Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kawa w wieku 15 lat?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad piciem filiżanki kawy przed szkoła, myślę, że pomogło by mi to ze skupieniem na lekcjach, często jest niewyspany a śpię po 8h. Co Wy o tym myślicie?

Opublikowano

Cóż.. ja mam 17lat i piję kawę, bez niej po prostu bym nie wyrobił lecz Tobie przed tym polecałbym najpierw spróbować innych "sposobów", np. branie magnezu jest dobre na senność etc.

sygnabymiyoshi_zpsfbe77387.jpeg

by @Miyoshi

<3
Opublikowano

mi by się srać potem w szkole chciało więc nie robiłbym tego

Opublikowano

Ja tam piję i nic mi nie jest. Mówią rodzice, że mi serce stanie itp. ale takie bajki to mogli mi opowiadać jak byłem mały. Jeśli chcesz to możesz pić, ale pewnie rodzice będą się do Ciebie pluć jak jest to w moim przypadku.

Opublikowano

a jak, ta na pewno mu nie zaszkodzi zbożowa i najlepiej z MLECZKIEM będzie wielki :)

tak przy okazji

filiżanka kawy rozpuszczalnej- 95 mg
szklanka czarnej kawy - 80-120 mg
1 filiżanka kawy: 90-150 mg
filiżanka espresso - 57 mg

200 ml - Pepsi, Coca-Coli , itp napojów z kofeiną to

ok 50 - 100 mg kofeiny

od ponad 20 lat dziennie pije ok 4-7 kaw i bez kawy na noc nie zasnę

p.s. dla lepszego skupienia na lekcjach polecam z rana walnąć sobie porządna kupę w domu, potem w drodze do szkoły litre Pepsi/Coli/itp napoju , od razu ok 3-4 szklanki kawy zaliczone bez picia kawy

wynik skupienia - wiercisz się w ławce bo ci się chce lać, wiekszośc napojów z kofeina jest moczopędna i odwadniająca organizm

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Osobiście też śpie po 8 godzin dziennie i ładuje po 2 filiżanki kawy dziennie.

Lecz ja bym na twoim miejscu próbował z colą, lub czekoladą. Zależy też, czy jesteś senny i nie myślisz, czy nie masz siły.

Też jest opcja picia pluszu (plusz na koncetracje lub pamięc), ma 100mg kofeiny, a przyznam że fajnie klepie ;D

Tylko nie pij energetyków.

Kawe też warto wypić co jakiś czas np. jakby cię głowa bolała. Ale wpędzać się w nałóg niema sensu.

@robem

kofeina jest moczopędna ;p

wtf... ekspresso ma mniej mg niż zwykła kawa? To czemu klepie jak za 2 filiżanki? :D

@down

Kofeina jest metabolizowana w wątrobie przez system oksydazy cytochromowej P450 (izozym 1A2) do trzech pochodnych dimetyloksantyn[48], każdej posiadającej swój własny wpływ na funkcjonowanie organizmu:

Opublikowano

moczopędna przez zawartość innych dodatków w ziarnach kawy czy dodawanych w procesie produkcji np energetyki , sama kofeina jest tylko pobudzająca no i jest silną trucizną. w kawie jest tak rozcieńczona że prawie nie szkodliwa

Działanie kofeiny jest związane z pobudzaniem ośrodkowego układu nerwowego i kory mózgowej. Wpływa ona dzięki temu na poprawę koncentracji i refleksu oraz zmniejszanie zmęczenia psychicznego.

Kofeina powoduje również wzrost tempa przemiany materii, zwiększenie produkcji soków żołądkowych. U części osób podnosi nieznacznie ciśnienie krwi. Poprzez zwężanie naczyń mózgowych przynosi ponadto ulgę w bólach głowy. Charakteryzuje się również lekkim dzianiem moczopędnym.

Przyjmowana w zbyt dużej ilości prowadzi do nadmiernego zdenerwowania, rozdrażnienia, a nawet bezsenności, może również nasilać objawy choroby refluksowej.

Warto pamiętać, że stosowanie substancji o dzianiu pobudzającym, takich jak kofeina, nie jest rozwiązaniem umożliwiającym efektywne funkcjonowanie przemęczonego organizmu. Bez odpoczynku i regeneracji środki pobudzające pozwalają jedynie na krótką chwilę poprawić samopoczucie.

espresso z reguły jest podawana w małych filiżankach ok 70-90 ml stąd taka ilość , a normalnie większość i tak pije z dużych kubków szklanek ok 200-300 ml i trzeba sobie to przeliczyć czyli prawie 150-200 mg kofeiny

kofeina jest też w herbacie pod nazwą teina, najwięcej jej ma zielona herbata czy yerba mate :)

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Kurwa jakieś wykłady tutaj o pojebanej kawie i tak 90% polaków pije nie licząc dzieciaków. Co za róznica czy zaczniesz teraz czy za 3 lata? Z kawa w nałóg nie da się szybko. Sam pije już ponad 2 lata i jakoś nie codziennie pije, bo nie chce mi się robić. I nie wypisujcie mu jakiś wykłaów, bo i tak będzie kiedyś pił, bo szczerze nie znam dorosłej osoby, która nie pije kawy.

