Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Karma Top - Karma always catches up to you! Battlelet Guide #9

Battlelet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

L7Bsz1C.jpg

Witam mpcowicze i zapraszam do mojego tutoriala dot. Karmy.

Chcesz zobaczyć inne moje poradniki? Zajrzyj do Sygnatury!

______Wprowadzenie______

Karma! Tak, właśnie ona. Pewnie nie tego się spodziewaliście po Battlelecie ale cóż, to mój ulubiony Top Laner, tak... TOP laner. Największe AoE Dmg w grze, inicjacja z R+E, snare, slow, shield... czego chcieć więcej?!

______Spis Treści______

1.Zalety i wady

2.Umiejętności i rady

3.Skille przywoływacza

4.Runy

5.Specjalizacje

6.Build

7.Opis faz

8.Końcowe słowa

______Zalety i wady______

• Potężny laning phase.
  • Poke (Q).
  • Inicjacja (R+E) w połączeniu z Shurelią supporta, amazing!
  • Największe AoE w grze, ach te przeliczniki!
  • CC (R+Q,W).
  • Brak!

______Umiejętności i rady______

Co do umiejętności odsyłam was tutaj:

Po co wklejać to samo ? :)

http://pl.leagueoflegends.wikia.com/wiki/Karma

Pasyw Komentarz - Nie potrzebuje komentarza.

!Pasyw Rada - AutoAttack'uj wroga jak najwięcej!

_________________________________________________________________________________________________
Q Komentarz - Ten skill to wielki butthurt dla przeciwnika, DMG tego jest tak ogromny że potrafi samo carryować teamfighty.

_________________________________________________________________________________________________
W Komentarz - Nasze CC, coś jak ulti morgany tylko że na 1 wroga. Niby słabe... ale zawsze się przydaje przy cashe'owaniu czy ucieczce.

!W Rada - Staraj się łapać tym skillem największe papiery wroga (adc/apc).

E Komentarz - Wraz z mantrą ten skill zadaję tak ogromne obrażenia w TFie, daje tarcze wszystkim sojusznikom w zasięgu i przyśpiesza o 60% że nie da rady tego nazwać inaczej niż... OP!

!E Rada - Wykorzystuj ten skill do inicjacji/chase'u lub do dania tarczy sojusznikom jeżeli ktoś inny zainicjował walkę.

R Komentarz - Mantra, która czyni nasze skille OP.

!R Rada - Zawsze sprawdzaj na co najlepiej użyć mantry... Q dla DMG i slowa, W dla snare czy E dla tarczy... Mantra ma dość duży CD dlatego podejmuj decyzje szybko!

______Combo______

Walka na linii

Karma.Inspiracja.jpg[E] ||Karma.Rozb%C5%82ysk_Duszy.jpg[R+Q] ||Karma.Skupiona_Wola.jpg[W]

Inicjowanie Tfów/Teamfight:

Karma.Nieust%C4%99pliwo%C5%9B%C4%87.jpg[R+E] ||Karma.Wewn%C4%99trzny_P%C5%82omie%C5%84.[Q] ||Karma.Skupiona_Wola.jpg[W]

Chase'owanie:

Karma.Odnowa.jpg[R+W]Karma.Inspiracja.jpg[E] ||Karma.Wewn%C4%99trzny_P%C5%82omie%C5%84.[Q]

Escape/Potrzeba Heal (R+W):

Karma.Odnowa.jpg[R+W]Karma.Inspiracja.jpg[E] ||Karma.Wewn%C4%99trzny_P%C5%82omie%C5%84.[Q]

JP5WH0c.png

Można maksować Q>E>W jeżeli idziemy w Pure AoE DMG!

______Skille Przywoływacza______

HARD CC ENEMY:

TGhPP3Z.pngJ6mfDmv.png

TGhPP3Z.pngTeleport.png

Można grać z Teleportem, ale preferuje ignite.

______Runy______

Typowa Gra:

TFkOd4x.png

Enemy Hard AP:

ewTMDwZ.png

______Specjalizacje______

V8pwMFI.png

Bierzemy Spell Weaving bo Karma dużo autoatakuje (Pasyw).

