheringu, przez crafting po farmienie mobów/instancji.

Jeśli lubisz PvP to na end-game biegasz na arenki solo/grupowe, instancje PvPvE, siege po 200 osób na frakcję, grupowe PvP albo po prostu biegasz sobie solo. Bardziej się opłaca w grupie, jest większa zabawa jak siedzisz z znajomymi na TS i latacie razem.

Opublikowano

A jest to ciekawa gra ? Opłaca się przy niej siedzieć ? Daje wystarczającą ilość funu w endgame ? :)

Powiem ci tak: nie znajdziesz ciekawszej gry od aiona.

Witam nurtuje mnie rozpoczęcie gry w aiona ale boje się ze będę musiał hajs wydać zeby cos znaczyć w pvp czy is daje ogromna przewagę postaci ? nad grającym bez is ? i macie jakieś poradniki na początek takich jak wy korzystaliście

Ja gram na amerykańskim aionie, bo potrafię angielski i nie zrzynają tak bezczelnie kasy jak gameforge.

Tu bez is masz wszystkie funkcje dostępne broker(agent handlowy)itp. za free, nie musisz kupować żadnego "premium" :P

23562935567511174409.jpg

Opublikowano

Powiem ci tak: nie znajdziesz ciekawszej gry od aiona.

Ja gram na amerykańskim aionie, bo potrafię angielski i nie zrzynają tak bezczelnie kasy jak gameforge.

Tu bez is masz wszystkie funkcje dostępne broker(agent handlowy)itp. za free, nie musisz kupować żadnego "premium" :P

Nie rozpędzałbym się tak z stwierdzeniem, że nie zrzynają tak bezczelnie kasy jak FailForge bo obydwie firmy robią to podobnie. FF w postaci GP, który moim zdaniem jest odpowiednim rozwiązaniem (chociaż wolałbym by AION był abonamentowy; GP to tak jakby miesięczny abonament który można kupić grając), NA poprzez "bez ograniczeń ale jak zapłacisz to będziesz miał lepiej".

Przykładem na NA są:

1. Moim zdaniem najgorszy sposób na robienie gry pod P2W czyli kupujesz kluczyk, znajdujesz skrzynkę i otwierasz boxa. Masz pieniądze i szczęście = jesteś lepszy:

http://store.aiononline.com/store/detail?goodsNo=6306011

2. Itemki takie jak 100% supplementy do wbicia manastone:

http://store.aiononline.com/store/detail?goodsNo=6308016&categoryPath=1_4_55&currentPage=1

3. Dość interesująca paczka pokrywająca się w sporej części z tym co oferuje GP, może trochę gorzej:

http://store.aiononline.com/store/detail?goodsNo=500722&categoryPath=1_2_53&currentPage=1

4. Skrócenie czasu instancji 4.0, które są skrócone od samego początku w GP:

http://store.aiononline.com/store/detail?goodsNo=6308021&categoryPath=1_4&currentPage=1

Przejrzałem pobieżnie, może coś jeszcze P2W bym znalazł w IS NA. Ogólne porównanie najważniejszych rzeczy (pomijając wersję EU bo twórca strony jeszcze jej nie poprawił):

http://aion.im/compare/

Odpalasz GP = masz skrócone wszystkie instancje, trade, więcej AP itp. Wydajesz max 25 PLN na GP lub z 30-90kk in-game. W ostateczności kupujesz od jakiegoś farmbota z allegro za 15 PLN i dajesz zarobić gościowi, który okrada innych lub postanowił skończyć z grą, i usuwa wszystko. Masz dzięki temu wszystko, co znajdziesz w paczce nr 3 + nr 4 + to co masz tam za darmo. Czyli jeśli PL gracz chce grać na EU to wydaje na miesiąc 15-25PLN lub 30-90kk na jeden item, a gracz NA 1600 NCoinów = 20$ = ~60 PLN lub kupuje in-game za ileś golda (bo może tradeować bez problemu co jest prawie jedynym plusem NA). Nie wiem jaki tam masz lvl ale obstawiam, że nie na end-game bo nie widzisz jeszcze różnicy w robieniu instancji raz na 168h, a raz na 70h.

Na EU nie masz supplementów 100%, kluczyków i innych rzeczy robionych pod P2W, które z tego co się orientuję są w wersji NA od bardzo dawna. Pewnie też je wprowadzą na EU ale zanim to nastąpi to jeszcze trochę minie bo ulepszają IS powoli, a nie na już. Może zdają sobie sprawę z tego, że nie powinni przesadzać albo po prostu nie rozumieją ile jeszcze mogą zarobić poprzez "F2P" . Poza tym w wersji EU nie masz takich rzeczy jak:

http://store.aiononline.com/minigames/wheeloffortunerk/index?minigameid=9

które chociaż wprowadzane raz na jakiś czas to dają przewagę osobom bawiącym się w IS. Powiesz, że co to ma być, to nie jest P2W? A traf na gracza, który zakręci 100 razy bo może i uda mu się wygrać min. 3x 500kk. Tak strzelam bo nie wiem czy to dużo czy mało na NA ale na np. PL wątpię by połowa graczy widziało kiedyś jak wygląda 100kk. Zawsze się wszędzie taki znajdzie, a na EU po prostu tego nie ma. Pewnie nie wiedzą jak to zrobić i ubolewają nad tym ale nie ma tego.

Kończąc mój mały spam - obydwie firmy bezczelnie zrzynają jak mogą tylko gracze NA widzą GP jako najgorsze zło, bo nie mogli sprzedawać śmieci na brokerze od 10lvl, a NA to oferuje... Ale jak kupisz tego GP to później nie musisz się już o nic martwić bo wszystko co masz potrzebne jest w tej jednej paczce i masz pewność, że to będziesz miał. No i jeszcze EU oferuje Veteran Rewardsy - odpalasz GP i później masz bonusy na każdą postać. No i GP jest na konto (wszystkie serwery), a nie jak paczka z NA, z cd instancji na jedną postać.

Opublikowano

A jak to jest z tym gold packiem? Bo przecież nie można handlować bez niego to jak mogę go kupić za walutę w grze?

Opublikowano

Gold Pack jest jedynym przedmiotem, który możesz zakupić z brokera za gold in-game. Bez GP możesz przeglądać co oferuje Broker, jednak nic więcej nie kupisz.