Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Słuchawki SS Siberia V2

Matinio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuje zakupić sobię słuchaweczki steelseries siberia v2. Myślę nad wersją z podświetleniem ale niestety czy stety jest wmuszona karta dźwiękowa na kablu.
Tutaj mój problem - słuchawek chcialbym też używać do telefonu. Wydaje mi się że przejściówki usb- jack tutaj nic nie dadzą, lecz poprawcie mnie jeżeli się myle.
Co powiecie na pomysł rozdziabania kabla w okolicach wtyczki, znalezienie przewodu od lewego kanału, prawego , masy i podłączenie pod to wszystko wtyczki jack. Tak żeby można było albo z USB, albo z jacka (oczywiście podświetlenia wtedy nie będzie)

A może mi odradzicie? Coś lepszego w tej cenie jest? Póki co korzystam z laptopa i taka karta dźwiękowa wydaje mi się że była by lepsza od tej zintegrowanej, ale niedługo mam zamiar kupić pc-ta i nie wiem czy lepsze nie byłoby kupno karty dźwiękowej + normalnych słuchawek na jacka.
Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Podłączenie wtyczki jack do usb nic nie da i to nie zadziała, gdyż w przewodzie USB nie masz bezpośrednio przewodów od prawego/lewego kanału, mikrofonu i masy. Tylko masz standardowe przewody w usb czyli +5v, gnd i dwa przewody od danych. Więc w żaden prosty sposób nie podłączysz tych słuchawek do telefonu.

A zamiast nich lepiej było by kupić słuchawki np. superlux hd 668b i kartę dźwiękową asus xonar DG i osobny mikrofon. Polecam też zobaczyć inne polecane słuchawki na stronie, i dodatkowo karta dźwiękowa najlepiej xonar dg lub coś droższego. Te słuchawki superlux 668B będą działały z telefonem czy zintegrowaną kartą dźwiękową ale lepszy dźwięk uzyska się dopiero przy użyciu lepszej karty.

http://www.audiofanatyk.pl/polecane-sluchawki-nauszne-do-gier/

I tu jeszcze polecane karty dźwiękowe:

http://www.audiofanatyk.pl/polecane-komputerowe-karty-dzwiekowe/
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź .Wydaje mi się że w tych steelseriesach karta dźwiękowa jest na usb, a kabel biegnący do słuchawek jest jak w każdych innych słuchawkach. L, R , gnd, mikrofon i dodatkowy do podświetlenia. I wczepienie się w kable po karcie dźwiękowej (omijając karte dźw.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQh7nm15ZZc-76N8rofNk-IKQH6NQKZz0k-dwQzbYiod_oY5g-_

) i dorobienie jacka dałoby mi możliwość korzystania z tych słuchawek zarówno na usb (laptop) jak i na telefonie (na dorobionym jacku3.5 (bez podświetlenia)) (nie równocześnie ;p)

Ogólnie steelseries mają wyrobioną markę wśród graczy, a te słuchawki z wyglądu strasznie mi się podobają. Kilku znajomych posiada takie i miałem możliwość przymierzenia i posłuchania. Jakość nie jest zła.
Nie wiem jak w porównaniu do podanych przez ciebie słuchawek. Jakościowo są równe, czy te superluxy są gorsze/lepsze? Widzę sporą różnice w cenie, ale niezbyt te słuchaweczki mi się podobają, a także nie mam możliwości ich przymierzyć .

Ogólnie- Steelseriesy na usb (320 zł) / steelseriesy na jacka (230zł) / czy może jakieś inne słuchawki + kupno karty dźwiękowej przy kupnie pc'ta. Na czym najlepiej wyjde w przeliczeniu jakość/cena ? Czy w założeniu słuchawki za 150 zł nie powinny być sporo gorsze od tych za 230? Do tego też zauważyłem na internecie negatywne opinie odnośnie jakości wykonania tych Superlux 668B ,czego nie można powiedzieć o steelseriesach.

Obecnie jestem posiadaczem creative fatal1ty hs-800 (miejsce na śmiech :D ). Jakość może nie jest oszałamiająca ale wytrzymały mi sporo(6 albo 7 lat) i chcę żeby odeszły już na zasłużoną emeryturę :D)
Dzięki z góry za pomoc

Opublikowano

Raczej zostawił bym z boku słuchawki opisywane jako "dla graczy", a wybrał po prostu słuchawki stereo.

Sam kilka dni temu kupiłem właśnie słuchawki superlux hd 668b, po kilku dniach szukania w internecie opinii właśnie zdecydowałem się na te. I na kilku różnych forach typowo audio jak i tych komputerowych wszędzie odradzano słuchawki "dla graczy" a polecano większość słuchawek z tego linku co podałem wyżej.

