Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Praca

Ksywabezliter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na sam początek - nie wiem czy to dobry dział, ale nie miałem pomysłu na inny.

Mam 16lat, interesuje się informatyką, matmą, fizyka, trochę grafiką

Ale do rzeczy - wie ktoś może co musiałbym robić żeby dostać się do jakiegoś większego studia gier? Czy za granicą do studia zatrudniliby Polaka?

Jestem jeszcze młody, wiem ale chce iść w ten kierunek.

Mimo wieku, mam b.dobrze opanowaną matematyke, fizyke, informatyke, świetnie władam językiem angielskim.

Na razie chodze do dobrego technikum informatycznego, potem mam jeszcze zamiar iść na studia informatyczne.

Ogarniam narazie php,css,html,c++,c#,autoit, niektóre lepiej, niektóre gorzej.

Co mam dalej robić, czego dokładnie się uczyć żeby mieć jakieś możliwości późniejszej pracy w jakims studiu gier.

Za granicą (np ubisoft czy coś :D) jest możliwe żeby zatrudnili polaka? Jak wygląda taka rekrutacja do takiego studia?

Dziękuje, za odpowiedzi nagrodze +

55555

Opublikowano

Raczej nie patrzą na narodowość. Jedyna moja rada: uczyć się, uczyć się i jeszcze raz uczyć się. Szanse w tym zawodzie najczęściej zależą od umiejętności.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Nawet na to nie licz aktualnie.

Aby dostać się do Rock star games (a ubi to prawie to samo) musisz mieć 4lata stażu w bycia head of IT. Zależnie od tego na kogo chcesz iść. MYsql master czy coś. Wymagają minimum 4lata, więc na początek to mały kroczek.

Staż staż staż, to jest dla cb najważniejsze. Musisz troche przepracować aby się dostać do porządnego studia gamingowego.

Co polecam to na początek (jeśli na prawde umiesz C++) zapisać się do jakiejś nie firmy, ale pod-firmy i zaóżmy spytać się czy nie szukają osoby która potrafi programować. Nawet za friko (wiem że masz 16 lat, ale próbować zawsze warto). Może nie zarobisz ale zawsze na CV dopiszesz w wieku 16 lat staż w firmie (bardziej sklepie bym powiedział) tyle i tyle. To daje po prostu im poznać że od 16 roku życia potrafiłeś już to robić. Jak kolwiek jesli nie potrafisz 'tak' programować, polecam zapisać się na zajęcia informatyczne. Niby badziewie ale lepsze to niż nic.

PS. nie wiem jak jest w PL, ale w anglii nazywa się to ICT Science. Samemu nie uczestniczę w tym bo szkoła dodała to do możliwości w tym roku.. (Kur*a) ale po koledze widze że jest zadowolny, ucza się Pythona. Niby prosty język ale warto zacząć od podstaw. Za pewne nauczysz się wiele nowych i ciekawych rzeczy.

Co do zarobków w Anglii po stronach internetowych najniżej F25k czyli koło 125tys zł rocznie. Najwyżej nawet dochodzi do F100k czyli 500k zł. Ale spójrzmy na realia, zaczynając prawie że na najniższym stopniu może to będzie F2k. Tylko dzięki temu że potrafisz programować będziesz miał możliwość przyjmować 'domowe' zlecenia które są bardzo opłacalne. W.g. mnie największy zysk mają osoby które pracują na 'własne'.

Opowiem krótką historie, kolegi wujek ma włane małe studio, nie gamingowe lecz 'graficzne'. Wystawia tapety animowane na google play'a. W 2 lata dorobił się domu o sporej wartości. + posiada 3 zagraniczne firmy. Oczywiście pracuje dla siebie :).

Powiem w prost, najlepiej nauczyć się 1 języka ale bardzo dobrze. Niż paru ale miernie. Jeśli idziesz w strone grafiki na twoim miejscu wybrał bym fora oraz google play (uwierz mi że gdybym miał pojęcie jak robić animowane tapety sam bym to robił). Kasa leży na ulicy tylko trzeba wiedzieć na kogo 'założyć' swój target (osoby na które polujesz). Tak jak kolegi wujek postawił na grupę młodzieży głownie Anglików (chociaż mieszka w PL) zarabia ostrą sumke.

Nie będę reklamował więc nie napisze jakie to studio. Tyle w temacie.

BTW. c++ jest bardziej pod gaming niż grafike a java pod grafike i gierki. Chociaż sądzę że warto wiedzieć 2 języki. Tylko szczególnie przyłożyć się do 1 a 2 to tylko taki martwy punkt, gdybyś kiedy kolwiek musiał coś przerobić.

Tak nawiasem mówiąc, najlepiej jest zacząć od podstawowych języków do gier. NP. Pawn'o do sampa. Banalny kod ale sporo można się nauczyć.

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...