Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[WoT] Zaczynamy przygodę z WoT

Juri.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

W ostatnim czasie dużo osób zaczyna grać w World of Tanks, a nie ma na mpcforum dobrego poradnika jak zacząć.

Będzie tu opisane od rejestracji, po badanie czołgów.

Zacznijmy od samego początku.

1. Rejestracja

Wchodzimy na stronę

https://worldoftanks.eu/registration/pl/

E-mail - Wpisywany przy logowaniu, na niego odzyskujemy hasło. Ważne! Nie można zmienić e-mail'a

Nazwa użytkownika - Nazwa wyświetlana w grze. Zastanówcie się 2 razy przed wyborem, bo zmiana jej kosztuje 2500 złota.

Hasło - Chyba nie muszę mówić.

Powtórz hasło - jw

Przepisz kod z obrazka - jw

Czy masz kod zaproszeniowy - Można go kupić na allegro, dostać z gazety (np Cd-a) lub z innego źródła. Radzę poszukać ponieważ może ułatwić znacznie grę.

Klikamy graj za darmo i mamy konto!

2. Początek z małym wykopem

Warto zakupić np na allegro Kod Startowy oraz Kod bonusowy. Często są one również w CD-Action. Jak wyżej napisałem, kod startowy wpisujemy przy rejestracji, a aby wpisać kod bonusowy wchodzimy na stronę główną WoT'a, logujemy się, zjeżdżamy na sam dół strony i wybieramy Activate Bonus Code lub Aktywuj kod bonusowy. Wpisujemy i cieszymy się tym co oferuje kod.

Żeby dostać dodatkowo 400 golda musimy wejść na stronę WoTa, zmienić hasło i podać nr telefonu.

Aby to zrobić logujemy się, następnie klikamy na nasz nick w prawym górnym rogu i Gabinet prywatny/Account Managament.

Jesteśmy na stronie

https://eu.wargaming.net/personal/

Podajemy tam nr telefonu. Za to dostajemy 100 golda, a nas to nic nie kosztuje. Następnie zmieniamy hasło za co dostajemy 300.

3. Download gry

http://worldoftanks.eu/pl/content/docs/update/

Klikamy pobierz grę.

Po zakończeniu pobierania uruchom: 
WoT_internet_install_eu.exe

Po uruchomieniu wybieramy język polski, klikamy dalej.

Następnie wybieramy gdzie ma znajdować się WoT. Ważne! Gra waży 15GB, musimy mieć przynajmniej tyle, aby móc grać.

Klikamy dalej, dalej, dalej i instaluj.

Po zainstalowaniu uruchamiamy laucher gry (skrót mamy na pulpicie).

Czekamy klikanaście minut/godzin (zależnie od internetu) aż pobierze nam się gra.

Możemy zatrzymać pobieranie w każdej chwili i np wyłączyć komputer.

Po zakończeniu pobierania klikamy start i uruchamia nam się gra.

4. Logowanie

Wpisujemy e-mail i hasło podany przy rejestracji, wybieramy EU1 (zazwyczaj tam jest mniejszy ping).

5. Jesteśmy w grze! Pierwsza bitwa.

Po wejściu na serwer, powinno ukazać się okno, z możliwością zrobienia tutoriala.

Jesteśmy na specjalnie przygotowanej mapie, pokazywane jest jak starować strzelać itp.

Co potem?

Mamy teraz do wyboru 6 (po aktualizacji 7) czołgów, z różnych nacji. Wybieramy 1 z nich, klikając na niego (ta lista na dole). Aby wejść do bitwy, klikamy bitwa w górnej części ekranu (na środku) 

Chwilkę się ładuje, następnie mamy 30 sekundowe odliczanie.

Sterujemy WSAD, celujemy myszką, strzelamy LPM.

Ważne! Zieloni to sojusznicy! Do nich nigdy nie strzelajcie. (ja tak zrobiłem na początku ^^)

Polecam trzymać się w kupie z innymi czołgami i czekać aż pojawi się przeciwnik (zaznaczony na czerwono).

Musimy odczekać chwile (sekundę/dwie) aż nasz celownik się skupi (celownik będzie mniejszy) wtedy, gdy mamy wycelowany na czołg odajemy strzał (LPM)

Ważne! Gdy czołg jest w ruchu, celuj przed niego. Pocisk leci ułamek sekundy.

6. Badania oraz zdobywanie kolejnych czołgów.

Po zagraniu kilku bitew, powinniśmy mieć około 300-500 doświadczenia. Możemy je wykorzystać na badanie lepszych modułów i czołgów.

Klikając na liczbę i taką gwiazdę (oznaczenie doświadczenia) badamy moduł/czołg. Po tym mamy możliwość kupienia go. Robimy to klikając na to samo, tym razem będzie oznaczenie kredytów (waluty z gry)

Gratulacje zakupiłeś moduł!

Aby odblokować czołg musimy odblokować niektóre moduły. Wszystko jest zaznaczone strzałkami. Dla przykładu, aby odblokować artylerię (o tym później) musimy odblokować tylko gąsienice i sam czołg.