W tych steelseriesach odcinając wtyczkę USB faktycznie powinieneś mieć zwykłe przewodu od kanałów ale tylko jeśli sama karta jest we wtyczce. Bo jeśli karta jest w słuchawce to trzeba by już trochę więcej się namęczyć by podłączyć je na zwykłego jack'a. Ale skoro chciał byś ich używać nie tylko z komputera to lepszym wyborem było by użycie lepszej karty dźwiękowej np. ten asus xonar, który na pewno będzie lepszy niż to w tych słuchawkach.

A co do słuchawek superlux to przez te kilka dni na razie nic z nimi się nie stało. A ogólnie wydaje mi się że te dwie plastikowe rurki robiące pałąk, mogły by być trochę grubsze. Dla mnie te słuchawki są naprawdę wygodne bo są dosyć spore i zakrywają całe ucho. Tak że na plus jest odczepiany kable przez co łatwo będzie go można zmienić bo nic przy samych słuchawkach nie trzeba będzie robić. Co do samego dźwięku to jednak trzeba karty dźwiękowej lepszej od zintegrowanej gdyż np. w bf4 używając helikoptera słychać trochę "trzeszczenie", dlatego za jakiś czas planuję zmienić kartę prawdopodobnie właśnie na tego xonara.

Więc przy podobnych/lepszych słuchawkach trzeba już oddzielnej karty, dlatego proponuję kupno słuchawek za cenę około 200zł i do tego karta za resztę ceny. To powinno dać efekt lepszy niż te siberie czy podobne, szczególnie że takie słuchawki nie są polecane chyba na żadnej stronie z dobrymi słuchawkami.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź .Wydaje mi się że w tych steelseriesach karta dźwiękowa jest na usb, a kabel biegnący do słuchawek jest jak w każdych innych słuchawkach. L, R , gnd, mikrofon i dodatkowy do podświetlenia. I wczepienie się w kable po karcie dźwiękowej (omijając karte dźw.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQh7nm15ZZc-76N8rofNk-IKQH6NQKZz0k-dwQzbYiod_oY5g-_

) i dorobienie jacka dałoby mi możliwość korzystania z tych słuchawek zarówno na usb (laptop) jak i na telefonie (na dorobionym jacku3.5 (bez podświetlenia)) (nie równocześnie ;p)

Ogólnie steelseries mają wyrobioną markę wśród graczy, a te słuchawki z wyglądu strasznie mi się podobają. Kilku znajomych posiada takie i miałem możliwość przymierzenia i posłuchania. Jakość nie jest zła.

Nie wiem jak w porównaniu do podanych przez ciebie słuchawek. Jakościowo są równe, czy te superluxy są gorsze/lepsze? Widzę sporą różnice w cenie, ale niezbyt te słuchaweczki mi się podobają, a także nie mam możliwości ich przymierzyć .

Ogólnie- Steelseriesy na usb (320 zł) / steelseriesy na jacka (230zł) / czy może jakieś inne słuchawki + kupno karty dźwiękowej przy kupnie pc'ta. Na czym najlepiej wyjde w przeliczeniu jakość/cena ? Czy w założeniu słuchawki za 150 zł nie powinny być sporo gorsze od tych za 230? Do tego też zauważyłem na internecie negatywne opinie odnośnie jakości wykonania tych Superlux 668B ,czego nie można powiedzieć o steelseriesach.

Obecnie jestem posiadaczem creative fatal1ty hs-800 (miejsce na śmiech :D ). Jakość może nie jest oszałamiająca ale wytrzymały mi sporo(6 albo 7 lat) i chcę żeby odeszły już na zasłużoną emeryturę :D)

Dzięki z góry za pomoc

Te superluxy(jak i każdy inny model) zjadają siberie(mowa o jakości dźwięku), a to, że są niby 'cenione' wśród graczy to jest bzdura. Na turniejach gracze dostają różne gówniane produkty do reklamy. Zapewniam Cię, że żaden z nich nie słuchałby muzyki na słuchawkach for gamer. Podaj budżet to coś się poleci.

Opublikowano

Żadne słuchawki "dla graczy" każde są tyle samo warte tutaj płacisz za firmę akurat .

Mogę ci polecić :

Superlux HD668B

AKG GHS 1 (tutaj akurat gamingowe ale bardzo dobre)

Creative Aurvana Live

Koss UR40

Polecam też stronę :

audiofanatyk.pl

Moderator proszę nie bierz tego za reklamę .

Opublikowano

Okay, dzięki za odpowiedzi, i za wybicie pomysłu kupienia ss'ów :P
Z budżetem nie wiem akurat jak. Jaką cześć wydać na kartę dźwiękową w przyszłości, jaką cześć na słuchawki, i jaką na mikrofon jeżeli w słuchawkach nie będzie :P
Ogólnie na wszystko planowałbym się zmieścić w granicach 250-300 zł . Nie wiem czy to wystarczająca kwota.

Opublikowano

No to CAL(zmienisz sobie kabelek ładnie, albo kup już ze zmienionym) + xonar dg / audigy 2zs + zalman zm mic1

Nic lepszego nie ogarniesz w tym budżecie.

