Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Za duża mapa serwer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pewien problem. :P Ponieważ przez przypadek ktoś z ekipy zrobił za duży teren, a dowiedzieliśmy się o tym dzisiaj. Posiadam 100 slotowy serwer i nagle zużycie procka i RAM podwoiło się. Przy 2 graczach jest już 16 %... A co dopiero przy 100. Czasami też są dziwne skoki np. z 10 % do 80, czy 50. Jak zmniejszyć mapę?

Opublikowano

Jeśli mapa jest już wygenerowana to nic nie poradzisz. Wgraj nową oraz plugin WorldBorder aby ograniczyć generowanie się świata lub zostaw tą starą i wgraj WorldBorder'a żeby przypadkiem znowu nie zrobić za dużej ^^

Opublikowano

@Up Chyba jednak ma jakieś znaczenie, to zawsze więcej liczenia dla maszyny, przesyłania danych itd. Mapy raczej nie da się zmniejszyć, chociaż możesz spojrzeć na funkcje tego jak mu tam MCedita... nigdy nie korzystałem, ale może akurat...

Skoro milczenie jest złotem, a mowa srebrem... to chyba właśnie wzbogaciłem się o jedną sztabkę!

Opublikowano

A co zrobić z tymi skokami zużycia procesora?

---

Nie chodzi o to, że jest za duża, czy coś, tylko jedna z budowli ma ogromną wielkość i jest daleko położona od spawnu. Czy to może wpłynąć na lagi?

Opublikowano

Moze wplynac przybliz ja do spawnu. Bo np jak budowla jest daleko to gracz sobie idzie i mu sie to renderuje. Cala ta skomplikowana budowla musi sie zaladowac wiec to powoduje lagi...

Opublikowano

Tutaj szczególną rolę gra długość odkrytej mapy, czyli jeżeli ta budowla jest położona jakieś 2 tys. kratek od spawnu to ujdzie, lecz jeżeli jest położona jakieś 8-i więcej tys. kratek to mogą być problemy ponieważ mapa jest za duża, nic w tej sytuacji nie zrobisz jedyne wyjście to wygenerowanie od nowa mapy.

Opublikowano

Wedlug mnie ktos mogl cie ddosowac !

Co ddosy maja do użycia ramu? Większej bzdury nie słyszałem

Zmniejszyc mape mozesz usuwajac wszystkie czanki poza spawnem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...