7. Jakie czołgi odblokowywać?

http://www.mpcforum.pl/topic/636073-inne-dyskusja-o-wszystkich-czolgach-gry/

W tym temacie otrzymasz odpowiedź na to pytanie. Ja polecam robić linię do is-7.

Musimy do tego odblokować T-26 itd.

8. Rodzaje czołgów

W grze jest 5 klas czołgów.

Czołgi lekkie (LT)

Czołgi średnie (MT)

Czołgi Ciężkie (HT)

Niszczyciele czołgów (TD)

Działa samobieżne (Artyleria)

Każdy czołg ma swoje zadanie, ale na początku każdy czołg ma rolę HT (rozwalać inne czołgi)

Na wyższych poziomach, czołgi mają takie zadania:

LT - Znajdować przeciwników

MT - Wpierać czołgi ciężkie

HT - ostrzeliwać i niszczyć czołgi przeciwnika

TD - Można stać z tyłu, w krzakach lub wpierać HT

Artyleria - Znaleźć dogodną pozycję, najlepiej w krzakach. Po wciśnięciu shifta mamy widok z góry. Gdy sojusznicy znajdą wroga, celujesz na niego, gdy celownik się skupi strzelasz. Nie polecam na początek. Gra nimi bardzo różni się od pozostałych klas.

9. Zakończenie

Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania, możesz je zadawać w dziale głównym (http://www.mpcforum.pl/forum/424-world-of-tanks/)

Także możesz skorzystać z poradników z działu http://www.mpcforum.pl/forum/717-world-of-tanks-poradniki/

lub obejrzeć jakiegoś youtubera. Polecam Hallacka  i Faje

Hallack ma masę poradników i na pewno się wiele dowiecie.

Tyle myślę wystarczy dla graczy do tego 2-3 poziomu, resztę możecie się dowiedzieć z innych poradników lub z youtubów.

Opublikowano

zaglądnij do Tematu "FAQ World of Tanks" i zobacz że niejako skopiowałeś ;)

Wiem ;/ Jugens mi to uświadomił, ale zauważ że tu jest znacznie lepiej wytłumaczone krok po kroku

gz 700 postów ;) masz już tylko ponad 3 razy mniej ode mnie ;p

Opublikowano

Przydało się mi i na pewno przyda się innym osobom. Poradnik dobrze opisany, estetyczny jest najbardziej przydatny z poradinków zgłoszonych na konkurs.
Wielkie dzięki łap +

Opublikowano

Banalny, nieestetyczny, mała czcionka ale dobry dla żółtodziobów.

Banalny? To powiedz co można więcej zamieścić...?

Nieestetyczny? Wypowiedział się expert...

Nie kur*a robiłbym poradnik jak zacząć grę, dla zaawansowanych.

Czcionka jest domyślna i widoczna.

Jak nie umiesz hejtować to nie rób tego...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Masz na zbyciu jeszcze kod ten ? Bo ja gram od wczoraj w czolgi i tak wlasnie bardzo mi sie spodobala ta gra i szukam tematow na mpc o niej by lepiej poznac bo nie ograniam tylko na walki losowe ide i tyle . Nie wiem czy da sie czolgi sprzedawac itp i na co mam zbierac kredyty aktualnie mam 100tysiecy ich . Jezdzilem tym traktorkiem niemieckim i ciezkim czolgiem angielskim ;pp aa no i tez tym japonskim i nie iwme jak tam do jakiegos lepszego isc . P.S jest jakis sposob na zwiekszenie fps ? bo mam zazwyczaj malo ich od 10- 20 i nie wiem. Oczywiscie plusik idzie

Opublikowano

Masz na zbyciu jeszcze kod ten ? Bo ja gram od wczoraj w czolgi i tak wlasnie bardzo mi sie spodobala ta gra i szukam tematow na mpc o niej by lepiej poznac bo nie ograniam tylko na walki losowe ide i tyle . Nie wiem czy da sie czolgi sprzedawac itp i na co mam zbierac kredyty aktualnie mam 100tysiecy ich . Jezdzilem tym traktorkiem niemieckim i ciezkim czolgiem angielskim ;pp aa no i tez tym japonskim i nie iwme jak tam do jakiegos lepszego isc . P.S jest jakis sposob na zwiekszenie fps ? bo mam zazwyczaj malo ich od 10- 20 i nie wiem. Oczywiscie plusik idzie

Jak zwiększyć ilość fps:

http://www.mpcforum.pl/topic/921024-tut-sposoby-na-zwikszenie-wydajnoci-wot/

http://www.mpcforum.pl/topic/1081507-tutdl-optymalizacja-wota-810/

Polecam na początek zrobić ruskie czołgi. Są najprzyjemniejsze i najlepsze do nauki. T-126 do IS-7. Możesz też sprawdzić japońskie, ale to na własne ryzyko ;p. Kod musisz wpisać na nowe konto więc musiałbyś zaczynać od 0. Jak go chcesz to pisz na pw ;)

