Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Odżywka białkowa][Pytanie][Daje like]

SwerQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam zamiar kupić odżywkę białkową, i chciałbym się zapytać czy

w wieku 12 lat mogę brać białko? I ile ?

za uzasadnioną wypowiedź daje like

(nie pisać mi postów że najpierw dieta , siłka itp bo to mam już za sobą )

Opublikowano

Oczywiście, że możesz jednak wszystko we właściwych proporcjach... aminokwasy są przepuszczane przez wątrobe więc branie większej ilości to nie tylko nadmierny przyrost masy ale także duże obciążenie dla wątroby. Wiek 12 lat to okres szybkiego wzrostu tkanek, zarówno tej mięśniowej jak i kostnej, więc nie wystarczy, że będziesz brać odżywki białkowe by zapewnić odpowiedni wzrost tkanek, w diecie musisz uwzględnić wapń i witaminę D a więc dieta nabiał + ryby i nie zapominajmy o ciemnym pełnoziarnistym pieczywie, może konieczne nie jest, ale nie każdy wie jak bardzo jest zdrowe w porównaniu do naładowanego cukrami białego.

ale do sedna, pytasz czy możesz... możesz, tylko staraj się mieszać odżywki w proporcjach 50:50 białkiem z codziennego pożywienia...

a jak obliczyć zapotrzebowanie na białko?

1,5-2,5g na kg masy ciała <--- białko (1-2,5g dla osób które ćwiczą)
5-8g na kg masy ciała <--- węglowodany
ok.1g na kg masy ciała <--- tluszcze
oczywiście wartości zależą od trybu życia, bo jeśli przez pare dni siedzimy przy kompie nie wychodząc z domu zapotrzebowanie na białko spadnie do poniżej 1g

The past has gone

Opublikowano

Na pewno w takim wieku nie bierz czystego białka,tylko garniery(węgle + białko),przez to że Twoje mięśnie jeszcze nie rosną jak należy i potem są wynikiem garbów itp.

Biorąc garniera,w miesiąc około 3kg na masie,ze siłownią,są to węglę + białko(oczywiście w miejszych ilościach).

Opublikowano

Brać możesz nic nie stoi ma przeszkodzie.
A ilość branego białka musisz przystosować do diety.

1,5-2,5g na kg masy ciała <--- białko (1-2,5g dla osób które ćwiczą)
5-8g na kg masy ciała <--- węglowodany
ok.1g na kg masy ciała <--- tluszcze

Takie zapotrzebowanie to chyba na cyklu na SSA.

białko 1,8/2 g. kg/mc
ww 3/4 g. kg/mc
tłuszcz 0,8/1 g. kg/mc

Opublikowano

Brać możesz nic nie stoi ma przeszkodzie.

A ilość branego białka musisz przystosować do diety.

Takie zapotrzebowanie to chyba na cyklu na SSA.

białko 1,8/2 g. kg/mc

ww 3/4 g. kg/mc

tłuszcz 0,8/1 g. kg/mc

nie podawałem proporcjonalnego zapotrzebowania białek cukrów i tłuszczy do diety wysokobiałkowej, to zakres zapotrzebowań normalej diety zdrowego człowieka... po za tym zagłęb swóją więdze na temat węglowodanów i to czym są cukry w diecie i jakie są ich rodzaje i ich metabolizm

The past has gone

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, mam zamiar kupić odżywkę białkową, i chciałbym się zapytać czy

w wieku 12 lat mogę brać białko? I ile ?

za uzasadnioną wypowiedź daje like

(nie pisać mi postów że najpierw dieta , siłka itp bo to mam już za sobą )

Chłopie! Masz 12 lat i chcesz zaczynać z odżywkami? Wiesz po co jest bialko i szejki? Po to, aby dopełnić deficyt, jak nie możesz zjeść w czasie dnia całego zapotrzebowania. Przepraszam bardzo, ale w wieku 12 lat nie masz czasu na zjedzenie 400g kurczaka i twarożku przed snem? Ile masz wzrostu i ile ważysz, to za chwilę wyliczę Ci zapotrzebowanie i dietę, która dwa razy pokryje to, co potrzebujesz + jeszcze zostanie w niej białko, którego organizm nie zdąży przetrawić. Sorry, ale możesz zaczynać z białkiem jeśli nadal tak bardzo chcesz, tylko po 2-3 latach nie bądź zdziwiony, że masa w ogóle nie będzie rosła i Twój "członek" nie będzie się podnosił - PAMIĘTAJ, ŻE SIĘ CIĄGLE ROZWIJASZ I JESTEŚ JESZCZE BARDZO MŁODY, DLATEGO ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO I NATURALNIE, A NIE JEDŹ NA SUPLACH (nie są Ci potrzebne!).

LEAVE ME ALONE, I HAVE MY OWN WORLD.

Galeria Tekstów

Opublikowano

Czlowieczku maly, poswiec lepiej pieniadze na wiecej odzywczego jedzenia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chłopie! Masz 12 lat i chcesz zaczynać z odżywkami? Wiesz po co jest bialko i szejki? Po to, aby dopełnić deficyt, jak nie możesz zjeść w czasie dnia całego zapotrzebowania. Przepraszam bardzo, ale w wieku 12 lat nie masz czasu na zjedzenie 400g kurczaka i twarożku przed snem? Ile masz wzrostu i ile ważysz, to za chwilę wyliczę Ci zapotrzebowanie i dietę, która dwa razy pokryje to, co potrzebujesz + jeszcze zostanie w niej białko, którego organizm nie zdąży przetrawić. Sorry, ale możesz zaczynać z białkiem jeśli nadal tak bardzo chcesz, tylko po 2-3 latach nie bądź zdziwiony, że masa w ogóle nie będzie rosła i Twój "członek" nie będzie się podnosił - PAMIĘTAJ, ŻE SIĘ CIĄGLE ROZWIJASZ I JESTEŚ JESZCZE BARDZO MŁODY, DLATEGO ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO I NATURALNIE, A NIE JEDŹ NA SUPLACH (nie są Ci potrzebne!).

Dokladnie jak Pan wyzej napiasał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...