______Build______

Start Sustain:

Crystalline_Flask_item.png2UfCY3Y.pngSight_Ward_item.png

Start DMG:

3qSy64L.png2UfCY3Y.png

Start vs mocny AA Harass:

item_27.jpg2UfCY3Y.png

Core:

i8Olm33.jpgHeEDg3R.pngquodUBG.png LUBIT1rfxW.png

Buty+Maska, normale... ale Morellonomicon czy Kielich? To już twój wybór, ale musi być jeden z nich bo Karma potrzebuje CDR

Więcej CDR!:

pRd531B.gif

Enemy ma za dużo AP?:

ETvR9zP.png

Enemy nas focusuje:

7ZEPULa.png

Slow! (Często biore Rylai):

6lxhuTK.png

Enemy za dużo MR?:

gIqsOqj.png

Burst!:

YS3Ale6.png

(DFG daje więcej niż Rabadon, policzone milion razy... weź DFG jeżeli umiesz się nim obsługiwać)

Armor + Focus?:

fDxxnGP.png

DAMAGEZ!:

Ai8w0jr.png

Weź jeżeli nie lubisz klikania itemów i nie chcesz DFG.

More Tanky!:

Rod_of_Ages_item.png

Jeżeli czujesz że potrzebujesz RoA to śmiało, bierz go. Ja b.rzadko go buduje bo zdecydowanie wole Rylai.

______Opis faz______

Early:

Dwa skille i już możemy robić FB, R+Q ->W , kilka AA i ignite i spokojnie wystarcza na DMG na first blood.

Nie musimy się bardzo martwić o ganki bo mamy 2 CC + SpeedUp do ucieczki, ale to nie znaczy że grasz bez wizji, wizja to podstawa!

Mid:

Nasz OP-Mode osiąga tutaj szczyt, inicjuj TFY z R+E i staraj się robić DMG jak i supportować twoich carry (rzucać tarcze, Snare'ować enemy którzy rushują naszego Carry). Jesteś APC-Support nie zapominaj o tym, nie chase'uj ślepo przeciwników, stój ze swoimi Carry i pilnuj ich jednocześnie używając Q do odganiania przeciwników.

Late:

Baron+ TF'y, reszta jest identyczna jak Mid Game. Twoje jedno R+Q powinno zjadać ~30% enemy ADC/APC więc próbuj ich trafiać, gdy enemy z low hp pójdzie się recallować robisz szybkie R+E i pushujecie ile tylko możecie.

Karma łatwo skontruje:

KV8J3iX.pngbsIrFyz.pngIlyu2Wm.png

WmOOdzF.pngVSunShx.pngSUr2pvL.png9AEcnkJ.png

Będzie nam trudno z:

z... nikim... Karma praktycznie nie ma kontry samej z siebie, zkontruje nas tylko wyższy skill przeciwnika.

Reszta to tzw. "Skill matchup" - Kto lepszy, ten wygra (kto lepiej dodguje spelle, kto wykona szybciej combo itp).

______Końcowe słowa______

Kolejny tut, mam nadzieje że was już nie zanudzam.

Dzięki wszystkim którzy przeczytali większość a nie zerknęli tylko na bulid i poszli niżej hejcić :)

Opublikowano

Dopisz pod filmikiem "Film nie jest mojego autorstwa".

i od kiedy ta fioletowa książka to core ? chyba w tym brązie.

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

bardzo mierny poradnik i jeszcze ten cytat

kto tak uważa łapka w góre!!

Opublikowano

Jeden z lepszych poradników o Karmie. Idzie łapka w górę.

Podoba mi się rozpiska combo i specjalizacji.

Opublikowano

Nie chce mi się wierzyć że Karma kontruje Cho'Gatha na topie...

To zależy od:

Karma musi się trzymać na dystans, nie może się dać złapać z E (uciszenia) bo samym Q Cho nam nic nie zrobi (dzięki speedowi z E uciekamy z każdego Q) a wtedy my możemy go harrasować z Q :)

bardzo mierny poradnik i jeszcze ten cytat

kto tak uważa łapka w góre!!

Nie.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...