Opublikowano

+ zalman zm mic1

Nic lepszego nie ogarniesz w tym budżecie.

Może przypadek ale jakiegokolwiek testu na YT bym nie oglądał to ten mikrofon brzmi słabo i zbiera szum, proponuję Trust Starzz Microphone.

Opublikowano

OK, wielkie dzięki
A jak z wygodą użytkowania i wygłuszeniem w takich Creative Aurvana Live i innych podanych wcześniej słuchawkach?
Bardzo mi się spodobały AKG GHS 1. Do creative mam zaufanie. I teraz które by tu wybrać :D

Opublikowano

Zaufanie do creative? Wyszedł im dobrze jeden model(cal), o reszcie można nie wspominać.

Oba modele są zamknięte więc wygłuszenie będzie podobne(jak chcesz dokładnie wiedzieć to w specyfikacjach sprawdź). Jakość muzyki będzie lepsza w CAL(tu nawet nie ma o czym pisać a jeszcze jak się zmieni kabel to. . . dokończ sam). Co do wygody to zależy od głowy, ja mając cale na głowie normalnie się czułem, nie miałem ochoty ich zdjąć i je... o ścianę xD

TrueFaith, nawet blue yeti szumi : d

Opublikowano

Jeżeli chodzi o mikrofon to jakiego byś nie miał tego blue yeti to i tak większość zależy od karty dźwiękowej . Ja aktualnie z braku pieniędzy używam zintegrowanej z płyty głównej i dźwięk jest dobrej jakości lecz wejście od mikrofonu to kompletna kicha gdyż mikrofon szumi(sprawdzałem na innych mikrofonach) nie miłosiernie . Jeszcze u mnie jest problem z tym , że mam za dużą kartę graficzną i zasłania slot na kartę dźwiękową .

CAL to będzie dobry wybór do tego zalman mic i powinieneś być zadowolony / Później dokupisz sobie kartę dźwiękową i tyle , a i upewnij się czy ci się zmieści .

Opublikowano

Może przypadek ale jakiegokolwiek testu na YT bym nie oglądał to ten mikrofon brzmi słabo i zbiera szum, proponuję Trust Starzz Microphone.

Teraz to wyskoczyłeś. Jeśli według Ciebie Starzz nie zbiera szumu, to jestem święty. Poszukałem trochę w necie i znalazłem jakieś odszumione nagranie danoriana, który niby nagrywał Trustem:

http://w173.wrzuta.pl/audio/4S1eGCqKRX4/lektor_daronian_-_shotmania_poprawka

Odszumione straciło na jakości, dlatego boję się pytać, jak bardzo trzeba było usuwać szum.

Opublikowano

A ile będzie kosztować recabling w tych cal'ach?(przy założeniu że lutować umiem i jedynym wydatkiem będzie kabel +wtyczka) I czy jest na tyle opłacalny ? :P

Opublikowano

Ciężko powiedzieć, oczywiście taniej wyjdzie jak np. wejdziesz sobie na forum.mp3store.pl i dołączysz się do grupowego zamówienia bo raczej kabla 2-3m(czy ile tam chcesz, no chyba, że przez allegro) nie kupisz, byś musiał z jedno zero dopisać a wtedy koszt też rośnie ^^

szukaj wtyczki firmy Neutrik i kabla firmy Canare(ja polecam StarQuad L-4E6S chociaż ludzie polecają jeszcze L-4E5C)

@down

on chce micro do grania więc co ma odszumiać? xD

Opublikowano

Za 100-200 zł kupisz używane zrekablowane CALe, choćby na forum.mp3store

TrueFaith, nawet blue yeti szumi : d

Teraz to wyskoczyłeś. Jeśli według Ciebie Starzz nie zbiera szumu, to jestem święty. Poszukałem trochę w necie i znalazłem jakieś odszumione nagranie danoriana, który niby nagrywał Trustem:

Odszumione straciło na jakości, dlatego boję się pytać, jak bardzo trzeba było usuwać szum.

Nie mówię że nie zbiera szumu, a że jest lepszy i to znacznie. Nie mogę znaleźć równoległego porównania tych mikrofonów ale zalman na ogół skrzeczy. Jak się boisz o to jak trzeba było odszumiać to masz:

Mała różnica.

Opublikowano

Ok ok, teraz to używanych nie kupie :P Wczoraj zakupiłem nówki za 189, ogólnie jestem zadowolony. Jakoś specjalnie wyczulonego słuchu nie mam więc narazie recabling sobie odpuszczę ;p
Kwestia mikrofonu - zalman tańszy.Czytając na internetach, widzę że krąży o nim wiele pozytywnych opinii, lecz spotkać też można negatywne.
Trust Starzz Microphone- raczej mnie odstrasza bo jest stojący. Nie wiem czy nie będzie mi zasłaniać ekranu. Kwota też już jest 2x większa.
Ciężki wybór przede mną :P Chyba zaryzykuję kupnem tego zalmana. Może się nie zawiodę.
Dzięki wszystkim za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...