Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Photoshop - od czego zacząć.

Blaaszka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, chciałbym się nauczyć posługiwać photoshop'em, lecz wiem, że to nie jest łatwe i wymaga czasu i chęci.

Dlatego, chciałbym się zapytać o następujące rzeczy :)

- Którą wersję PS'a polecacie na początek.

- Strona gdzie są jakieś fajne pędzle do PS'a.

- Jak łatwo się nauczyć obsługiwać go,

- Ew. jakieś poradniki :)

Czekam na pomoc z waszej strony, każdą sensowną odpowiedź nagradzam lajkiem :)

k4L2ZMS.png

Opublikowano

Witajcie, chciałbym się nauczyć posługiwać photoshop'em, lecz wiem, że to nie jest łatwe i wymaga czasu i chęci.

Najnowszą oczywiście. ;-) Ja używam obecnie CS6 i jestem zadowolona.

Deviantart - skarbnica materiałów.

Tutoriale, tutoriale i jeszcze raz tutoriale. ;-)

Aha, radzę korzystać z angielskiej wersji PS-a, bo większość (dobrych) poradników jest właśnie po angielsku.

Opublikowano

Dziękuję za szybką odpowiedź, a proszę mi powiedzieć, jaka jest różnica między tymi wersjami?

No jest, jest. ;) Gdyby nie było to nie byłoby tylu wersji. Każda jest w jakiś tam sposób ulepszana. Chociaż z tego, co wiem między CS5, a CS6 jakiś wielkich różnic nie ma. Ale ekspertem w tej dziedzinie nie jestem, więc ręki sobie uciąć nie dam. :P

Opublikowano

Ja polecam Ci wersję CS5 lub CS6. Żeby nauczyc się go obsługiwać, najlepiej najpierw poczytać opisy dostępnych narzędzi i opcji, żeby łatwiej Ci się potem uczyło różnych rzeczy. Jest masa tutoriali dla początkujacych, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie. :)

Opublikowano

Aktualnie cs5 i 6 nie ściągniesz, chyba, że z chomika. A jak wiemy, albo i nie wiemy, co przy okazji przypomnę, nie warto ściągać tego oprogramowania poza oficjalną stroną adobe. Powodów jest mnóstwo, od błędnych, po źle spakowane pliki, czy źle działające pluginy. Dlatego pozostaje Ci ściągnięcie CC, czyli najnowszej wersji. Która od 6 różni się kilkoma cechami, ale dla Ciebie, początkującego jest to bez znaczenia.

Opublikowano

Akurat z programami nie będzie problemu, po prostu ważne jest to, od czego zacząć, żeby nie uczyć się nadaremno :)

Wszystko zależy od tego, czego chcesz sie uczyć. Prawda jest taka, że musisz na początku poznać narzędzia oraz wszystkie/ większość opcji, jakie posiada. Dlatego też nie ma znaczenia, jakie będziesz robić poradniki. Mogą ro byc na sygny, na tapety, na typo. Wszystko, wszystko, co pozwoli Ci poznać program od podszewki.

Co do materiałów, pędzli, kształtów itp, to ja osobiście korzystam przeważnie z

www.deviantart.com
Opublikowano

ad 1. Polecacie najnowsze wersję programu. A ja na odwrót polecę jedną z tych starszych czyli 7.0. Posiada najpotrzebniejsze narzędzia, dzięki którym później po przejściu na nowsze wersje photoshopa będziesz mógł spokojnie działać bez problemów, ucząc się tylko narzędzi które zostały dodane wraz z nowymi wersjami programu. Ale szczerze mówiąc, lepiej uczyc się na najnowszych, bo i tak połowe narzędzi się omija i wykorzystuje tylko te najpotrzebniejsze.

ad 2. www.brusheezy.com imo jedna z najlepszych chociaż wygląda jak gówno.

ad 3. Trening czyni mistrza. Najlepiej wymyślec sobie co chcemy zrobić i dążyć żeby daną pracę wykonać. Na początku zaczynamy od prostych prac graficznych. Proste ćwiczenia:

-Zaprojektuj logotyp firmie, która na codzień zajmuje się robieniem zdjęć imprezą okolicznościowym. Kolorystyka ukierunkowana na kolory jasne, ciepłe jednak w odcieniach odchodzących od standartowych.

-Zaprojektuj odtwarzacz video, zawierający opcję odtwarzania, zatrzymywania, ustalania głosności dzwięku, opcje ustawiania jakości aktualnie odtwarzanej. Zaprojektuj to w 3 plikach pokazujących możliwości odtwarzacza w wielu wariantach.

-Zaprojektuj sygnaturę wykorzystującą przeźroczystość plików (.png) . Wykarz się kreatywnością.

ad 4

Poradników imo. masa w internecie, każdy jest dobry na swój sposób. Ja polecam jednak podchodzić do nich strikte z dystansem, coby wincyj się uczyć a mniej robić mechanicznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...