Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Higurashi no naku koro ni

Wredna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ry-fzhdkwdodyavythyzcvo.jpg

Akcja tego anime rozgrywa się w niewielkim miasteczku Hinamizawa, poznacie tutaj Keiichiego Maebarę i jego przyjaciółki... zapowiada się na kolejny romans lub komedię haremową, nieprawdaż? Przypuszczenia są słuszne, ale jedynie do połowy pierwszego odcinka, po czym następuje wielkie BUUUM, oczywiście nie zdradzę, na czym ono polega, sam sprawdź!
Akcja tej części rozgrywa się wokół Keiichiego Maebary, który niedawno zamieszkał w Hinamizawie, miejscowość jest tak mała, iż w szkole uczniowie różnych roczników uczą się razem. Keiichi szybko zaprzyjaźnia się z czterema dziewczynami należącymi do szkolonego koła "Gier i Zabaw". Im dłużej oglądamy anime, poznajemy razem z bohaterem historię Miasteczka oraz motywy, które powodują, iż ludzie za wszelką cenę chcą ukryć prawdę. Niedługo po tym okazuje się, iż, poczynając od "pewnego zdarzenia", co roku podczas święta Watanagashi ginie jakaś osoba...

Anime z sielanki - w jednej sekundzie potrafi się przekształcić w istną rzeź.
Po każdej "serii" odcinków jest niejako powtórzenie z dodaniem pewnych informacji, nie mogę zdradzić dlaczego tak się dzieje, ale musicie zwracać uwagę na najdrobniejsze szczegóły ;).

Anime jest naprawdę świetne i, co cenię sobie najbardziej, ma świetną, nieprzewidywalną fabułę. Apel do osób czytających - nie rezygnujcie dlatego, że nie będziecie wiedzieli o co chodzi lub jak będzie powtórzenie w którym niewiele się zmienia, uwierzcie, że wszystko się wyjaśni i każdy malutki kroczek jest zaplanowany i dostarcza wiele, początkowo wydających się nieważnymi, informacji. Możecie bawić się w detektywa i wymyślać możliwe scenariusze - osobiście wymyśliłem ich ponad 20, żaden się nie sprawdził ^^".

Źródło: Anime shinden

Gatunki:

Dramat, Horror, Komedia, Nadprzyrodzone, Psychologiczne, Tajemnice

Obejrzeć można na:

http://www.anime-shinden.info/773-higurashi-no-naku-koro-ni.html

Opublikowano

Chętnie obejrzę. s1IWQB8.png

No, na szczęście nie jest w trakcie produkcji. ;3

Od razu mówie, że to nie jest ecchi :D I niech nikogo nie zmyli słodziutka kreska, wielkie oczy i małe ciałka postaci ;-)

Jak zostało napisane, niektóre sceny mogą Was wręcz wgnieść w fotel i spowodować stałe urazy psychiczne do końca życia xD

Anime najlepiej ogląda się w nocy :D

Dodatkowo jest to anime +18.

Opublikowano

Zabijające się nożami loli. Twócy tego to istne potwory ;____;

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jedna rzecz mnie denerwuje... Jestem dopiero na 18 odcinku. Oglądam, oglądam i szlag człowieka trafia, kiedy to się skończy, aby dojść do tego, o co w tym dokładnie chodzi <- poukładać sobie, co z czym, jak, po co, dlaczego, itd. >.<

Ale kreska bardzo fajna, uwielbiam cykady! To jest takie charakterystyczne dla Anime <3 Jak na razie to Anime jest bardzo, bardzo fajne!

Opublikowano

Jedna rzecz mnie denerwuje... Jestem dopiero na 18 odcinku. Oglądam, oglądam i szlag człowieka trafia, kiedy to się skończy, aby dojść do tego, o co w tym dokładnie chodzi <- poukładać sobie, co z czym, jak, po co, dlaczego, itd. >.<

Ale kreska bardzo fajna, uwielbiam cykady! To jest takie charakterystyczne dla Anime <3 Jak na razie to Anime jest bardzo, bardzo fajne!