Opublikowano

Może nie od razu kawa, ogólnie kawa ma zły wpływ na serce człowieka ale moge ci polecić kapuczino lub możesz sobie kupować magnez+inne witami w żabce są takie puszki albo po prostu walnąc se możesz energetyka.

513f736c.png

Opublikowano

Kawa jest zdrowsza od coli... Nie rozumiem tych co ci zabraniają jej pić - to bez sensu.

To tak jak byś pozwolił skoczyć dziecku na bungee a zabronił skakania do basenu...

Naj­lep­szym środ­kiem prze­ciw pra­wu jest bezczelność.

Opublikowano

To zależy od osoby,ja śpię max 5 godzin na dobe,nie pije kawy,coli ani energetyków,a daje rade,u mnie w szkole jest automat,i ludzie ją piją,ale nie potrzebuje,jedz zdrowo to siła będzie :D

Opublikowano

Możesz już pić kawę, ja sam mam 15 lat i pije przed szkołą. Dziwie się temu, że niektórzy w mojej klasie mówią, że jeszcze nie powinienem, a narkotyki i papierosy to można w tym wieku?

finalrender.png

Opublikowano

Ja pije pepsi bardzo często, i jedne pociągniecie da mi siłę na max. godzinę, a po wypiciu całej kawy to na cały dzień xD Nie radzę pić już wieczorem bo potem kłopoty z zaśnięciem :3

Zacząłem pić kawę jak miałem 14 lat :3

Opublikowano

Możesz już pić kawę, ja sam mam 15 lat i pije przed szkołą. Dziwie się temu, że niektórzy w mojej klasie mówią, że jeszcze nie powinienem, a narkotyki i papierosy to można w tym wieku?

Nie porównuj kawy z narkotykami.

Kawa jest legalna i dozwolona dla wszystkich. Nie ma ograniczeń wiekowych.

Naj­lep­szym środ­kiem prze­ciw pra­wu jest bezczelność.

Opublikowano

Kawa to dar natury, a coca cola to shit zrobiony przez człowieka. Co naturalne to lepsze oczywiście od chemii jaką jest coca cola..

Pij nic ci się nie stanie tylko z UMIAREM...

Opublikowano

Kawy nie powinno się pić w dużej ilości - myślę, że dla ciebie 1 kawka nic nie zrobi.

Ale tak naprawdę nie zawsze kawa działa na człowieka pobudzająco - nie raz mam tak, że jak ide do roboty na noc to jebne se kawkę i mi się spać chce bardziej niż jakbym nie pił.

Ja w twoim wieku piłem kawe 3w1 :)

Opublikowano

Nie jesteś już chłopie niestety młody, co za tym idzie nie powinieneś pytać o tak banalne sprawy. Jeżeli rodzice nie mają nic przeciwko, jak i nie masz żadnych problemów ze zdrowiem, które kawa by tylko pogorszyła, to jak najbardziej możesz tą filiżankę, czy mały kubeczek rano wypić. Problem zaczyna sie dopiero, kiedy pijesz ją kilka razy dziennie.

1381100472-U1010701.png

Opublikowano

Dzięki temu szybciej Cię przepali niż korki w liczniku ;x Odradzam, lepiej kup sobie gumę z rana i na lekcjach pobudzisz mózg, 100% razy bezpieczniejsze niż kofeina.

[*]

Opublikowano

Dzięki temu szybciej Cię przepali niż korki w liczniku ;x Odradzam, lepiej kup sobie gumę z rana i na lekcjach pobudzisz mózg, 100% razy bezpieczniejsze niż kofeina.

Polecam, guma dobrze działa. A kawa jest ohydna, bleeee...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kawa, a konkretnie kofeina, uzależnia. Wypłukuje też magnez z organizmu. Po dłuższym czasie nie będziesz w stanie myśleć... Lepsza herbata w twoim wieku - większa dawka kofeiny, ale słabiej wypłukuje magnez. Ja po niecałym roku picia kawy nie jestem w stanie normalnie myśleć, bo magnez mam wypłukany prawie do zera. Piję, bo jestem niskociśnieniowcem. Odradzam energetyki, bo niszczą wątrobę i ogólnie powodują wyniszczenie organizmu.

Opublikowano

Japierdole ale tu jednak cipki siedza

W wieku 15 lat jebalem mocno fajki, wóde, fete, mefedron, acodin, dopalacze i zyje mam sie swietnie a ten kurwa sra sie kawe pic xD jeszcze teksty "nie pij kofeina uzaleznia umrzesz" --> XDDDDD KISNĘ

g5nrqj.jpg

Chejter na emeryturce

Zapraszam na servery : ConcordiaMT2 [Najepszy Hard], Alistria [Najlepszy Medium/Easy]

Nie polecam servera : Ravia.eu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...