Opublikowano

ale sluchaj dobra ja tam rozbudowuje ten czolg ktory mam itp no i mam do kupienia jakis tam kolejny i lepszy a nie mam miejsca w hangarze . Co w tedy moge zamienic czolg na inny czy nie i musze za zloto kupowac kolejny ? Tez taka sprawa jest jakas roznica miedzy wybranymi ludzmi w czolgu tzn kierowca/mechanik itp ... ? Czy kazdy jest taki sam tylko ze mordka inna ;dd

Aha zapomnialem tez takie pytanko jezeli slyszalem ze jest bardzo duzo mapek w czolgacz to dlaczego ja gram tylko na jakichs 4 ? Tzn tak mi losuje tylko na 4 takie i zadne inne ;dd

Opublikowano

Sprzedaj jakiś czołg, klikając np na francuski bo jest najgorszy na początek i wybierasz "sprzedaj". Po tym będziesz miał miejsce.

Każdy załogant za coś odpowiada.

Tutaj masz poradnik:

http://www.mpcforum.pl/topic/1087142-tut-czlonkowie-zalogi-i-ich-umiejetnosci-i-atuty/

Na 1 poziomie rzuca tylko na te mapy, na wyższych na inne, ale znowu nie rzuca na niektóre z tych 4. Ciesz się, bo musisz znać tylko te mapy, a na np 8t musisz znać 20 map.

Opublikowano

rozumie dzieki ze chociaz ty mi tlumaczysz ;dd bo w grze na czacie sie pytam to kurde niemce same zaden nie odpowie ;dd

jezeli moglbys to podalbys mi droge w rosyjskich czolgach ktory po kolei mam odblokowywac zeby najlepiej na tym wyjsc ? Bo tak nei wiem tam pojawia sie wybor 4 czolgow i dylemat ktory lepszy hehe

Opublikowano

rozumie dzieki ze chociaz ty mi tlumaczysz ;dd bo w grze na czacie sie pytam to kurde niemce same zaden nie odpowie ;dd

jezeli moglbys to podalbys mi droge w rosyjskich czolgach ktory po kolei mam odblokowywac zeby najlepiej na tym wyjsc ? Bo tak nei wiem tam pojawia sie wybor 4 czolgow i dylemat ktory lepszy hehe

W garażu wybierasz ruski czołg. Klikasz badania w prawym prawie górnym rogu. Masz tam drzewko rozwoju. Badamy wszystkie moduły po kolei, aby móc odblokować czołg T-26. Gdy go zbadamy i kupimy, gramy aby odblokować kolejny czołg. Tak robimy aż do 10 poziomu ;)

Opublikowano

no okey rozumiem bo iwesz tam jest T60 no i T26 nie iwedzialem ktory lepszy ten czolg lekki no i tamten tez ;pp teraz wezme T-26 moze powoli ogrne ta gierke ;pp

Opublikowano

No teraz kolejne pytanko ;pp

mam czolg T46 no i w badaniach do wybrania mam kolejne 2 czolgi T50 i T28 no i moje pytanie brzmi tak - ktory czolg jest lepszy z tych dwoch ?

Opublikowano

T-50 to linia lekkich, którą znerfili kilka patchy temu, T-28 prowadzi do KV-1, który jest w topce zarabiaczy V tieru, lepiej jakbyś najpierw zrobił linię KV-1 do IS-7/IS-4

Opublikowano

No wlasnie tak to rozkminialem ale tez nie rozumiem jednej kwestii czy jak dojde juz do tego KV-1 to mam nim poprostu potyczki brac i kredyty zarabiac ? czy dalej te badania prowadzic ? Co mam potem robic z tymi kredytami kupic czolga nowego i tyle ? Czy jest jeszcze jakies inne zastosowanie. Tez mam pytanie do czego sluzy to doswiadczenie co pokazuje sie w prawym gornym jest zloto potem kredyty i doswiadczenie . Co ja moge z nim zrobic i do czego jest potrzebne ?

Opublikowano

No wlasnie tak to rozkminialem ale tez nie rozumiem jednej kwestii czy jak dojde juz do tego KV-1 to mam nim poprostu potyczki brac i kredyty zarabiac ? czy dalej te badania prowadzic ? Co mam potem robic z tymi kredytami kupic czolga nowego i tyle ? Czy jest jeszcze jakies inne zastosowanie. Tez mam pytanie do czego sluzy to doswiadczenie co pokazuje sie w prawym gornym jest zloto potem kredyty i doswiadczenie . Co ja moge z nim zrobic i do czego jest potrzebne ?

To jest wolne doświadczenie, za które możesz badać wszystkie czołgi i moduły na wszystkich czołgach. Proszę, zrób nowy temat, bo piszesz zbędne posty.

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

chińskie lepsze. Tyle ludu jeździ ruskimi, że brak słów :( JAk narazie mam WZ-111 1-4 z HT i T-34-1 w chińskich. :) Poza tym jeszcze 6 innych czołgów...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...