Higurashi to jest cykada albo jakiś jej gatunek (słabo pamiętam), więc trudno by w anime nie było cykad

s2c77Oa.png

Opublikowano

Konkretne wyjaśnienia są dopiero w II sezonie. W skrócie:

I sezon - to głównie nowe tajemnice/zagadki

II sezon - trochę tajemnic, ale coraz więcej wyjaśnień. Po obejrzeniu całości wszystko ma sens.

To anime przypomina trochę walkę z przeznaczeniem, ale nie do końca tak jest.

Najbardziej podobał mi się I wątek w I sezonie. Te oczy były niesamowite i ogólnie cały klimat. Jednak całościowo Higurashi i tak jest jedną z najlepszych produkcji w gatunku horror/tragedia.

Opublikowano

Oglądałem trzy serie, po 5 razy. Anime jest świetne, mimo że fabuła trochę pomieszana, ale naprawdę trzeba uważnie oglądać żeby cokolwiek zrozumieć. Oglądałem to zazwyczaj w rok szkolny, między 00;30 -> 4.30. Wtedy się ogląda przejrzyście i nikt Ci nie przeszkodzi. Ogólnie to Anime poleciła mi znajoma, ale się dowiedziałem że oglądała tylko 1 serię. Popytałem się jej, czemu tak naprawdę to wszystko się powtarza. Żeby to zrozumieć, musiałem obejrzeć to 2 razy, wszystko. Ogólnie Anime zapadło i w pamięci, krew, tortury, psychiczne śmiechy, zabijanie, odrywanie, szycie ciał. Wielu ludzi mówi że to psychiczne Anime. Nawet usłyszałem że niektórzy muszą mieć dobrą psychikę, żeby to oglądać. Moja koleżanka tak się w to wciągnęła, że teraz sama jest tak samo jak Rena, so sad.

Anime godne uwagi. Ale trzeba uważnie oglądać, bo gówno się zrozumie.

Zakaz kopiowania sygnatury!

2e0pziq.png

• 1 rok później...
Opublikowano
Przypomniałem sobie trochę Higurashi (zarówno I jak i II sezon) i muszę stwierdzić, że to anime zawierało praktycznie wszystkie najbardziej okrutne sceny i zachowania ( w dodatku wiele scen było bardzo smutnych). Takie produkcje się prawie nie zdarzają. 

Poniższy AMV o Satoko to dobrze pokazuje (w ogóle tej dziewczynki było mi najbardziej żal).

5 odcinek II sezonu Higurashi był wyjątkowo smutny.

Satoko jako jedyna uciekła, potem była w szpitalu i już udało jej się jakoś odzyskać świadomość lecz niestety została zabita przez pielęgniarkę, która zapewne pracowała dla Takano.

Również sceny w sierocińcu z małą Miyoko (poniższy kadr z wersji BD - tak w ogóle to jako dziecko była znacznie ładniejsza niż wszystkie pozostałe postacie z Higurashi) należą do jednych z najbardziej okrutnych jakie były w obydwu seriach i w ogóle to czołówka najmocniejszych scen anime (widać, że twórcom głównie o to chodziło). Coś takiego jest stanowczo przesadzone bo to były jednak sceny torturowania i zabijania dzieci.

5778214185012781005430.jpg

8910514185012781005430.jpg
5978414185012791005430.jpg

Niektóre inne sceny w mandze również były bardziej smutne, a w dodatku dokładniej pokazane niż w anime.

Na youtube znalazłem między innymi takie dwie szokujące sceny z mangi, które również pamiętam z anime, ale tam zostały inaczej pokazane.

Odnośnie Satoko (to dopiero wyciska łzy bo scena jeszcze bardziej oddziałuje na emocje niż to co pokazali w anime).

Odnośnie Riki (również smutniejsza niż znana z anime)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Było to jedno z moich pierwszych anime i stało się jednym z moich ulubionych.

Fabuła nie jest banalna, podoba mi się to, że nie wiemy wszystkiego od samego początku.

Osobiście polecam każdemu kto lubi "chore" klimaty :)

Opublikowano

Ponownie nie mój typ, nie lubię takich anime. Nawet się nie zabierałem, ale muszę wtrącić swoje 3 grosze :D

Obejrz sobie pierwsze 4 odcinki to zmienisz zdanie.

