Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] komputer za 4k

Trolek :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko złe, 16GB RAMu, po kiego? Do tego słabe chłodzenie, słaba grafa, procesor niepotrzebnie i7, jeśli ma być do gier, zasilacz, płyta i buda też pozostawiają wiele do życzenia.

Proste pytanie, czy ma być do gier i czy musi być i7?

436951440626370320491.png

Opublikowano

No to lepiej dać I5-4670k + Z87-G43 + 280x + GoodRam 8GB + dysk 1TB + Zalman Z3 lub M23 + Macho 180 + DVD

Sorry za brak linków , pisałem z telefonu

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

Jak możecie pisać ze 8gb ram wystarczy z zapasem? Co za głupoty piszecie?! Gdzie teraz 8gb ram to minimalny standard!
jeśli do gier to po co przepłacać za platformę Intela jak można spokojnie zainwestować w technologie AMD. W intelu ma technologi za które zapłaci a nigdy nie wykorzysta.

hq302_dahaka4.png

Opublikowano

Sprostuj "geniuszu"

Chyba się przejęzyczyłeś.

Czego niby w intelu nie wykorzysta ? boosta? integry? wątków?

U amd to nie wykorzysta bo cena za prąd to bije rekordy. 200W pod obciążeniem i do tego można wliczyć o/c.

To po roku u intela się zwróci..

A to nie koniec, osobiście nie mam nigdy zamiaru płacić za pc gdzie włączanie go będzie mnie kosztowało 5groszy.

graphic.png
Opublikowano

Sprostuj "geniuszu"

Po pierwsze "8GB to minimalny standard". Gdzie? Chyba w gotowcach z allegro. Powyżej 4GB RAM to prawie żadna gra nie wykorzysta poza paroma wyjątkami. W takim razie po co brać 16GB? Prędzej DDR4 wyjdzie niż w grach wykorzystasz więcej niż 8GB.

Po drugie wydajność AMD i Intela w grach to zupełnie inna liga. Jest bardzo mało gier, które potrafią w chociażby minimalny sposób wykorzystać modułową architekturę procesorów FX. Dlaczego? Dlatego, że FX jest modułowcem i te "drugie" 4 rdzenie się przydają w renderingu, ale prawie żadna gra ich nie wykorzysta.

Opublikowano

Up no lekko się mylisz :D.

AMD wygrało przetarg i pod ich karty i procki jest więcej gier.

Świetnym przykładem jest FC3 / Crysis / BF3 ** 4 / i witcher który wyjdzie.

A o assasinie black-flag jeszcze nie mam pojęcia.

Ogółem AMD ma dobre procesory i tańsze ale są horendalnie drogie w exploatowaniu. Intel przy i7 zużywa około 120W po o/c a w fx 8350 po o/c może to nawet być 200+.

Oczywiście aby go pokręcić trzeba mieć mobo za 400-600zł + cooler od nasa żeby schłodzić te 200W.

Gdzie w intelu dominuje cisza i wydajność.

Jak kol wiek AMD nie jest zły lecz nie widzi potrzeb ludzi. Nie zwraca na nie uwagi, robi ciepłe grzałki które nie dają się podkręcić (mowa o GPU) a u nvidi dominuje chłodek + cisza i spokój (zależy bo vertex to kicha).

Osobiście sądze że AMD nie znajdzie wielu fanów na tym forum z prostych przyczyn. Gdzie intel nad nim dominuje.

Fakt faktem że teraz amd się wybiło serią R9 i wykukało 770 z ceny 1500 zł ;). Lecz jeszcze nie ma tego samego z procesorami.

graphic.png
Opublikowano

@up

Co z tego, że AMD ma w swoim programie więcej gier? Już kilka z nich udowodniło, że nawet będąc w tym programie działa lepiej na Nvidii niż na AMD. Zresztą ja się kart od AMD nie czepiam bo uważam je za bardzo dobre. Mówię tutaj o procesorach. Gier, w których FX ma przewagę praktycznie nie zobaczysz, no może ze 2 tytuły. Cała reszta jest na Plus dla Intela.

AC IV potrafi wykorzystać dużo wątków. Osoby mające i7 chwalą się wykorzystaniem nawet 5-7 wątków procesora. Tak czy siak lepiej mieć mniej mocniejszych rdzeni (Intel) niż więcej, z których każdy jest lipny (AMD).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...