Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy mogę wyczyścić komputer z kurzu odkurzaczem?

DobryMudzin22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiem Ci, że ja tam czyszczę, ale podobno można tak spalić podzespoły (elektrony przeskakują czy coś tam).

Ja robię tak na dwóch maszynach od 3 lat i nic jeszcze nie spaliłem. :)

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Powiem Ci, że ja tam czyszczę, ale podobno można tak spalić podzespoły (elektrony przeskakują czy coś tam).

Ja robię tak na dwóch maszynach od 3 lat i nic jeszcze nie spaliłem. :)

głownie chce troche zasilacz odkurzyć bo przez niego mi PC strasznie hałasuje

Opublikowano

Ja robię tak, że odłączam wszystko od zasilania (kabel) i normalnie rurą zasysam. Nic mi się jeszcze nigdy po włączeniu nie spaliło. :)

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Ja robię tak, że odłączam wszystko od zasilania (kabel) i normalnie rurą zasysam. Nic mi się jeszcze nigdy po włączeniu nie spaliło. :)

a musz od wszystkiego odłączyć zasilacz ?

Opublikowano

O ja pieprze :O

Jak już chcesz odkurzyć odkurzaczem zasilacz, to musisz odpiąć WSZYSTKIE kable z niego wychodzące i do niego dochodzące, bo jak będziesz zasysał z niego kurz, to wprawisz w ruch wentylator znajdujący się w środku, a kręcenie wentylatorem wytwarza prąd elektryczny i chyba nie muszę pisać jak to się może skończyć...

Główna idea nie używania odkurzacza polega na tym, że możesz coś przypadkiem wciągnąć i pod żadnym pozorem nie używaj metalowej rury, tylko plastikową ze względu na wyładowania elektrostatyczne.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Kup sprężone powietrze za 5 zł w komputerowym, poradzi sobie znacznie lepiej niż odkurzacz i niczego nie uszkodzisz przez nierozgarnięcie

Opublikowano

Kup sprężone powietrze za 5 zł w komputerowym, poradzi sobie znacznie lepiej niż odkurzacz i niczego nie uszkodzisz przez nierozgarnięcie

Nic?

A powiedz mi co się stanie jak przyszroni jakiś układ, bo za blisko będzie dmuchał?

Jak już polecasz takie metody, to mów o wszystkich możliwych błędach i jak ich uniknąć, bo każde przyszronienie oznacza zamrożenie części układu, a jak wiadomo (nie dla wszystkich) każde ciało ma swoją rozszerzalność temperaturową i w przypadku zimna się skurcza, co powoduje mikropęknięcia.

A drugą sprawą jest to, że ten kurz, który wydmucha ma sobie latać po pokoju?

436951440626370320491.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...