NJxbd4x.png

Opublikowano

Ponownie nie mój typ, nie lubię takich anime. Nawet się nie zabierałem, ale muszę wtrącić swoje 3 grosze :D

To po c**j się wypowiadasz jak tego k***a nie oglądałeś

XrgAYyk.png

Opublikowano

To po c**j się wypowiadasz jak tego k***a nie oglądałeś

Tak moim skromnym zdaniem, to nie jest od razu powód do używania wulgaryzmów, 50 innych słów mogłeś wstawić w to miejsce, miałem inną opinię o Tobie, zmieniłem ją w tej chwili. A cóż, napisałem że się nie zabierałem - kłamałem, 2 odcinki jakoś przebolałem. Dodam jeszcze że openingi i endingi były ciekawe, pod względem wokalnym

EDIT: Dobrze, zapomnijmy o sprawie, mogłem bardziej się wysilić pisząc owy post, tak samo jak ty mogłeś innych słów użyć, poprzestańmy na tym. 

Opublikowano

Tak moim skromnym zdaniem, to nie jest od razu powód do używania wulgaryzmów, 50 innych słów mogłeś wstawić w to miejsce, miałem inną opinię o Tobie, zmieniłem ją w tej chwili.

Ja już na to jego słownictwo dawno temu zwróciłem uwagę, ale nic to nie dało. : )

Mówił, że może tak pisać jeśli nikogo bezpośrednio nie obraża. : )

Dodam jeszcze że openingi i endingi były ciekawe, pod względem wokalnym. 

Openingi/endingi to na pewno jedna z wielu zalet Higurashi.

Opublikowano

Tak moim skromnym zdaniem, to nie jest od razu powód do używania wulgaryzmów, 50 innych słów mogłeś wstawić w to miejsce, miałem inną opinię o Tobie, zmieniłem ją w tej chwili. A cóż, napisałem że się nie zabierałem - kłamałem, 2 odcinki jakoś przebolałem. Dodam jeszcze że openingi i endingi były ciekawe, pod względem wokalnym. 

Wulgaryzmy są wspaniałym narzędziem do okazywania emocji. Toteż się nimi posłużyłem. Jeśli Cię obraziłem to sorry, jestem niestabilny psychicznie i niekiedy tak mam. Ale nie zmienia to faktu, że zaskakujące nadal jest czemu służył Twój post. Jest sobie temat o higurashi no naku koro ni, nagle wchodzi do niego, ze tak powiem użytkownik, który nie jest targetem higurashi, obejrzal 2 odcinki (mówiąc wczesniej, ze nie obejrzal nic) i sobie wali posta ;) No sorry, ale to troche wygladalo jak nabijanie posta. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

Dlaczego nie ma w tym temacie mojego posta?!

No, animu fajne, i polecam nie zaprzestawać jego oglądania tam gdzieś do 16 epa.. jak wiadomo z początku nie wiadomo o co chodzi, generalnie zbyt cukierkowo to wygląda i można się niby zanudzić na śmierć, ale jak to zaczną łączyć to już będzie lepiej. Niektóre wątki lepsze, niektóre gorsze. Sam finał jak dla mnie przeciętny.

Mi się jednak bardziej podobało Umineko - może nie tyle co pod względem gore, a fabularnie, postaciowo i muzycznie. No i powiązania z higurashi.

Opublikowano

No, anime fajne, i polecam nie zaprzestawać jego oglądania tam gdzieś do 16 epa.. jak wiadomo z początku nie wiadomo o co chodzi, generalnie zbyt cukierkowo to wygląda i można się niby zanudzić na śmierć, ale jak to zaczną łączyć to już będzie lepiej. Niektóre wątki lepsze, niektóre gorsze. Sam finał jak dla mnie przeciętny.

Mi się jednak bardziej podobało Umineko - może nie tyle co pod względem gore, a fabularnie, postaciowo i muzycznie. No i powiązania z higurashi.

Cała I seria to zagadki, a II seria to głównie wyjaśnienia tych zagadek. To anime można dopiero ocenić po obejrzeniu obu sezonów.

A Umineko? Dla mnie to była porażka i nic więcej. Gorsza fabuła, zgraja nieciekawych postaci, nudne, a co najgorsze to główny bohater. Ktoś taki potrafi skutecznie zepsuć przyjemność z oglądania anime.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...