Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wolna praca komputera

Arg0oS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnimi czasy mam problemy z wydajnością komputera, często pojawiają się zawieszenia, spadki fpsów w grach no i ogólnie widzę że coś jest z nim nie tak. Co mniej więcej 5 miesięcy reinstaluję system ale to zbytnio nie pomaga

Procek Intel Core i5 2500k

Grafika GTX 560TI SOC

zasilacz OCZ 600W

Ram 4GB 1600mhz

dyski 2x500GB

Płyta Główna Asrock P67 Pro3 B3

Co mogę zrobić aby przywrócić mu dawną sprawność (na początku chodził o niebo lepiej)

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano

Może masz nawalone jakieś błędy. Włącz defragmentację dysku, weź przeczyść komputer, sprawdź chłodzenie, a przede wszystkim sprawdź jego wydajność jakimś programem, który go maksymalnie obciąży.

Opublikowano

Przeczyść go CCleanerem, przeskanuj antywirusem, pousuwaj nieużywane programy, gry, pliki, a jak nic nie pomoże to zformatuj dokładnie dysk, bo może masz tyle syfu, że formatownie pomoże, a inne zabiegi nie.

Opublikowano

Pierw wyczyść kompa ze śmieci programel Ccleaner, następnie możesz otworzyć obudowę, sprawdzić czy na radiatorze nie zebrał się nadmiar kurzu - jeśli tak, przeczyść go jak i pozostałe elementy komputera, grafikę też warto przedmuchać na coolerze, zdefragmentuj dysk, a i warto też zerknąć na programy startujące razem z systemem, potrafią zamulić kompa.

4692787228.png

Opublikowano

ok jeszcze dodam że komputer coś głośno chodzi, z tymi błędami to może macie racje bo ostatnio mam dziwne zwiechy, kompa ostatnio czyściłem sprężarką, rzecz jasna ostrożnie nie na pełnej mocy tylko delikatnie, jakiego polecacie antywirusa?

Opublikowano

Wiesz co, ja od 2 lat używam Eset nod32 (większość mówi że to gówno) , lecz dla mnie jest lepszy niż avast -wiadomo dlaczego. Także więc polecam Ci przetestować Eseta. Z tą sprężarką to ostrożnie, bo można nieźle się przejechać.

4692787228.png

Opublikowano

ok 4 miechy temu ostatnio formata robiłem temperatury nie sprawdzałem, zapodajcie jakiś dobry programik który sprawdzi obciążenie procka i poda temperaturę kompa. A co powiecie o antywirusie Norton?

Opublikowano

Norton ma bardzo dobrą opinie od użytkowników, którzy posiadają go dość długo, wiadomo każdemu może coś nie pasować w antywirusie, wiesz co warto spróbować z tym Nortonem, najwyżej odinstalujesz :) Co do temperatury to bodajże CPU-Z ma takową funkcję (nie jestem w stanie określić, ponieważ nie instalowałem tego programu od poprzedniego formata), lecz możesz sprawdzić tym np. Core Temp 1.0 .

4692787228.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...